ROMOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Alkoholy ethanol.
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Plíce po 20 letech kouření
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Návykové látky, závislosti
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Nutriční problematika romské populace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Poruchy výživy starších nemocných
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ROMOVÉ. Trochu historie Původ v Indii století migrace do západních zemí Od 13. stol. v Evropě Téměř všichni čeští a moravští Romové zahynuli ve.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Rizika ohrožující zdraví
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PESTROST STRAVY.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
ROMOVÉ Studiem Romů se zabývá romistika.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
= přeměna látek a energií
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ROMOVÉ Studiem Romů se zabývá romistika.
Maso a masné výrobky Dodatky.
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

ROMOVÉ

Tradiční romská kultura Na prvním místě vždy RODINA V rodině je daná hierarchie Větší nároky na ženu – výchova dětí, obstarání a příprava potravy, musela být věrná svému muži. U muže není nevěra hodnocena tak přísně. Manželství bylo na celý život: rozchod byl výjimečný a byl povolen pouze v případě neplodnosti či nevěry ženy. Pokud se manželům nenarodilo dítě, muž mohl manželku opustit. Neplodnost byla pro romskou ženu největší trest, neboť nemohla splnit svou životní roli.

Orientace na materiální hodnoty Majetek členů komunity je společný - krádež nepřípustná. Nepečují o své věci - výjimka: rodinný šperk, hudební nástroj. Extrémní touha stát se slavným (X-faktor, atd) - vzor Gipsy.cz. Hrdost. Žijí pro přítomnost, ze dne na den. Budoucnost neřeší. Orientace na materiální hodnoty - jistá kompenzace, symbolizuje lepší život, postavení. Literatura pro zájemce: CEIJA STOJKA, Žijeme ve skrytu. Vyprávění rakouské Romky. 2008 HORVÁTOVÁ, J. Kapitoly ze života Romů NAVRÁTIL, P. Romové v české společnosti. 2003 ŘÍČNÝ, P. S Romy žít budeme-jde o to jak.

Romové v České republice V České republice 250 – 300 000 Romů (2001) (3% obyvatelstva) 6 etnických skupin: 1. slovenští Romové (75 %) 2. olašští Romové (15 %), 3. maďarští Romové (10 %) 4. čeští Romové 5. moravští Romové 6. němečtí (Sintí) Romové

Stravovací zvyklosti Minulost Chudá, jednostranná strava – nepěstovali plodiny, nechovali dobytek → byli závislí na produkci okolního obyvatelstva Kočovný život – co nejméně věcí, žádné zásoby – v zimě museli krást a žebrat Jídla z mouky, brambor, zelí Málo zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, maso vzácností

Příprava a konzumace rituální čistých pokrmů Potraviny se stávaly nečistými pokud byly znovu přihřívané Nikdy nejí znovu ohřívané jídlo Věří, že duše mrtvých přicházejí očichávat zbytky jídla a kdo je sní, onemocní Při přípravě jídla musí mít hospodyně dobrou náladu. Pokud tak není přenese to na jídlo a osoby, které jídlo konzumují. Přísně odlišují jednotlivé nádoby na dané potraviny

Rozlišení romských skupin podle konzumace druhů masa: Rituálně čistí Romové – žuže Roma - osobní hygiena, nejedli koňské ani psí maso. Degeša, dubki - Romové požívající koňské maso, považování za horší sortu. Rikoňara, pšara - jedlíci psího masa.

Tradiční jídlo – levné a chutné Holubky - velké zelné listy, mleté vepřové maso, dušená rýže, cibule, česneku, hladká mouky Gója - vepřová střeva, brambory, stroužky česneku, hladká mouka, sůl, pepř, majoránka Vařené maso se zelím nakyselo - kuře/vepřové, rýže, paprika, ocet, zelí/kapusta, mouka Halušky Rezanky Romský čaj – (na konvičku) 2 sáčky černého čaje, 2 broskve, 4 meruňky, 6 jahody, 10 kostek cukru www.romskakucharka.com Holubky - http://www.recepty.chytrazena.cz/masita-jidla/mlete-maso/holubky-tradicni-romska-kuchyne-63125.html

Vánoce - Karačoňa Bachtaľi karačoňa! Na Štědrý den drží půst. Štědrovečerní tabule: Polévka Fasulja (červené fazole, masox, uzené maso, brambory, jíška) Vánoční houbová mačanka (houby, kysané zelí, česnek, kysaná smetana, mouka, máslo) Hlavní jídlo: většinou zelí, fazole se švestkami, brambory, maso Pišot (šátečky plněné vařenými brambory) Bobaľky (buchtičky sypané mákem a polité mlékem) Na stole celý chléb, v něm zapíchnutá svíčka. Vzpomíná se na mrtvé. Bachtaľi karačoňa!

