Bary Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/19 Název DUM Kavárny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zařazení a rozdělení barů, vybavení barů, popis barového pultu a pomůcek pro barmany Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Bar, vybavení baru, barový pult, pomůcky pro barmany, jídelní a nápojový barový lístek Datum 1. 7. 2013
Bary Náplň výuky Zařazení a rozdělení barů Vybavení barů Barový pult Obsluha v baru Jídelní a nápojový barový lístek
Bary Bary patří mezi společensko-zábavní střediska. Jejich historie je poměrně krátká, začíná po první světové válce. DRUHY BARŮ Denní bary – mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary, mléčné bary, espresa, pivní bary… Noční bary (21.00 – 4.00) – jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.
Vybavení a zařízení baru a barového pultu Zařízení barů Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem. Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje. Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren. Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský. Vybavení BARU Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen. Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem. Obr. 1
Barový pult Vybavení barového pultu Barový pult je místo, kde se připravují míchané nápoje, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený. Barový pult se dělí na 3 základní části: 1. Konzumační deska: Má být z kvalitního a omyvatelného materiálu, neprostírá se. Barové stoličky mohou být volné nebo pevné. 2. Pracovní deska: Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody. Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana. Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce… Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu. Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce. Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana. Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod. 3. Skladovací prostory: Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem. Většina prostoru je chlazená.
Barový pult Obr. 2
Barový inventář Vybavení barového pultu musí být dokonalé a bezvadné, protože práci barmana neustále sledují a hodnotí hosté. Barmanský inventář je vizitkou barmana. Pečuje o něj, každý barman má svůj vlastní. Obr. 3
Barový inventář Obr. 4
Příprava na provoz Před zahájením provozu je nutné barový pult řádně připravit: - zajištění a uložení potřebného množství veškerého zboží k prodeji a nabídce - příprava veškerého inventáře, skla, slámek, popelníků… - kontrola stavu nápojového lístku - celková příprava konzumní části barového pultu (dečky, podložky, stébla, květiny, NL, popelníky) - kontrola funkce všech zařízení, dostatečné množství ledu - celková příprava pracovní části barového pultu (uspořádání inventáře, zboží, otevření láhví, plechovek, vylisování ovocných šťáv…) - doplnění a úprava sortimentu ve vitrínách (slané mandle, oříšky, trvanlivé pečivo…) - konečná kontrola připravenosti a osobní úprava barmana
Barový nápojový a jídelní lístek · JÍDELNÍ I NÁPOJOVÝ LÍSTEK V BARECH MÁ STEJNÉ NÁLEŽITOSTI JAKO RESTAURAČNÍ, JE MENŠÍHO FORMÁTU SORTIMENT POKRMŮ · výběr specialit z běžných JL všech cenových skupin · převládají pokrmy na grilu, zapékané, pečené (krátce) · silný vývar · některé pokrmy se připravují přímo u barového pultu: zapékané ragú, tousty, minutky na toustech, sendviče, předkrmové koktejly SORTIMENT NÁPOJŮ · lihoviny (koňaky, whisky, gin, vodka, rum, ovocné likéry, hořkosladké a hořké lihoviny) · míchané nápoje · nealkoholické nápoje (běžné, čerstvé ovocné šťávy) · teplé nápoje (silná cezená káva, mocca káva, espreso, vídeňská, irská káva), kakao, čokoláda, grog, svařené víno…
Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme bary? Popiš rozdělení barového pultu. Jaký inventář používá barman při své práci? Jaký je sortiment nápojů na barovém nápojovém lístku?
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00437986.wmf Obr. 2: barový pult, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/st/bary/inventar.htm Obr. 3: barový inventář, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z: Obr. 4: barový inventář, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z:
Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač: Stolničení, Fortuna 2001, Praha, 2001, ISBN 8O-7168-752-9
Děkuji za pozornost