Virtualizace PC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Virtualizace DATA-INTER Opava Vladimír Holub
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Windows 8 ZMVS. Windows 8 Nové 3D uživatelské rozhraní s kódovým názvem Wind. Nové uživatelské rozhraní bude požadovat minimálně 170MB video paměti a.
Software start počítače a operační systém.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Virtualizace.
Obor informační technologie
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Systémová integrace Administrace, datová centra a monitoring, virtualizace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Serverové systémy Windows
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Opakování hardware a software.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Petr Šetka solutions architect Mainstream Technologies, s.r.o.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Základy operačních systémů
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Petr Krčmář Virtualizace (především linuxová) InstallFest 2011.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Operační systémy 6. Hardwarové prostředky
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
TÉMA: Počítačové systémy
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
Operační systémy.
Informatika – Operační systémy
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Virtualizace PC

Využití virtualizace Testování operačního systému bez rizika Rozdělení výkonu jednoho fyzického pc do několika virtuálnich serveru Tvorba virtuálních disků s např. předinstalovaným operačním systémem Virtualizace přímo klientských pc.

Rozdělení virtualizace Software emulace Paravirtualizace s aplikačním rozhraním (api) Nativní virtualizace s použitím hypervisoru (malý operační systém sloužící jako spouštěcí a instalační konzole pro jednotlivé virtuální jednotky)

Emulace Lze využít např. VirtualPC od Microsoftu Virtualizační platforma emuluje instrukce procesoru pamětí a dalších hw jednotek a zpřístupňuje je operačnímu systému.

Práce s VirtualPC V nastavení si zvolíme jméno, přístupnou pamět, lokaci a velikost souboru s virtuálním diskem (disk.vhd) Sdílení síťové karty A další.

Po zmáčknutí tlačítka start se nám rozjede emulovaný systém (nainstaloval jsem zde win98) jako vypnutí můžeme použít „save“ kdy se nám vše uloží tak jak je, nebo přímo vypnutí jako u fyzického počítače.

Nativní virtualizace Nad hardwarem běží hypervisor Často se sdružují hardware zdroje (cluster) čímž se dá dosáhnout velkého výkonu. Nad hw vrstvou a hypervisorem je pak možné spustit např. pět virtuálních mašin, kde každé lze přidělit pevné či flexibilní zdroje. Využitelné programy: Vmware, Virtual Box, XenServer (Citrix), Hyper-V (Microsoft)

Bližší pohled VirtualBox X VMware Bezplatný a částečně opensource Multiplatformní (Windows, Linux, macOS, os/2 warp ..) Velká komunita fanoušků, řešících problémy Pouze pro Windows a Fusion pro Mac OS X Vmware Tools, sada ovladačů Cena kolem čtyř tisíc korun.

Shrnutí Již v dnešní době nám virtualizace pomáhá k zefektivnění výkonu serverů. V budoucnosti má velkou perspektivu virtualizace klientských stanic.

Zdroje Časopis Computer (15-16/09 a 11/09) emag.cz (recenze VMware) cs.wikipedia.org