Kovové nanomateriály pro praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakulta chemické technologie
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně AFM MIKROSKOPIE 2010 Laboratoře – Ústav fyziky – Fakulta stavební.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
KCH/NANTM.
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
PŘÍPRAVA A TESTOVÁNÍ VLASTNOSTÍ STABILIZOVANÝCH NANOČÁSTIC ŽELEZA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Klastrové iniciativy olomouckého kraje Ing.Ladislav Torčík.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Scanning Electron Microscope
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Dana Rosická Doktorandský seminář NTI, Tématický okruh: Transport a interakce koloidních.
Mikroskopy.
CHEMICKÉ REAKCE.
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Termický analyzátor EXSTAR TG/DTA 6200 Katedra anorganické chemie PřF UP v Olomouci Tel.: Pavel Štarha VaV pro.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Látkové množství, molární hmotnost
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
Radiační příprava práškových scintilátorů
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Koloidní zlato: tradiční rekvizita alchymistů v minulosti - sofistikovaný (nano)nástroj budoucnosti? Eliška Marková – Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Roztoky a jejich složení
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Nanotechnologie v praxi
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Nanotechnologie, které už dnes mění náš svět Mgr. Jakub Navařík, Ph.D RCPTM, Přírodovědecká fakulta UP.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Cesta k vědě Návrh polymerních optických planárních vlnovodů pro systém FTTH D. J. Gymnázium Christiana.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Vysoké učení technické v Brně
Jak se dívat do buněk Milan Dundr.
LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Molekulární elektronika
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
KCH/NANTM.
Ochrana životního prostředí
Příprava ultracitlivých senzorů metodou samouspořádání
Transkript prezentace:

Kovové nanomateriály pro praxi Libor Kvítek Kovové nanomateriály pro praxi CZ.1.07/1.1.00/14.0016 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů 1

Kovové nanomateriály pro praxi Doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc. Katedra fyzikální chemie a Regionální Centrum pro Pokročilé Technologie a Materiály (RCPTM) Univerzita Palackého v Olomouci

Nanotechnologie Nanotechnologie – obor zabývající se objekty o velikosti 1 – 100 nm Richard Feynmann (1959 Caltech) There's Plenty of Room at the Bottom Norio Taniguchi (1974) definice pojmu nanotechnologie

Nanomateriály Nanomateriály – objekty o rozměrech 1 – 100 nm

Metody studia nanosvěta spektroskopické metody UV/VIS, fluorescence, IR, Ramanovská spektra, NMR rozptyl světla statický a dynamický (DLS) mikroskopické metody elektronový mikroskop (TEM, SEM) mikroskopie skenující sondou (AFM, STM) (viz atmilab.upol.cz) jednotky: 1 nm = 0,001 μm = 0,000001 mm = 10-9 m

Metody studia nanosvěta elektronová mikroskopie (TEM, SEM) – použití elektronového paprsku místo viditelného světla umožňuje posunout rozlišení až na hranici 0,1 nm (optický mikroskop umí jen asi 1000 nm) mikroskopie skenující sondou (SPM) – velmi jemný hrot kopíruje povrch vzorku, přičemž je snímán jeho pohyb – počítač pak rekonstruuje skutečnou strukturu povrchu Schéma SPM:

Aplikace nanomateriálů v praxi • Chemie: katalyzátory, nesmáčivé a samočistící povrchy • Analytika: nové vysoce citlivé a specifické senzory obzvláště pro bioaplikace • Medicína: kontrastní látky, transport léčiv, hypertermie, antibakteriální účinky • Nové materiály: keramika, plasty, barvy, kompozity • Elektronika: záznamová media, displeje z OLED, nové součástky • Energetika: přeměna světelného záření v elektrický proud, palivové články • Životní prostředí: čištění odpadních, povrchových i podzemních vod • Stavebnictví: nové izolační materiály, samočistící fasádní nátěry

Fullereny a další uhlíkaté nanomateriály fullereny objeveny v roce 1985 (Harold Krotoo) na Texaské univerzitě (C60) nanotrubičky objeveny v roce 1991 single-wall (SWNT) a multi-wall (MWNT) Využití: elektronika nové konstrukční materiály detektory Nevýhody: toxicita (vodní organismy extrémně citlivé

CNT pod mikroskopem

Stříbro ve službách člověka Historie: barvení skla, keramiky; baktericidní účinky fotografie Současnost: analytika – detekce (SERS), baktericidní účinky Budoucnost: nové materiály odolné kolonizaci baktérií vysoce citlivé a selektivní detektory katalyzátory

