Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODNÍ DOPRAVA.
Advertisements

VNITROZEMSKÁ PLAVBA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vodní doprava.
VODA & ENERGIE.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Doprava Ropy.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Vliv dopravy na životní prostředí
ČESKÁ REPUBLIKA – DOPRAVA
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Letecká doprava Petr Volný Třída: DLO1 Vedoucí práce: Mária Jozová
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.72 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Doprava 25. listopadu 2005.
Doprava.
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
DOPRAVA U: s. 101 – 102 Použitá literatura: Voženílek, V.: Zeměpis České republiky. Prodos, Olomouc ISBN
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raketový motor Simona Coubalová C2B.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Atlantský a Severní ledový oceán
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Služby vodní dopravy a ostatní formy dopravy
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Téma hodiny: Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
Význam vodních cest pro dopravu v ČR
VODÍK 1H.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Elektronická učebnice - II
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
osobní doprava patří do sféry služeb
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Systém vodních staveb v Evropě
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Dopravní síť světa 2 Jan Spousta

Přehled Vnitrozemská vodní doprava Potrubní přeprava Námořní doprava Letecká doprava

Vnitrozemská vodní doprava Doprava po řekách, jezerech… Všechny vnitrozemské vodní plochy Osobní X Nákladní Speciálním případem je voroplavba

Vnitrozemská vodní doprava Výhody – nízká cena, ekologičnost Nevýhody – omezení na splavné části vodních toků, nízká rychlost Uplatnění pro nákladní dopravu – velké náklady, které se nekazí a nemusí být někde rychle, spíše levně Uplatnění pro osobní dopravu – spíše v rozvojový zemích, ve vyspělých státech přívozy, či vyhlídkové plavby

Vnitrozemská vodní doprava Vodní toky se upravovaly a rozšiřovaly již od starověku, zejména v Číně V Číně se také začalo s budováním nových cest – kanálů V západní civilisaci se kanály začaly budovat v 17. a 18. století, přestalo se až s nástupem a rozvojem železnice

Vnitrozemská vodní doprava Dělení na 4. skupiny Severoamerická Západoevropská Rusko Rozvojové země (Někdy je jako 5. skupina uváděna Čína, avšak často je stále řazena mezi rozvojové země ve vodní přepravě)

Potrubní doprava Přeprava kapalin, plynů a výjimečně i pevných látek Kapaliny – nejčastěji voda, ropa Plyny – zemní plyn, pára (teplovody) Pevné látky – potrubní pošta

Potrubní doprava - vodovody Vedeno v zemi Určeno pro přepravu vody – pitné, užitkové i splaškové

Potrubní doprava - ropovody Určeny pro přepravu ropy Pro pohyb ropy se využívá gravitace, rozdílu tlaku i čerpadel Nad zemí i pod zemí Nad zemí nebezpečí navrtání, zvláště v nestabilních oblastech světa ČR – Družba a Ingolstadt Družba je největším ropovodem na světě (5502km)

Námořní doprava Přeprava objemných nákladů na velmi dlouhé vzdálenosti Velmi levná, ovšem velmi zdlouhavá – náklad nesmí podléhat rychlému rozkladu Pro přepravu použití unifikovaných přepravních kontejnerů

Důležité přístavy (k roku 2009) 1. Shanghai – 506 mil. tun zboží 2. Singapore – 472mil. tun zboží 3. Rotterdam – 387 mil. tun zboží … 27. Hamburk – 110 mil. tun zboží

Námořní doprava

Letecká doprava Použití hlavně pro přepravu lidí a nákladů, které musí někde být rychle (balíky, potraviny které podléhají rychlému rozkladu…) http://sledujto.cz/ https://www.youtube.com/watch?v=G1L4GUA8arY Tradiční doprava v USA

Letecká doprava – vývojové trendy Nejprve vrtulová a turbovrtulová letadla, která byla pomalá, na kratší vzdálenosti se používají dodnes (+rekreační aviatika) Později, po 2. sv. válce letadla proudová V 70. letech nástup Concordu – nadzvukového linkového letadla (po problémech vyřazena v roce 2003) Dnes opět vývoj nadzvukových letadel Do budoucna se počítá s vývojem letadel, která dosáhnou vyšších vrstev atmosféry a při návratu naberou ohromnou rychlost

Letecká doprava

Zdroje http://geography.upol.cz/soubory/lide/hercik/SEDOP/Vodni_doprava.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_doprava http://vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=potrubni_doprava&site=doprava http://voda.tzb-info.cz/docu/clanky/0075/007537o4.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropovod http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropovod_Dru%C5%BEba http://www.nasepenize.cz/images/image/00/energie/ropovod.jpg http://www.mero.cz/images/stranka/mapa_evropy.gif http://www.kompas.estranky.cz/clanky/statistiky---hospodarstvi/nejvetsi-pristavy-sveta-v-roce-2009.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Singapur#mediaviewer/File:Psa_keppel.JPG http://www.pluska.sk/thumb/images/gallery/plus7dni/zo-zahranicia/2013/10/shanghai2.jpg?w=670&h=376&ip=5 http://www.dnoviny.cz/assets/images/8a04c699ab4033e50e082f7e22d49070/461-465.jpg http://www.hybrid.cz/obrazky/nakladni-doprava/lodni/nakladni-lod.jpg http://www.pilotak.cz/userfiles/image/fotky-v-clanku/ultralehka-letadla/ultralehka-letadla-motive.jpg http://media.novinky.cz/023/170239-top_foto1-mz01y.jpg?1347906601 http://www.stoplusjednicka.cz/sites/default/files/clanky/2013/05/1.jpg http://media.web.britannica.com/eb-media/17/115117-050-55536DDE.jpg http://www.ekobydleni.eu/i/vodni-kanal-anglie-580x431.jpg

Konec