1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku 5.11.2003 Asociace Energetických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Advertisements

Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Ing. Luděk Piskač – tajemník SVSE ;

2 1)Cenový průzkum 2)Co čeká odběratele v roce )Lokální distribuční soustavy Téma

3 Výsledky 2 let po otevření trhu (1) Holá silová elektřina

4 Výsledky 2 let po otevření trhu (2) Holá silová elektřina – 2003

5 Výsledky 2 let po otevření trhu (3) Holá silová elektřina – porovnání

6 Výsledky 2 let po otevření trhu (4) Statistika smluvní tolerance odchylek 2002

7 Výsledky 2 let po otevření trhu (5) Statistika smluvní tolerance odchylek 2003

8 Výsledky 2 let po otevření trhu (6) Statistika smluvní tolerance odchylek - porovnání

9 Výsledky 2 let po otevření trhu (7) Pokles – nárůst cen 2002 % případů poklesu / nárůstu % poklesu / nárůstu

10 Výsledky 2 let po otevření trhu (8) Pokles – nárůst cen 2003 % případů poklesu / nárůstu % poklesu / nárůstu

11 Výsledky 2 let po otevření trhu (9) Pokles – nárůst cen

12 Výsledky 2 let po otevření trhu (10) souhrnný přehled

– co nás čeká? (1) Předpokládaný vývoj některých cen

– co nás čeká? (2) zisk ČEZ měsíce 1-9 (MF dnes ): 2002: 5,4 mld. Kč 2003: 13,679 mld. Kč (+153%)

– co nás čeká? (3) Rok 2004 – nárůst všech položek, ze kterých se cena elektřiny skládá - silová - sítě, rezervovaná kapacita - systémové služby - podpora obnovitelných zdrojů  růst celkových cen, konec iluzí o trhu?!

– co nás čeká? (4) problém celoevropský základní problémy: 1)trh nefunkční nebo pseudofunkční 2)všeobecný růst cen 3)minimální ochrana zákazníků

– co nás čeká? (5) Paradox - spokojeni všichni: - politici - vlády - liberální ekonomové - výrobci - distributoři... Jediní nespokojení: Odběratelé

– co nás čeká? (6) Hrozby, důsledky: Evropa jediná dodrží Kjótský protokol + masivní rozvoj obnovitelných zdrojů + ekologické daně Neúměrný růst cen (EU v 2010 jen na provoz OZ: 11 mld. euro!) Reálná hrozba ztráty konkurenceschopnosti evropského průmyslu  nutnost přehodnocení reálnosti závazků a ekologických záměrů

– co nás čeká? (7) Představy o společnosti bez průmyslu idealistické, průmysl je nutný, tradice a technická úroveň Cíl: udržitelný rozvoj Hrozba: Nekritické využití OZ  vlastní ekonomická likvidace nastane dříve, než ekologická katastrofa

20 Lokální distribuční soustavy (1) Lokální distribuční soustava licence ano či ne?  Úplné otevření trhu - každý průmyslový objekt v pozici provozovatele LDS  neexistence jednoznačné odpovědi - viz. Manuál provozovatele LDS (v červenci 2003 vydalo SVSE)

21 Lokální distribuční soustavy (2) Licence LDS ano Systém: Licence  výkaznictví  ERÚ stanoví pro tuto LDS individuální poplatek za distribuci  Právně bez závad  povinnosti, rizika, administrativní náročnost  zvýšení nákladů  Pro rozsáhlou LDS zřejmě nutné. Výhoda při transformaci napětí - rozdíl distribučních poplatků je dobrým důvodem k požádání o licenci

22 Lokální distribuční soustavy (3) Licence LDS ne Cizí firma v nájmu, malá spotřeba elektřiny  elektřinu lze paušální částkou zahrnout do nájmu. Cizí firma ve vlastní nemovitosti, nebo nájemce s velkou spotřebou  Elektřinu lze přeúčtovat za průměrnou cenu  Lze uzavřít smlouvu o podílu na svých nákladech spojených se zajištěním dodávky a předáváním dat za odběrná místa vnořeného zákazníka. Touto smlouvou lze pokrýt náklady analogické k nákladům spojeným s distribucí.  Nutnost: Vyjádření právního oddělení!

23 Lokální distribuční soustavy (4) Předávání dat vnořených OZ z LDS do IS OTE Povinný formát: EDI nebo XML Možnosti: Pořízení plnohodnotného vybavení (mil. Kč) Konverze dat pomocí makra - demo k dispozici na webu SVSE Smlouva na dodávku služeb:  s příslušným REASem  s jiným dodavatelem

24 Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Ing. Luděk Piskač ;