ŠKOLENÍ SVK Plzeň 4.4. 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
ŠKOLENÍ MK Ústí nad Orlicí, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
Knihovny současnosti 2005 Seč, září 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2005.
Seriály v Souborném katalogu ČR Zkušenosti Danuše Vyorálková.
Školení UK Praha – 25. března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Školení JVK České Budějovice
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení Zlín – Olomouc – Hradec Králové, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Školení Brno – Olomouc března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 –staré tisky pro účastníky SK ČR Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Kroměříž června 2012.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Praha, Krajský úřad –
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Jak zahájit spolupráci se SK ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Jak zahájit spolupráci
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Jak zahájit spolupráci
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Transkript prezentace:

ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR

Souborný katalog ČR reálný centralizovaný heterogenní souborný katalog z principu je otevřen všem knihovnám České republiky (odborným i veřejným) bez ohledu na to, jaký knihovnický systém používají z principu je otevřen všem knihovnám České republiky (odborným i veřejným) bez ohledu na to, jaký knihovnický systém používají dostupný na internetu od roku nebo nebo výsledek i nástroj spolupráce

Proč spolupracovat se SK ČR ? Protože je to výhodné pro obě strany.

Co mohou knihovny nabídnout SK ČR (resp. jeho uživatelům) ? velké množství záznamů dokumentů, které nejsou velké množství záznamů dokumentů, které nejsou ve fondech jiných knihoven (např.regionální literaturu) ve fondech jiných knihoven (např.regionální literaturu) rychlé zpracování nové literatury rychlé zpracování nové literatury aktuální informace o odběrech seriálů aktuální informace o odběrech seriálů informaci o dostupnosti literatury MVS informaci o dostupnosti literatury MVS aktuální informace pro bázi ADR aktuální informace pro bázi ADR

Co SK ČR nabízí knihovnám, které spolupracují na jeho budování ? „ Zviditelnění“ (propojení záznamů do báze ADR) „ Zviditelnění“ (propojení záznamů do báze ADR)ADR kontrolu formálně logických chyb a kontrolu na UNIMARC, MARC21 (při dodávání dat do SK ČR v elektronické podobě) kontrolu formálně logických chyb a kontrolu na UNIMARC, MARC21 (při dodávání dat do SK ČR v elektronické podobě)UNIMARC MARC21UNIMARC MARC21 interaktivní formuláře pro aktualizaci odběru seriálů interaktivní formuláře pro aktualizaci odběru seriálů a přípis popř. odpis sigel i u monografií a přípis popř. odpis sigel i u monografií Vyhledávání ve více než ve dvou milionech záznamů Vyhledávání ve více než ve dvou milionech záznamů Vyhledávání informace o dostupnosti dokumentů a objednávku MVS (propojení s bází ADR + propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu) informace o dostupnosti dokumentů a objednávku MVS (propojení s bází ADR + propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu) přebírání záznamů ( přebírání záznamů ( školení pro knihovny školení pro knihovny

Konkrétněji...

Co je možné v SK ČR najít ? České a zahraniční monografie, seriály a speciální druhy dokumentů a speciální druhy dokumentů Celkem záznamů z toho cca seriálů a záznamů speciálních druhů dokumentů

Kdo SK ČR buduje ? 65 knihoven přispívá do SK ČR elektronicky65 knihoven přispívá do SK ČR elektronicky65 dalších cca 500 institucí spolupracuje na budování dílčí báze – Seriálydalších cca 500 institucí spolupracuje na budování dílčí báze – Seriály 104 knihoven může on-line aktualizovat údaje104 knihoven může on-line aktualizovat údaje o odběru seriálů o odběru seriálů

Které pověřené knihovny přispívající do SK ČR elektronicky ? krajské knihovny krajské knihovny MZK BrnoMZK Brno, JVK ČB, SVK Hradec Králové, SVK Kladno JVK ČBSVK Hradec KrálovéSVK Kladno MZK BrnoJVK ČBSVK Hradec KrálovéSVK Kladno KVK LiberecKVK Liberec, VK Olomouc, MSVK Ostrava, VK OlomoucMSVK Ostrava KVK LiberecVK OlomoucMSVK Ostrava SVKPK Plzeň, SVK Ústí n.L., KK Karlovy Vary SVKPK Plzeň, SVK Ústí n.L., KK Karlovy VarySVKPK PlzeňSVK Ústí n.L. KK Karlovy VarySVKPK PlzeňSVK Ústí n.L. KK Karlovy Vary městské knihovny městské knihovny Ústí nad OrlicíÚstí nad Orlicí, Jičín, Znojmo, Prostějov, Šumperk, Tábor JičínProstějovŠumperk Tábor Ústí nad OrlicíJičínProstějovŠumperk Tábor

Jaké služby SK ČR nabízí ? Vyhledávání ve více než ve dvou milionech záznamů Vyhledávání ve více než ve dvou milionech záznamů Vyhledávání propojení s bází ADR (Adresář knihoven a informačních institucí) propojení s bází ADR (Adresář knihoven a informačních institucí) propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu propojení s bází Národních autorit propojení s bází Národních autorit přebírání záznamů (Z39.50) - zdarma, UNIMARC přebírání záznamů (Z39.50) - zdarma, UNIMARC nebo MARC 21 nebo MARC 21 Služby knihovnám MVS - odeslat objednávku MVS z prostředí SK ČR MVS - odeslat objednávku MVS z prostředí SK ČR MVS - zatím zapojeno cca 50 knihoven - zatím zapojeno cca 50 knihoven Aktualizace záznamu on-line Aktualizace záznamu on-line Statistiky ( pro spolupracující knihovny) Statistiky ( pro spolupracující knihovny)

Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?