Stravovací zvyklosti Současnost Současná romská kuchyně je ovlivněna většinovými společnostmi. Nicméně každá romská rodina vaří alespoň jedno jídlo, které má základ v původním stylu romského stravování. Nadbytek moučných jídel, ovoce a zelenina téměř chybí, masitá jídla, holdují alkoholu,

Výživové zvyklosti Co je ovlivňuje 1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen) - symbolizuje autoritu a dobré postavení 2) zdraví není nejvyšší priorita 3) vzdělání (většina pouze ZŠ)

Kde a jak žijí Romové v Brně Ulice: Bratislavská Francouzská Cejl Životského (Židenice)

Zdravotní stav romské populace Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací Téměř 20 % Romů má diabetes II. typu Střední délka života (studie na Slovensku, 2005) - slovenští muži 69,9 let, romští muži 62,4 let (rozdíl 7,5 roku) - romské ženy mají střední délku života kratší oproti slovenským o 6,6 let http://academos.ro/sites/default/files/biblio-docs/112/health_needs_roma_2000.pdf

Výživa romských dětí Sledování výživové spotřeby romských dětí (2000) Soubor 99 romských dětí (9-12 let) BMI hochů i dívek vyšší než norma Kriticky nízká spotřeba ovoce a zeleniny, mléka a ml. výrobků Konzumace tuků a sacharidů nadměrná

Výživa těhotných romských žen Mladé matky, velký počet dětí Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zda je to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad 63,3 % romských žen přiznalo, že v těhotenství kouří více než 1 cigaretu denně Mottlová, A.: Porovnání výživy u české a jiné národní/etnické populace, 2008 (Disertační práce)

Zajímavosti 8. dubna – Den Romů Společenství Romů na Moravě (Romano jekhetaniben pre Morava) – nezisková organizace zabývající se integrací Romů do společnosti Romsko-české noviny Romano hangos Zpravodajský servis Romea.cz Portál Romové v České republice. Muzeum Romské kultury v Brně, Bratislavská ulice 67. Romská hymna - Gejľom, gejľom (Šel jsem, šel jsem).

Nutriční problematika u bezdomovců

Charakteristika bezdomovců Osoby bez možnosti trvalého bydlení a trvalého zázemí=osoby bez přístřeší Formy bezdomovectví: Zjevní (osoby, které žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků) Skrytí (velmi obtížná evidence) Potenciální (lidé, kterým bezdomovectví hrozí) Zjevní: Na ulici, Na nádraží, V MHD, V parku, Ve veřejných noclehárnách Skrytí: Nevyhledávají noclehárny, Sklepy, budovy určené k demolici, vraky aut, les, kanály, kontejnery Potencionální: nejisté bydlení – podnájem, opouštějící ústavní výchovu, vězení, psychiatrické léčebny, terapeutická zařízení…

Počet bezdomovců v ČR 35 – 75 tisíc bezdomovců Nárůst o 10 % ročně Sčítání Brno, 2006 celkem 1 179 osob, 852 mužů (72,5 %) 327 žen (27,5 %) žádné přesné statistiky počtu bezdomovců v ČR nejsou vedeny, odhady poskytované různými institucemi se poměrně silně různí, rozmezí 35 000 až 75 000 lidí bez trvalého obydlí (vychází z odhadů organizace Naděje).

Výživa Výživa nedostatečná kvantitativně i kvalitativně Abusus alkoholu, kouření, jiné návykové látky Strava nepravidelná, nedostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků Nedostatečný příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů Nízká nutriční hodnota potravin Nekvalitní potraviny Možnost přenosu alimentárních onemocnění

Zdravotní stav ovlivňuje ekonomická situace, špatná životospráva, nedostatek spánku, nedostatek hygieny, závislosti na návykových látkách. ANGELOVSKI, I. – BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců v Kanadě in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 4, s. 174 – 178. BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců a jeho determinanty in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 2, s. 76 – 81. BARTÁK, M. – HNILICOVÁ, H. Zdravotní stav bezdomovců v ČR - výsledky kvalitativního výzkumu in Zdravotnictví v České republice, 2006, roč. 9, č. 1, s. 38 – 40. HRADECKÝ, I. Profily bezdomovství v České republice: Konflikt, bezdomovci a veřejný prostor (zpracováno pro Evropskou observatoř bezdomovství), Praha, 2006, 30 s. HRNČÍŘOVÁ, D. Bezdomovectví a jeho zdravotně-nutriční aspekty in DMEV, 2006, roč. 9, č. 4, s. 194 – 196.

Zdravotní stav – fyzické zdraví nejčastější onemocnění dýchacích cest (rakovina plic, bronchitidy, zápaly plic, laryngitidy, TBC), hepatitida, sexuálně přenosná onemocnění, kožní onemocnění, stomatologické problémy, onemocnění pohybového aparátu, neurologické obtíže (bolesti hlavy, záchvaty, ztráty vědomí), gastrointestinální onemocnění.

Zdravotní stav – psychická stav Duševní porucha častěji příčinou než následkem bezdomovectví U lidí spících na ulici až 11x častěji výskyt duševních poruch Depresivní, úzkostné poruchy, psychotické poruchy Závislosti (alkohol, kouření, toxikomanie) depresivní stavy (19 %), poruchy spánku (17 %), reakce na stres a poruchy přizpůsobení (16 %), nemoci schizofrenního okruhu (8 %), poruchy osobnosti (4 %), úzkostné poruchy (2 %), ostatní (11 %). Velká Británie: až 35 % mladých bezdomovců jsou uživateli heroinu = 18x více než u stejné věkové skupiny ne-bezdomovců) alkoholici mezi bezdomovci – spíše starší generace, toxikomani v průměru o patnáct až dvacet let mladší, častá je okena, někdy čistý líh, 80 % bezdomovců mladšího věku přiznává, že zkusilo nebo bere drogy, nejčastěji užívané – marihuana nebo domácí pervitin, výjimkou není čichání lepidel a ředidla.

Zdravotní stav střední věk úmrtí 47 let (73–79 let), 150x častěji úmrtí násilnou smrtí, 34x častěji sebevražda, 8x častěji úmrtí následkem nehody, 3x častěji úmrtí na následek zápalu plic a podchlazení.

Výživové zvyklosti u osob závislých na alkoholu

Alkohol alkohol pochází z arabského al-kahal= jemná substance CELKOVÝ EFEKT JE TLUMIVÝ, NENÍ STIMULANT 1g alkoholu = 7kcal = 29,4 kJ 1g alkoholu zničí 100 nervových buněk teratogen nejméně každý 10. se stává závislým je příčinou 35 % všech úmrtí ve věku 15-20 let mezi největší konzumenty alkoholu patří lidé 16-25 let základem je etanol = alkohol, líh výroba 1. synteticky hydratací etylenu 2. kvasnou cestou využití: potravinářské, farmaceutické, chemické, palivové, jiné… V ČR asi 140 tis závislých -Muži 25% -Ženy 10%

Odbourávání alkoholu systémy odbourání alkoholu v játrech ethanol -> acetaldehyd ->acetát ->H2O + CO2 systém alkoholdehydrogenáz (80-90%) MEOS= mikrosomální etanol oxidační systém 10-20% vydechováním močí orientační vzorec: požitý alkohol v gramech / tělesná hmotnost muže x 0,68 (nebo tělesná hmotnost ženy x 0,55) = promile etanolu v krvi př. žena, 0,75l vína, 60kg --> 70/60*0,55 = 0,64 ‰

