Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum 9.3.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Advertisements

Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Pojetí sociální politiky
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Fáze ekonomické integrace
Dějiny evropské integrace
Instituce Evropské unie
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Jednotná měnová politika
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
EU v ekonomických vztazích
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Fáze ekonomické integrace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Teorie fiskálního federalismu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Evropské hospodářství
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum

Jakou prožívá EU či eurozóna krizi? evropská dluhová krize? evropská krize života na dluh? evropská krize deficitů a sociálního státu? evropská bankovní krize? krize bublin soukromých dluhů? institucionální krize eurozóny (nejblíže pravdě) krize evropského státoprávního uspořádání různé krize najednou (jeden pól Řecko, druhý pól Irsko)

Institucionální krize eurozóny a EU (nejde tu primárně o ekonomické téma a nejde ani primárně o téma pro ekonomy) historické stabilní útvary: unitární stát, konfederace, federace všechny mezistavy jsou nestabilní, nejisté, nepříliš funkční Evropa půjde buď směrem k federaci nebo se bude rozpadat

Evropa stojí jednou nohou ve federaci ECB je čistě federální institucí Federalismus není centralismus Federalismus stojí a padá s myšlenkou vnitřní konkurence a vyvažování mocí nesymetrické zastoupení

Eurozóně schází ministerstvo financí větší centrální rozpočet společný dluhopis

Cesta k federalismu je dlouhodobý proces Rozhodují miliony voličů, nikoli pár tisíc gentlemanů V USA mají centrální banku teprve sto let (federální policie existuje od 30.let) Evropa začíná obráceně – má centrální banku Za jak dlouho bude mít EU ministerstvo financí

Unie není optimální měnová zóna (OMZ) Ano – ale Spojené státy také nejsou (OMZ) Kulturní a ekonomické rozdíly mezi jednotlivými státy EU jsou obrovské. Ano – ale ty jsou obrovské také v USA (Minnessota je „jako“ Skandinávie, Lousiana je „jako“ Řecko) Kalifornie je úplně jiná než Nová Anglie apod. Řecko se má k Německu jako Portoriko Česko se má k Německu jako New Jersey k Wall Street Máme naslouchat ekonomům nebo politikům s vizí (sjednocení Německa)? Co je to umělý projekt? Vše je vždy umělé.

Společný evropský dluhopis Návrh Tremontiho a Junckera z prosince 2010 Společný dluhopis bude financovat dluhy do výše 40 procent HDP Nad tuto hranici se budou státy financovat skrze vlastní dluhopisy V okamžicích „stoleté krize“ bude vše financováno společným dluhopisem. Evropský měnový fond, Evropská dluhová agentura Evropské ministerstvo financí Nějaká evropská daň

Je krize katalyzátor? Rodí krize poučení a „big leap forward“? Evropské ekonomické vládnutí či koordinace Německo francouzské návrhy vůbec nesouvisí s krizí Co je potřeba? Panevropské bankovnictví a finančnictví Panevropská bankovní regulace Pružnější trh práce Odstranění bariér na společném trhu Co potřeba není Daňová harmonizace v přímých daních

Všechno dobře dopadne! Pozor na apokalyptiky Nejlépe by bylo začít druhou komorou evropského parlamentu