Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příznaky onemocnění dýchacího systému.
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Onemocnění dýchacích cest u dětí
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Periorální dermatitida
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Astma bronchiále(astma)
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Lidské plíce. Lidské plíce Venkovní znečištění vzduchu 1. Znečištění vzduchu Výfukové plyny automobilů, průmyslové emise,venkovní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Dýchání Filip Bordovský.
Mentální anorexie.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
-morbili, measles Ivona Jurčová
Autor výukového materiálu:
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Smyslové ústrojí 5. ročník
Mízní soustava Lymfatická.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
ALERGIE.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
GENETICKÉ VADY.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Interní stavy Astma, alergie, cukrovka,
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Imunologie a alergologie
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Lymská borelióza.
Alergie Přecitlivělost
CHŘIPKA.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Alergie a anafylaktický šok
Vliv radiace na člověka
Veverka známá - neznámá
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Látky, které mohou vyvolat alergie jsou např. pyl z květů, zvířecí srst, kosmetika, výkaly roztočů - nazývají se alergeny Látky, které mohou vyvolat alergie jsou např. pyl z květů, zvířecí srst, kosmetika, výkaly roztočů - nazývají se alergeny

Příznaky Podle čeho poznáte, že trpíte sennou rýmou? Když se na jaře nebo v létě objeví bez vysvětlitelné příčiny rýma a neodezní ani po několika týdnech, během delších dešťů poleví a při hezkém počasí se hned zase navrací, pak byste se určitě měli nechat vyšetřit alergologem pro podezření na sennou rýmu

Příznaky sezónní pylové alergie ♣ Oči svědí a neustále slzí ♣ Nos trvale produkuje vodnatý sekret a časté jsou salvy kýchání ♣ Pylová zrna v ústech a hrdle mohou způsobovat svědění ♣ Uši mohou svědit vzhledem k nervovému propojení nosohltanu s uchem

Asi 20% obyvatelstva trpí každý rok sennou rýmou, která je v odborném jazyce nazývána pylovou alergií. Je vyvolaná pylem ze stromů (např. bříza, olše), keřů (líska), travin, obilí (např. žito) a bylinek (např. pelyněk). Jakmile se tyto pyly dostanou do přímého kontaktu se sliznicí v nose nebo v očích, vyvolají u alergiků alergickou reakci.

U dítěte, jehož jeden rodič trpí alergií, je riziko vzniku alergického onemocnění 30%. Jsou-li alergiky oba rodiče, zvyšuje se riziko na 60 %. Alergie může propuknout kdykoli během života.

Pojem obrany nebo odolnosti je velmi všestranný a opírá se o mnoho dějů. Zahrnuje tvorbu protilátek, které jsou „ochránci“ našeho těla. Jejich úkolem je neutralizovat „vetřelce“ neboli tzv. antigeny. Pojem obrany nebo odolnosti je velmi všestranný a opírá se o mnoho dějů. Zahrnuje tvorbu protilátek, které jsou „ochránci“ našeho těla. Jejich úkolem je neutralizovat „vetřelce“ neboli tzv. antigeny.

AAAAž čtvrtina dětí ve věku do pěti let zažije nějaké zhoršení dýchání s pískoty. Ne vždy sice jde o astma, ale mnohdy to jsou první příznaky tohoto onemocnění. VVVVětšina pacientů dostane chorobu dříve, než dospěje.

 Astmatikům se pod vlivem podnětů především z vnějšího prostředí občas stáhnou průdušky, což jim znesnadňuje dýchání.  Astmatikům škodí kouření, a to i pasivní!

Příznaky astma ---- napětí, ale ne bolest v hrudníku ---- sípavé a písklavé dýchání ---- obtížné dýchání a "krátký dech"; stav se zlepšuje vsedě ---- kašel, často s velmi obtížným vykašláváním ---- neklid a nespavost

 U astmatiků se vyskytuje takzvaný astmaticky záchvat,který mohou vyprovokovat například alergeny.  Vnitřní příčiny jsou obvykle hůře rozpoznatelné a bývá obtížné se jich vyvarovat (patří sem stres, strach….)

Autor: Martin Juřík Autor: Martin Juřík Spolupráce: Žaneta Jančaříková Informace jsou z encyklopedie a z internetu