Jaké jsou formy spolupráce na budování SK ČR? Jaké jsou formy spolupráce na budování SK ČR? dodávání dat v elektronické podobě dodávání dat v elektronické podobě aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

Jak zahájit spolupráci ? vyberte formu spolupráce vyberte formu spolupráce …… a kontaktujte nás …… a kontaktujte nás

Vybrali jste si dodávání záznamů ? Kontaktujte nebo nebo

Jak se konkrétně začíná ? Zasláním vzorku dat Zasláním vzorku dat cca 50 záznamů z vašeho katalogu (disketa, FTP …) Nebojte se zjistit, jak jste dobří !

Co je třeba splnit ? Standardy! výměnný formát UNIMARC (MARC 21) výměnný formát UNIMARC (MARC 21) standard pro jmenné zpracování - ISBD standard pro jmenné zpracování - ISBD pravidla pro jmenné zpracování - AACR2 pravidla pro jmenné zpracování - AACR2 pro věcné zpracování - notace MDT (konspekt) pro věcné zpracování - notace MDT (konspekt) Instrukce - stanoví strukturu a obsah záznamu Instrukce - stanoví strukturu a obsah záznamu Instrukce k dispozici od počátku sběru tištěné monografie (1994 návrh, 1996 schválení) speciální dokumenty (1998 návrh, 1999 schválení) tištěné seriály (1998 návrh, 1999 schválení)

V jakém formátu přijímá SK ČR data ? MARC21 - exportní soubor Aleph500 MARC21 - exportní soubor Aleph500 MARC21 - ISO 2709 MARC21 - ISO 2709 UNIMARC - exportní soubor Aleph500 UNIMARC - exportní soubor Aleph500 UNIMARC - exportní soubor Aleph300 UNIMARC - exportní soubor Aleph300 UNIMARC - ISO 2709 UNIMARC - ISO 2709 UNIMARC řádkový UNIMARC řádkový

V jakém kódování češtiny přijímá SK ČR data ? Unicode UTF-8 Unicode UTF-8 PC Latin 2 (+ GIZMO) PC Latin 2 (+ GIZMO) kód Kamenických (+ GIZMO) kód Kamenických (+ GIZMO) ISO (+ GIZMO) ISO (+ GIZMO) CP-1250 (+GIZMO) CP-1250 (+GIZMO)

… období testování dat - TRPĚLIVOST !

Po ukončení testování dat … správce souborného katalogu přidělí záznamům kvalitativní váhu, která je při každém importu znovu automaticky kontrolována správce souborného katalogu přidělí záznamům kvalitativní váhu, která je při každém importu znovu automaticky kontrolována kvalitativní váhu kvalitativní váhu dohoda o frekvenci zasílání dat – záleží na účastníkovi (… týden, 14 dní, měsíc ….) dohoda o frekvenci zasílání dat – záleží na účastníkovi (… týden, 14 dní, měsíc ….) podpis smlouvy o spolupráci mezi Národní knihovnou ČR jako správcem souborného katalogu a knihovnou jako novým účastníkem souborného katalogu podpis smlouvy o spolupráci mezi Národní knihovnou ČR jako správcem souborného katalogu a knihovnou jako novým účastníkem souborného katalogusmlouvy o spoluprácismlouvy o spolupráci

Kvalita záznamu = váha váha vyjadřuje kvalitu záznamu váha vyjadřuje kvalitu záznamu váha je důležitá při deduplikaci záznamů váha je důležitá při deduplikaci záznamů základní váhu přiděluje správce SK ČR ( ) na základě vstupní analýzy dat (testování dat) základní váhu přiděluje správce SK ČR ( ) na základě vstupní analýzy dat (testování dat) při importu se může základní váha u jednotlivých záznamů zvyšovat o bonusové body při importu se může základní váha u jednotlivých záznamů zvyšovat o bonusové body + 2 body - vazba na autority + 1 bod - přítomnost ISSN/ISBN + 1 bod - přítomnost předmětových hesel + 1 bod - přítomnost propojovacích polí atd. více informací najdete na :

Statistiky o importech zaslané/přijaté záznamy zaslané/přijaté záznamy záznamy přijaté jako originální / duplicitní záznamy přijaté jako originální / duplicitní výpisy chyb v jednotlivých záznamech výpisy chyb v jednotlivých záznamech Statistiky najdete na adrese: Konkrétní příklad statistiky JVK v Českých Budějovicích:

Jaké jsou další formy spolupráce na budování SK ČR? Jaké jsou další formy spolupráce na budování SK ČR? aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

Kontaktní adresy Navázání spolupráce : KONZULTACE Pro dodávání dat nebo nebo Knihy a speciální druhy dokumentů MVS Adresář – ADR K www stránkám: