Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daně.
Advertisements

Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Silniční daň.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Silniční daň Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A10 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření listopad.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Cestovní náhrady podnikatelů
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
Zaměstnanecký benefit
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Druhy daní Daně FO.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Zápatí prezentace Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Daň silniční a daň z hazardních her
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Zaměstnanecký benefit
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daně z motorových vozidel Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Silniční daň Předmět silniční daně
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan
Skupiny a podskupiny řidičských oprávnění
Spotřební a energetické daně
Cestovní náklady podnikatele
Transkript prezentace:

Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána poplatníkem DPPO či DPFO - §7; u VPP - podmínka „podnikání“; vozidla s hmotností nad 3,5 t určená k přepravě nákladů, registrovaná v ČR.

Vynětí z předmětu daně Speciální pásové automobily; zemědělské, lesnické traktory a přípojná vozidla; pracovní stroje; vozy se zvláštní značkou (veteráni).

Osvobození od silniční daně Vozidla s méně než 4 koly (L). Vozidla diplomatických misí. Vozidla linkové vnitrostátní přepravy (80%). Vozidla zametací (samosběrná), sloužící pro správu komunikací. Vozidla do 12 t (na elektrický pohon, hybridní motor, LPG).

Osvobození od silniční daně Vozidla bezpečnostních sborů a obecní policie; vozidla provozovaná ozbrojenými silami, vozidla civilní obrany; vozidla požární ochrany; vozidla horské služby; zásahová vozidla (plyn, elektřina). Vozidla vybavena výstražným světlem a zvukovým zařízením).

Poplatníci daně - § 4 ten, kdo je zapsán jako provozovatel vozidla v technickém průkazu vozidla. Zaměstnavatel vyplácející cestovní náhrady zaměstnanci. Organizační složka nerezidenta. Základ daně - § 5 Zdvihový objem motoru v cm 3 – osobní automobily. Celková hmotnost v tunách a počet náprav – ostatní.

Sazba daně - §6 Roční sazba - osobní automobily Do 800 cm Kč Nad 800 cm do cm Kč atd. Roční sazba - ostatní vozidla 1 náprava do 1 tuny1 800 Kč 1 náprava nad 8 tun9 600 Kč atd. Sazba - automobil zaměstnance Buď 1/12 roční sazby za každý měsíc Nebo 25 Kč za každý den použití pro služební účely

Změny sazby daně Zvýšení: Vozidla registrovaná v ČR do % sazby. Snížení Rostlinná výroba: – 25% sazba daně. Vazba na registraci vozidla – snížení o 48% (resp. 40%, 25%) od první registrace. Vozidla VPP o hmotnosti od 3,5 t do 12 t – sazba snížena o 100%. Vozidla nad 12 t u VPP: – 48% sazby daně.

Vznik a zánik daňové povinnosti §8,9 Vznik v kalendářním měsíci: kdy je vozidlo vloženo do obchodního majetku; kdy vozidlo bylo použito pro podnikání (není v obchodním majetku). Zánik v kalendářním měsíci: kdy došlo k vyřazení vozidla z obchodního majetku; kdy používání vozidla k podnikání je přerušeno, ukončeno; který předchází kal. měsíci vzniku daňové povinnosti u nového poplatníka v případě změny v osobě poplatníka.

Sleva na dani § 12 Ekologické aspekty. U kombinované dopravy (silnice – železnice- voda) + kontejnery: Např. kombinovaná doprava víc než 120 jízd / rok = sleva 90% daně). Zdaňovací období §13 kalendářní rok. Daňové přiznání § 15 Do následujícího roku. Daň splatná zálohově 15. (4.,7.,10.,12). 1/12 příslušné sazby za každý měsíc daňové povinnosti.