Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – logická struktura
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.
Obecně o operačních systémech
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
1 | Kaspersky Endpoint Security Přehled. 2 | Kaspersky Endpoint Security Kaspersky Endpoint Security for Windows Kaspersky Endpoint Security for Mac Kaspersky.
Příkazový řádek CMD.
Identifikátor materiálu: EU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
T1: Základy práce s počítačem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Databázové modelování
Charakteristika moderních žurnálovacích FS a jejich porovnání u síťových OS MS Windows, Novell Netware a Linux Ing. Lenka Závodná.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační systém GNU Linux
Základy operačních systémů
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Operační systémy OS.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
SOFTWARE Operační systémy.
Bezpečnostní technologie I
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
SW počítače - operační systém
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
UNIX 6. Soubory a adresáře
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační systémy 1.
Správa paměti.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Správa disků
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systémy.
Paměť.
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Systém souborů

Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny souborů – Například systém adresářů / složek – Speciální postupy (plocha, dokumenty)

Soubor Logická jednotka dat Uživatele nezajímá (moc), kde je fyzicky uložen

Jméno souboru Díky němu je soubor nezávislý na procesu V různých OS různé konvence, obecně povoleny alfanumerické znaky, znak _ a. Někdy se rozlišují velká a malá písmena (UNIX)

Další možné atributy souboru Typ souboru Velikost Datum, čas a uživatel vytvoření Datum, čas a uživatel poslední modifikace Datum, čas a uživatel posledního použití Ochrana (přístupová práva)

Typy souborů Klasické typy v MS-DOS:

Typy souborů Windows – Navazují na MS-DOS – Způsob manipulace se souborem je určen nastavením OS, uživatelské programy ho mohou měnit při instalaci MacOS – Každý soubor má atributy tip a creator UNIX – Nezná typy souborů, způsob zpracování ponechán na uživateli

Organizace systému souborů Minidisky (partitions, volumes)

Jednoúrovňová adresářová struktura

Dvouúrovňová struktura Multiuživatelské systémy

Stromová struktura adresářů

Acyklická struktura adresářů

Ochrana souborů Typy přístupu k souboru – Čtení – Zápis – Spuštění – Připsání na konec souboru – Smazání – Výpis atributů – Změna atributů

Řešení ochrany souboru Plný výpis práv každého uživatele (Access List) Dělení uživatelů do skupin (User,Group,Other)

Implementace systému souborů Souvislá implementace souboru

Spojová alokace

Tabulka alokace souborů (FAT)

NFTS /MFT Výrazně větší množství atributů souborů – Dlouhé jméno – Typ souboru – Bezpečnostní informace (šifrování) – Access list – Možnost přidání dalších atributů

NFTS další soubory Sledování přístupu k souborům (logfile) Záložní kopie MFT Seznam vadných bloků Seznam volných bloků Název disku Informace pro zavedení programu při připojení disku (boot) …

Indexová alokace (i-node)

Víceúrovňová indexová alokace (UNIX)