Bary Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Formy veřejného stravování
Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice
Vinárny Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Základy psychologie – úvod
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Bary Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/19 Název DUM Kavárny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zařazení a rozdělení barů, vybavení barů, popis barového pultu a pomůcek pro barmany Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Bar, vybavení baru, barový pult, pomůcky pro barmany, jídelní a nápojový barový lístek Datum 1. 7. 2013

Bary Náplň výuky Zařazení a rozdělení barů Vybavení barů Barový pult Obsluha v baru Jídelní a nápojový barový lístek

Bary Bary patří mezi společensko-zábavní střediska. Jejich historie je poměrně krátká, začíná po první světové válce.   DRUHY BARŮ Denní bary – mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary,  mléčné bary, espresa, pivní bary… Noční bary (21.00 – 4.00) – jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.

Vybavení a zařízení baru a barového pultu   Zařízení barů Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem. Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje. Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren. Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský. Vybavení BARU Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen. Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem. Obr. 1

Barový pult  Vybavení barového pultu Barový pult je místo, kde se připravují míchané nápoje, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený. Barový pult se dělí na 3 základní části: 1. Konzumační deska:   Má být z kvalitního  a omyvatelného materiálu, neprostírá se.   Barové stoličky mohou být volné nebo pevné. 2. Pracovní deska: Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody. Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana. Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce… Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu. Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce. Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana. Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod. 3. Skladovací prostory:    Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem. Většina prostoru je chlazená.

Barový pult Obr. 2

Barový inventář Vybavení barového pultu musí být dokonalé a bezvadné, protože práci barmana neustále sledují a hodnotí hosté. Barmanský inventář je vizitkou barmana. Pečuje o něj, každý barman má svůj vlastní.   Obr. 3

Barový inventář Obr. 4

Příprava na provoz Před zahájením provozu je nutné barový pult řádně připravit: - zajištění a uložení potřebného množství veškerého zboží k prodeji a nabídce - příprava veškerého inventáře, skla, slámek, popelníků… - kontrola stavu nápojového lístku - celková příprava konzumní části barového pultu (dečky, podložky, stébla, květiny, NL, popelníky) - kontrola funkce všech zařízení, dostatečné množství ledu - celková příprava pracovní části barového pultu (uspořádání inventáře, zboží, otevření láhví, plechovek, vylisování ovocných šťáv…) - doplnění a úprava sortimentu ve vitrínách (slané mandle, oříšky, trvanlivé pečivo…) - konečná kontrola připravenosti a osobní úprava barmana

Barový nápojový a jídelní lístek ·   JÍDELNÍ I NÁPOJOVÝ LÍSTEK V BARECH MÁ STEJNÉ NÁLEŽITOSTI JAKO RESTAURAČNÍ, JE MENŠÍHO FORMÁTU   SORTIMENT POKRMŮ ·       výběr specialit z běžných JL všech cenových skupin ·       převládají pokrmy na grilu, zapékané, pečené (krátce) ·       silný vývar ·       některé pokrmy se připravují přímo u barového pultu: zapékané ragú, tousty, minutky na toustech, sendviče, předkrmové koktejly SORTIMENT NÁPOJŮ ·       lihoviny (koňaky, whisky, gin, vodka, rum, ovocné likéry, hořkosladké a hořké lihoviny) ·       míchané nápoje ·       nealkoholické nápoje (běžné, čerstvé ovocné šťávy) ·       teplé nápoje (silná cezená káva, mocca káva, espreso, vídeňská, irská káva), kakao, čokoláda, grog, svařené víno…

Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme bary? Popiš rozdělení barového pultu. Jaký inventář používá barman při své práci? Jaký je sortiment nápojů na barovém nápojovém lístku?

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00437986.wmf Obr. 2: barový pult, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/st/bary/inventar.htm Obr. 3: barový inventář, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z: Obr. 4: barový inventář, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013]. Dostupné z:

Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač: Stolničení, Fortuna 2001, Praha, 2001, ISBN 8O-7168-752-9

Děkuji za pozornost