Hladina alkoholu v krvi Do 0,2 ‰ neprůkazné 0,21- 0,3 ‰ pocit uvolnění, zvýšené riziko úrazu 0,31 – 0,49‰ změny nálady, zhoršení schopnost rozhodování 0,5 – 0,99 ‰ pocit tepla, euforie, oslabení zábran, zhoršení sebeovládání, postřeh, zvýšená úrazovost 1,0 – 1,49 ‰ emotivnost, přecitlivělost, povídavost, ukvapená jednání 1,5 – 1,99 ‰ zpomalenost, otupělost, sklon k násilnému jednání 2,0 – 2,99 ‰ opilost, dvojité vidění, poruchy paměti, spánek 3,0 – 3,99 ‰ může nastat bezvědomí, nereaguje na zevní podněty, nebezpečí vdechnutí zvratků 4,00 ‰ hluboké bezvědomí, riziko zástavy dechového centra, smrtelná otrava

Obsah alkoholu v nápojích 1g alkoholu = 7kcal = 29,4 kJ - prázdné kalorie Nápoj Obsah alkoholu v % Obsah alkoholu v gramech Obsah energie Pivo 10´ 0,5l 3,5% 14 g 650 KJ Pivo 12´ 0,5l 5,0% 18 g 700 KJ Víno 0,2l 12,0% 20 g 100-420/560 KJ Whisky 0,04l 40% 1000 KJ Pro představu: Požití půllitru dvanáctistupňového piva nebo 2dl vína či 0,5dl lihoviny představuje asi 0,4 ‰.

Ženy versus muži Ženy Muži Méně vody v těle Více tuku v těle Menší játra Nižší aktivita ADH Ženy se rychleji opijí, déle opilé zůstanou a rychleji se u nich projeví následky vysoké konzumace alkoholu Muži Ačkoli jsou vůči ženám „zvýhodněni“ propadají alkoholismu častěji Psychologové tvrdí, že důvodem je menší schopnost a potřeba problémy sdílet, proto jejich nakupení řeší alkoholem fyzická aktivita vylučování alkoholu neovlivňuje, protože alkohol není přímým zdrojem energie pro svalový metabolismus Obézní lidé mají po požití stejného množství alkoholu vyšší obsah alkoholu v krvi než lidé svalnatí se stejnou hmotností. Je to způsobeno tím, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu. Veškerý alkohol se tedy "uloží“ jen ve svalech. Čím jich je více, tím je alkohol lépe rozložen po celém organismu a jeho účinky jsou menší.

Alkohol a výživa Alkohol je diuretikum Při nadbytku alkoholu se organizmus zbavuje kyseliny listové Alkohol zvyšuje sekreci žaludečních kyselin a histaminu - zánět Pivo může měnit střevní mikroflóru Deficit: thiamin, k.listová, pyridoxin, vit.A, D Deficit: hořčík, zinek, draslík Nadbytek: železa

Alkohol a vitaminy Vitamin A – omezený příjem, snížená absorpce, aktivace a ukládání, deficit zřídka Vitamin D – omezený příjem a vystavení slunečnímu záření, snížená absorpce, aktivace, zrychlený metabolismus Vitamin K – snížená syntéza bakteriální florou

Alkohol a vitaminy Thiamin –nízký příjem + nízká absorpce vlivem alkoholu Riboflavin – nízký příjem Pyridoxin – snížená aktivace díky požití alkoholu – nepomůže suplementovat Kys. listová – při konzumaci alkoholu tělo aktivně vylučuje foláty ze zásobních míst, selhává schopnost vstřebávání folátů, brání zbytku folátů se aktivovat → vyplívá megaloblastická anemie z nedostatku kys.listové Thiamin – srdeční selhání, negativní vliv na CNS

Alkohol a minerální látky Železo – zvyšuje zásoby v těle (pivo více než víno), oxidativní stres – onemocnění jater, Draslík – hypokalémie, Hořčík – nedostatek – podrážděnost, křeče, parestezie, Zinek – snížená hladina odpovídá poškození jater Hypokalémie -nervosvalové dráždění, extrémně až ochrnutí svalů, zácpa, změny na EKG, u těžkých stavu – srdeční komplikace Hořčík – nedostatek – podrážděnost, křeče, parestezie, zvýšená pohotovost koronárních cév ke spasmům a křeče trávící trubice