Barevné nanočástice stříbra d = 38 nm (A) až 173 nm (F) 11 11

Barevné nanočástice stříbra podruhé 25 nm 150 nm 350 nm 12 12

NanoAg a my (mýty a realita) Popíjíme jeho disperzi a také se mažeme mastičkou AG100 Koloidní stříbro) Aurum Health Products Ltd MULTILIND Barketa STADA ARZNEIMITTEL AG 13 13

na mykotická onemocnění NanoAg a naši milí Aby nám voněli, byli dlouho zdraví a v noci nechrápali Nailexpert na mykotická onemocnění Altermed s.r.o. Nanosilver sprej NanoTrade s.r.o. Klinman Silver Adema Pacov s.r.o. a.g. 14 14

Nanosilver tentokrát vážně Krytí Acticoat - antimikrobiotické s nanokrystalick. stříbrem 10x10 cm SMITH & NEPHEW CONSUMER 2. Kompres Atrauman AG sterilní 10 x 10 cm HARTMANN-RICO 15 15

A toto bylo myšleno vážně? 16 16

Ještě nevěříte v NanoSilver? http://www.nanosilver.it/eng/documenti.htm 17 17

Ale v NASA už uvěřili! 31. 7. 2009 | poslední aktualizace: 31. 7. 2009  11:49 Utajovaný pokus NASA končí: Astronaut nosil měsíc spodky a nepáchl Čtyři týdny neprané spodní prádlo a žádný zápach – to je výsledek experimentu, který probíhal na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Prádlo nosil japonský astronaut Koiči Wakata. A odezva českého človíčka z diskuze: Emil 1.8. 22:43 ZASE JEDEN ZBYTECNY POKUS Zase jeden zbytecny pokus, mohli se zeptat nas, my v Cesku si taky nemenime mesic pradlo a taky nezapachne. 18 18

Olomouc jako stříbrná velmoc Expedice DAKAR Testovací období:   leden 2011 Testovali:   Zdeněk Sládek, Míla Janáček Testována byla funkční trička a spodní prádlo z nově připravované kolekce na LÉTO 2011, ale také standardní produktová řada prádla a triček nanosilver. Pilotem závodního speciálu H3evo byl Zdeněk Sládek: „I já musím souhlasit. Navíc oceňuji, že i po dvou dnech v těchto opravdu náročných podmínkách spodní prádlo naprosto eliminuje jakýkoliv zápach. převzato z http://www.nanosilver.cz/Tema/Recenze/Expedice-DAKAR 19 19

Metody přípravy nanočástic stříbra Dispergační metody – laserová ablace Dispergace – rozbíjení větších shluků atomů a molekul na menší částice

Metody přípravy nanočástic stříbra Kondenzační metody – chemická redukce Roztokové metody - AgNO3(aq.) + redukční činidlo Redukční činidla: citrát sodný (Lee, Meisel) NaBH4 (Creighton, Blatchford a Albrecht ) H2, H2O2, hydrazin, hydroxylamin, formaldehyd redukující cukry rozpouštědlo (DMF, DMSO, alkoholy) Fotochemická redukce a radiolýza, elektrolýza Kondenzace – zvětšování z úrovně atomů a molekul na větší částice - shluky

Řízená příprava nanočástic stříbra Řízení velikosti – využití modifikátorů modifikovaný Tollensův proces (příprava stříbrného zrcátka) red. látka Ag+ + 2NH3 [Ag(NH3)2]+ Ag0 AgNO3 - 10-3 moldm-3 amoniak – 0,005 až 0,2 moldm-3 NaOH – pH 11,5 - 13 redukční látka - 10-2 moldm-3

Řízená příprava nanočástic stříbra Redukující cukry neredukující cukr – např. sacharóza (řepný cukr)

Řízená příprava nanočástic stříbra redukce maltózou 0,005 M čpavek

Řízená příprava nanočástic stříbra Povrchový plasmon vodné disperze připravených Ag nanočástic

Bioaktivita nanočástic stříbra Antibakteriální aktivita připravených nanočástic stříbra Testovaný kmen Minimální inhibiční koncentrace vzorků Ag (μg/ml) Ag – Glu Ag – Mal Ag - citr Ag+   Staphylococcus aureus 6,75 3,38 1,69 Escherichia coli 13,5 0,84 Pseudomonas aerugin. Staphylococcus epiderm. Klebsiella pneumoniae

Bioaktivita nanočástic stříbra Stanovení antibakteriální aktivity nanočástic stříbra Stanovení MIC standardní diluční mikrometoda Stanovení MBC

