ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Problematika zdravotnictví
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Financování zdravotnictví ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční
Sociální politika Téma: Zdravotní politika
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
Zdravotnictví EVSE 17/10/2008.
ORGANIZACE, DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. JUDr. PETR HONĚK.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
EKONOMIKA ZDRAVOTNICTVÍ Ekonomická podstata poskytování zdravotních služeb.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková,
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Ošetřovatelství v primární péči
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Reforma psychiatrické péče
Poptávka po zdravotní péči
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Demografie vs. zdravotnictví
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady

Produkční funkce zdraví Z = f(X 1, X 2,.... X n ) genetická výbava genetická výbava styl života styl života životní prostředí životní prostředí důchod, majetek důchod, majetek vzdělání vzdělání úroveň zdravotní péče úroveň zdravotní péče (cca 10-15%)

Zdravotnické systémy a jejich financování - rozdíly vlastnické vztahy vlastnické vztahy formy státních zásahů formy státních zásahů způsoby financování způsoby financování přístup pacientů k péči přístup pacientů k péči spoluúčast spoluúčast atd... atd...

Model do 1990 charakteristický: direktivním řízením státem; direktivním řízením státem; centrálním plánováním a financováním zdravotnických služeb; centrálním plánováním a financováním zdravotnických služeb; jednotnou soustavou zdravotnických zařízení (Ústavů národního zdraví) na jednotlivých územněsprávních stupních. jednotnou soustavou zdravotnických zařízení (Ústavů národního zdraví) na jednotlivých územněsprávních stupních. výrazně omezenou možnosti svobodné volby lékaře; výrazně omezenou možnosti svobodné volby lékaře; formálně bezplatným přístupem občanů k službám. formálně bezplatným přístupem občanů k službám.

Zdravotní stav populace Výrazně nižší než v zemích západní Evropy Výrazně nižší než v zemích západní Evropy Stagnace a zkracování délky života Stagnace a zkracování délky života Růst nemocnosti a zdravotních poruch Růst nemocnosti a zdravotních poruch SMR nemoci oběhového ústrojí vysoko nad evropským průměrem SMR nemoci oběhového ústrojí vysoko nad evropským průměrem

KapacityKapacity relativně vysoké relativně vysoké 1108 lůžek na 100,000 obyv. (1989) U.S lůžek na 100,000 obyv. (1989) U.S lékaře na 100,000 obyv. U.S lékaře na 100,000 obyv. U.S. 225 i tak nestačilo i tak nestačilo relativně nízké náklady % HDP (1988) relativně nízké náklady % HDP (1988)

ProblémyProblémy low level of remuneration of the health workers, especially qualified nurses, but physicians too low level of remuneration of the health workers, especially qualified nurses, but physicians too obsolete medical and non-medical equipment obsolete medical and non-medical equipment almost critical lack of some drugs almost critical lack of some drugs

Cíle reformy ? Transformaci směřovat: k demokratizaci, humanizaci a zvýšení kvality poskytované péče k demokratizaci, humanizaci a zvýšení kvality poskytované péče k nalezení potřebných finančních zdrojů a způsobů jejich efektivního využívání k nalezení potřebných finančních zdrojů a způsobů jejich efektivního využívání k odstranění pauperizace zdravotnických pracovníků a k žádoucímu pozvednutí jejich odborné a společenské prestiže k odstranění pauperizace zdravotnických pracovníků a k žádoucímu pozvednutí jejich odborné a společenské prestiže

Nástroje dosažení cílů privatizace zdravotnických zařízení, resp. činností, privatizace zdravotnických zařízení, resp. činností, zavedení pojišťovacího systému, zavedení pojišťovacího systému, provázání příjmů poskytovatelů s jejich výkonem provázání příjmů poskytovatelů s jejich výkonem

VýsledkyVýsledky množství péče vzrostlo množství péče vzrostlo stejně tak přístrojové vybavení stejně tak přístrojové vybavení snad i kvalita péče snad i kvalita péče vzrostla pravděpodobnost dožití, resp. střední délka života vzrostla pravděpodobnost dožití, resp. střední délka života

Střední délka života

Vývoj výdajů na zdravotnictví

Struktura nákladů 1998 (VZP) Source: VZP’s Yearbook 1998

Skladba průměrné měsíční mzdy

Způsoby úhrad 2002 praktičtí lékaři – kombinovaná kapitačně výkonová platba (30 Kč) praktičtí lékaři – kombinovaná kapitačně výkonová platba (30 Kč) ambulantní specialisté - body za výkony + regulace časem (12 hod) ambulantní specialisté - body za výkony + regulace časem (12 hod) zubaři - pevný sazebník v korunách (Věstník MZ ČR č. 13/2001) zubaři - pevný sazebník v korunách (Věstník MZ ČR č. 13/2001) lůžková péče – kombinace paušální sazby a položek hrazených nad rámec paušálních sazeb; paušální sazba se počítá pro jednotlivé druhy zdravotní péče – akutní lůžková, ambulantní a jiná, zdravotní doprava, (vyhl. č. 251/2002 Sb. lůžková péče – kombinace paušální sazby a položek hrazených nad rámec paušálních sazeb; paušální sazba se počítá pro jednotlivé druhy zdravotní péče – akutní lůžková, ambulantní a jiná, zdravotní doprava, (vyhl. č. 251/2002 Sb.