Zdravotní následky abúzu alkoholu Somatické Psychické Infekční nemoci Psychická závislost Zhoubné nádory Postižení intelektu Nemoci žláz s vnitřní sekrecí Poruchy osobnosti Poruchy výživy a přeměny látek Syndrom z odnětí Nemoci krve a krvetvorných orgánů Delirium tremens Nemoci nervové Alkoholická halucinace Nemoci oběhové Korsakovova alkoholická psychóza Nemoci trávící soustavy Paranoidní alkoholická psychóza Nemoci kůže a svalů Patická opilost Úrazy a otravy Fetální alkoholový syndrom http://www.vychovakezdravi.cz/download/file/koureni-a-alkohol.pdf

GIT a alkohol Zvyšuje motilitu GIT (pylorospasmus, zvracení) Divertikly jícnu (6x častěji) Jícnové varixy při jaterní cirhóze Chronická alkoholová hepatitida Akutní pankreatitida DM – vyšší riziko rozvoje Cholelithiáza – při střídmé konzumaci – protektivní efekt alkoholu Chronická alkoholová hepatitida – vyšší únavnost, nechutenství – možný přechod do chronické agresivní hepatitidy a cirhóza

Alkoholická choroba jaterní STEATÓZA→ FIBRÓZA → CIRHÓZA → JATERNÍ SELHÁNÍ

CNS a alkohol Degenerace nervové tkáně Poškození nervového vzruchu, narušen REM spánek, může vyvolat změny na EEG, poruchy dlouhodobé i krátkodobé paměti, narušení hybnosti a orientace Epileptické záchvaty – snížením křečového prahu , vázány na alkohol Alkoholická polyneuropatie- onemocnění periferních nervů

Delirium tremens Deliriální stav spojený s odnětím návykové látky Urgentní, přechodný, krátký, s měnlivou intenzitou Mortalita 15-20 % (neléčené) Objevuje se nejčastěji do týdne od vysazení Nebezpeční sobě i okolí (suicidální sklony, agresivní, pod vlivem bludů a halucinací)

Delirium tremens porucha vědomí zastřené vědomí - snížené povědomí o okolí narušení poznávacích schopností - zhoršení krátkodobé pamětí dezorientace časem, místem a osobou narušením psychomotoriky střídání hyper- a hypoaktivity narušení spánku nebo cyklu spánek-bdění halucinace zrakové, sluchové horečka, hypertenze, třes, pocení, křeče Konstrukční apraxie

Test kresby hodin

Alkoholové psychózy Alkoholická paranoidní psychóza blud žárlivecký, pronásledování Alkoholická halucinóza sluchové halucinace bez poruchy vědomí Alkoholický amnestický syndrom porucha paměti a konfabulace při zachování bezprostřední paměti a intelektu

Kardiovaskulární nemoci Pozitiva: na IM a ICHS, zvýšení HDL, antiagregační účinek, Není prokázáno, že by alkohol snižovat výskyt a rozvoj aterosklerózy. Negativa: hypertenze, snížení srdeční kontraktility, arytmie, kardiomyopatie, srdeční selhání ICHS – studie muži střední věk, sklenice alkoholu ob den

Zhoubné nádory Kokarcinogen, promotor, přímé karcinogenní působení? Prokazatelně zvyšuje: játra, hltan, jícen, hrtan, dutina ústní Pravděpodobně zvyšuje: tlusté střevo, konečník, prsa Alkohol není mutagen! Acetaldehyd ano! Kokarcinogen – aktivuje mikrozomální enzymy, kt. mohou zvyšovat c karcenogenů Promotor – poškozuje epiteliální buňky a zvyšuje jejich proliferaci

Konzumace v těhotenství „fetální alkoholový syndrom“ působení etanolu jako kompetitivního inhibitoru přeměny retinolu na kyselinu retinovou (morfogenezi řady tkání, hlavně páteřního oblouku a nervové tkáně). Dochází k postižení růstu, dysfunkci CNS, nižší porodní hmotnosti, mikrocefalie, nezralost a vady srdce, ledvin, plic, změně vzhledu obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie Jakmile se těhotná žena napije, její plod dostává v tom samém okamžiku stejnou dávku i do svého organismu

FAS vzhled obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie: nejčastější široký nízký nosní můstek, úzká červeň horního rtu s vymizelým nebo plochým filtrem (střední částí horního rtu). Bývají úzké palpebrální štěrbiny (mezera mezi horními a dolními víčky), pokleslá víčka, antimongoloidní postavení očí a nízko položené uši.