Stabilizace nanočástic stříbra Stabilizace pomocí povrchově aktivních látek a polymerů Stabilizace – ochrana proti agregaci – spojování jednotlivých částic do větších útvarů = agregátů Povrchově aktivní látka (surfaktant, PAL) – jinak též saponát snižuje povrchové napětí vody (zlepšuje smáčení) Polymer – extrémně velká molekula vystavěná z jednodušších, pravidelně se opakujících jednotek např. PE – polyethylen –(CH2-CH2)n- obě látky vytváří na povrchu částic ochrannou vrstvu proti spojování

Bioaktivita nanočástic stříbra Zvýšení antibakteriální aktivity nanočástic stříbra stabilizací surfaktanty a polymery Testovaný kmen Minimální inhibiční koncentrace vzorků Ag (μg/ml) Ag+PVP Ag+SDS Ag Ag+   Staphylococcus aureus 1,69 0,84 3,38 Escherichia coli Pseudomonas aerugin. Staphylococcus epiderm. Klebsiella pneumoniae 6,75 PVP – PolyVinylPyrrolidon – polymer SDS – Sodium DodecylSulfate - PAL

Antifungální aktivita nanoAg Minimální inhibiční koncentrace pro 25 nm AgNPs Candida spp. MIC (mg/L) AgNO3 Nestabiliz. AgNPs Stabilizované AgNPs SDS Tween 80 PVP 360 C. albicans I 0.42 0.052 0.1 C. albicans II 0.21 C. parapsilosis 1.69 0.84 C. tropicalis Panáček A., Kolář M., Večeřová R. et al.: Biomaterials 30, 6333-6340, 2009 30 30

Antifungální aktivita nanoAg Srovnání antifungální aktivity AgNPs s běžnými fungicidy Amp – Amphotericine Itra – Itraconazole Flu – Fluconazole Vori – Voriconazole Casp - Caspofungine nestabil. SDS Tween Amp Itra Flu Vori Casp Ag NPs stabiliz. AgNPs Panáček A., Kolář M., Večeřová R. et al.: Biomaterials 30, 6333-6340, 2009 31 31

Cytotoxicita nanoAg (lidské fibroblasty) AgNPs: LC50 (24 hours) = 25 mg/L Ag+: LC50 (24 hours) = 1 mg/L Libor Kvítek 32 Panáček A., Kolář M., Večeřová R. et al.: Biomaterials 30, 6333-6340, 2009 32

Toxicita (ekotoxicita) nanoAg Paramecium caudatum (ciliate) AgNPs (A) LC50 (1hod) = 39 mg/L Iontové Ag (B) bezprostřední usmrcení při 0.4 mg/L Kvítek L., Vaníčková M., Panáček A. et al. J Phys Chem C 113, 4296-4300, 2009 33 33

Toxicita (ekotoxicita) nanoAg Scenedesmus sub. (algae) AgNPs – LC50 >30 mg/L IontovéAg – LC50 = 5 mg/L 34 34

Toxicita (ekotoxicita) nanoAg Drosophila melanogaster do 10 mg/L Ag – není akutní toxicita, pouze pokles pigmentace a hmotnosti 20 mg/L Ag - LC50 60 mg/L Ag - LC100 Vpravo mušky z larev bez vlivu Ag, vlevo z larev s médiem s nanoAg Panáček A., Prucek R., Šafářová D. et al.: Env. Sci. Technol. 45, 4974-4979, 2011 35

Bioaktivita nanoAg ve srovnání s Ag+ NanoAg Ag+ Antibakteriální aktivita (MIC; 24hours) 1 - 7 mg/L 1 - 2 mg/L Antifungální aktivita (MIC; 36hours) 1 mg/L 1 mg/L Cytotoxicita (lidské fibroblasty) 25 mg/L 1 mg/L P. caudatum 39 mg/L 0.4 mg/L >30 mg/L 5 mg/L Ekotoxicita S. subspicatus (LC50; 48hours) D. melanogaster (LC50) 20 mg/L n.a. 36 36

A na závěr poděkování všem spolupracovníkům, zejména Robertu Pruckovi, Aleši Panáčkovi a Janě Soukupové za jejich součinnost při vzniku zde prezentovaných výsledků výzkumné práce Ústavu mikrobiologie LF UP, Prof. M. Kolářovi, za realizaci biologického testování - Prof. R. Zbořilovi za podporu výzkumu v rámci RCPTM MŠMT ČR za finanční podporu v rámci projektů výzkumného centra 1M6198959201 výzkumných záměrů MSM 6198959218 MSM 6198959218 - všem přítomným za pozornost, kterou věnovali této přednášce