Renesance Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

Renesance.
R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Alfons Mucha Název školy
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
RENESANCE A HUMANISMUS
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Michelangelo Název školy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Objektová tvorba - asambláž
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Renesance.
Body art - ruce Název školy
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Renesance a humanismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Renesance a humanismus
Pravěk II - Věstonická venuše
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Symbolismus Název školy
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autoportrét Název školy
Grafické techniky Název školy
Písmo obrázkové Název školy
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Portrét - anfas Název školy
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Italská renesance a humanismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Renesance Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

Renesance www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Renesance Označení DUM VY_32_INOVACE_07_2_06 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum 30. 8. 2013 Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 1. ročník a kvinta gymnázia www.zlinskedumy.cz

RENESANCE Renesance (renezance) je umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 16. století. Vyznačoval se mj. zesvětštěním, individualismem a návratem k antice. Renesance z francouzského la renaissance znamená znovuzrození antiky a zahrnuje období mezi 14. a 16. stoletím (někde zasahující až do 17. století). Vznikla v italském městském státu Florencii a rozšířila se po celé Evropě jako spojnice mezi antickou kulturou, kterou se snažila znovuoživit a čerpat z ní. Hlavním předmětem zájmu se stalo Starověké Řecko. Důraz byl kladen na člověka a jeho život (humanismus). Italská renesance bývá označovaná jako počátek moderního věku (novověku).

Humanismus Humanismus (z latinského humanus, lidský) označuje myšlenkové směry a postoje, které jsou zaměřené na člověka a lidstvo. Vychází z uznané hodnoty každého lidského života. Obrací se od nebeských věcí více k věcem pozemským a lidským.

Obecné znaky výtvarného umění Krása a dokonalost patří nejen k bohu, ale i k člověku. Člověk může být krásný a krásu může i vytvářet. Vedle motivů biblických a antických se autoři věnují i námětům ze součastnosti. Autoři pracují se živými lidmi jako s modely pro postavy z dějin a mytologie, rozvijí se portrétní umění. Vznikají postupy a poznatky, které můžeme využívat i dnes (anatomie, techniky, kompozice, perspektiva,…

Sochařství Vlivem antických soch se sochařství stává prvním uměním, ve kterém došlo ke změnám směrem k renesančnímu pojetí. Objevují volně stojící sochy. Umělci dokážou úspěšně vyjádřit nejen dokonale proporce lidské anatomie, ale i dramatičnost scény (rozdíl proti středověku) expresivním zobrazením emocí gesty či zřasenou drapérií. Velkou výzvou se pro renesanční sochaře staly jezdecké sochy. Rozvíjí se portrétní sochařství, objevují se busty význačných osobností. Představitelé: Donatello byl florentský sochař a umělec rané renesance. Michelangelo Buonarotti je považován za největšího sochaře všech dob. Původem je také Florenťan.

Architektura Renesanční architekti se inspirovali antickými stavbami, jejich souměrností, jednoduchostí geometrických tvarů a pravidelností proporcí, důležité je také zachování lidského rozměru u staveb světských. Vznikají nové typy světské architektury staveb, jako je městská vila, zámek, palác nebo radnice. Městský dům i zámek má funkci reprezentativní. Vedle kamene se začaly užívat v mnohem větší míře cihly, stavby se zpravidla omítají a zdobí štukem nebo mramorovým obkladem.. Vzniká nový druh výzdoby spíše ploché fasády zvaný sgrafito. Místo lomených oblouků nastupují kruhové a u oken a dveří převládají jednoduché obdélné tvary.

Sgrafito Štuk http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ARenaissance_house.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AJonah_house2%2C_Pardubice%2C_Czech_Republic.jpg

Filippo Brunelleschi Dóm Santa Maria del Fiore ve Florencii

Všimni si zdobení stavby a najdi tvar obdelníku

Všimni si zdobení stavby a najdi tvar obdelníku

Malířství (kresba) Převažují i nadále náboženské motivy, ale i alegorie, portréty, historické náměty. Novou roli od středověku hraje kresba. V renesančním umění již slouží ke studiu skutečnosti. Typické jsou skicy vytvořené Leonardem da Vincim studující např. svalstvo, pohyby lidí i zvířat, rysy lidských tváří a vyjádření různých emocí. Převratný objevem renesance je trojrozměrnost a perspektiva – malíři se naučili pracovat s prostorem a vyjadřovat jeho hloubku (vyvolání iluze). Někteří umělci začali také pracovat v mnohem větší míře s užitím barev pro vyjádření stínu, např. Leonardo da Vinci a jeho sfumato. Z hlediska technického se setkáváme opět s freskami a deskovým malířstvím, ale právě renesance přinesla poprvé v dějinách umění techniku olejomalby. V kompozici uplatňuje princip tzv. zlatého řezu nebo trojúhelníková kompozice.

Malířství – představitelé Raná fáze: Masaccio, Fra Angelico, Botticelli Vrcholná fáze: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael Santi Zvláštní kapitolou je benátské malířství: Giorgione, Tizian, Tintoreto, Veroneseho. Právě zde, v Benátkách, se začíná díky prvně jmenovanému umělci slavná řada ležících aktů, která má trvání až do 19. století.

Sandro Botticelli – Zrození Venuše http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASandro_Botticelli_-_La_nascita_di_Venere_-_Google_Art_Project_-_edited.jpg

Tizian – Venuše urbinská http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATiziano_-_Venere_di_Urbino_-_Google_Art_Project.jpg

Úkol Kde vznikl renesanční sloh? Co znamená slovo perpektiva? Vyjmenuj typické renesanční stavby? Jaké postavy zobrazují renesanční umělci?

Úkol - řešení ve Florencii v Itálii zobrazení prostoru (trojrozměrnost) městská vila, zámek, palác nebo radnice Autoři pracují se živými lidmi jako s modely pro postavy z dějin a mytologie, rozvijí se portrétní umění.