Fenolové látky Quercetin má silné antioxidativní účinky. Má schopnost rozpouštět krevní sraženiny, má protizánětlivé vlastnosti. Katechin spolu s epikatechinem má silné antioxidační účinky. Resveratrol patří k látkám se silným antioxidačním účinkem, potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje podíl HDL cholesterolu, má protinádorové účinky.

Doporučení American Institute for cancer Research Muž – max 2 nápoje/den Žena – max 1 nápoj/den 1 standardní nápoj = 10 g alkoholu WHO Muž – 40 g alkoholu/den Žena – 20 g alkoholu/den Tolerance lidí k alkoholu je velice odlišná, a není možné říci přesnou dávku alkoholu, která by byla vhodná pro všechny bez rozdílu. Množství, které jedinec může vypít v takové míře, aby nedošlo k poškození organismu, závisí na genetických predispozicích, zdraví, pohlaví, tělesné konstituci, věku a rodinné anamnéze. Dalšími faktory, které mají vliv, je kouření, etnicita i rasa

Zajímavá čísla Průměrná roční spotřeba alkoholu v ČR je 9,9 l na jednoho obyvatele a rok (= 159,8 l piva, 8,3 l destilátů, 16,1 l vína). V ČR je na alkoholu závislých 300 tisíc lidí České děti se s alkoholem setkávají v 11 let, což je nejméně v EU Stát vydělá na alkoholu 15 mld. ročně V roce 2008 evidovala Policie ČR celkem 7 252 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. Světovým rekordmanem s „výkonem“ 12,3 ‰ promile alkoholu v krvi se stal pětačtyřicetiletý Polák. Prvenství za volantem si drží Francouz s 10 ‰ v krvi.

Výživové zvyklosti u osob závislých na drogách

definice – jakákoliv přírodní nebo syntetická látka, která po vpravení do živého organismu mění jednu nebo více psychických či tělesných funkcí

Typy závislostí Závislost psychická Závislost fyzická (somatická) Závislost psychologická Závislost psychická – zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky Závislost fyzická (somatická) – adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) Závislost psychologická – závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek)

Konzumace drog v roce 2010 ČR Nejčastěji užívanými drogami: konopné látky a extáze, které někdy užilo 23–34 %. Užití konopných látek v posledním roce uvedlo 10–15 % respondentů Užití jiných nelegálních drog méně než 4 % dotázaných dospělých. Nejvíce zkušeností mají především mladí muži. http://www.vlada.cz/cz/ppov/protidrogova-politika/media/vyrocni-zprava-o-stavu-ve-vecech-drog-v-cr-v-r-2010-89803/

Užívání drog Podle ÚZIS ČR vyzkoušelo alespoň jednou za život „tvrdou“ nebo „měkkou“ drogu 22,3 procenta populace Celkem Češi zkonzumují asi 15 tun drog ročně a utratí za ně 6,5 miliardy korun

Stravovací návyky Hlavní je droga a peníze Pokud mají peníze – snaha stravovat se kvalitně (teplé jídlo, dostatek vitaminů a minerálních látek) Při nedostatku peněz – jídlo je na posledním místě – nepotřebují jíst

Stravovací návyky Záchvaty žravosti – marihuana, těkavé látky Anorektické účinky – pervitin

Heroin V době užívání Při odvykání hladovění, hubnutí zvýšená chuť na mléčné výrobky, zejména tvaroh a jogurty Při odvykání zvýšená chuť k jídlu přibírání na váze

Marihuana Uživatelé se považují za labužníky Zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké Zvýšený přívod energeticky vydatných jídel (fast food) Nadměrný příjem sladidel, tuků a olejů Zvýšený příjem kyseliny linolové Téměř denní konzumace alkoholu

Marihuana Nižší příjem bílkovin živočišného původu Nižší příjem vitaminu A, vitaminu B1 Nedostatečný příjem vitaminu C Neužívají vitaminová suplementa Nedostatečný příjem obilovin, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků

Děkuji za pozornost machacova.luc@gmail.com (2012)