Mgr. Radka Svobodová Vařeková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Minimalizace součtu čtverců - úvod
Advertisements

Lineární klasifikátor
Nelineární optimalizace s omezeními - obecně
Optimalizace bez omezení (unconstraint)
OBECNÉ OPTIMALIZAČNÍ MODELY
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
PA081 Programování numerických výpočtů
Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 2.
PA081 Programování numerických výpočtů
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Lineární programování Simplexový algoritmus
Základy lineárního programování
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
LINEÁRNÍ OPTIMALIZAČNÍ MODEL
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
Příklad postupu operačního výzkumu
F U N K C E.
Petr Beremlijski a Marta Jarošová Projekt SPOMECH Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava září Základy matematického.
BRVKA Guillaume de l'Hospital (1661 –1704). BRVKA Používá se na výpočet limit, které mají po dosazení tvar neurčitého výrazu: Nebo mají takový tvar, který.
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Nelineární programování - úvod
Metody nelineárního programování
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Funkce více proměnných.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 15. PŘEDNÁŠKA.
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Odhad metodou maximální věrohodnost
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Experimentální fyzika I. 2
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Matematické základy Pomocí gradientu Ñ lze vyjádřit směrové derivace: Derivace funkce f ve směru s v bodě x je definována jako: Z tohoto vztahu lze odvodit,
Optimalizace bez omezení (unconstraint)
Nelinearity s hysterezí Přerušení platnosti relace vytváří dvě různé charakteristiky, jejichž platnost je podmíněna směrem pohybu Hystereze přepínače x.
Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií.
Graf nepřímé úměrnosti
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Počítačová chemie (5. přednáška)
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
MME41 Ekonomicko-matematické metody 4 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Simplexová metoda.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Derivace funkce Přednáška 2.
Analýza výsledků v modelech lineárního programování
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce více proměnných.
Lineární optimalizační model
Toky v sítích.
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Soustavy lineárních rovnic
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Mgr. Radka Svobodová Vařeková PV027 Optimalizace Mgr. Radka Svobodová Vařeková

Definice optimalizace Již v minulosti řada matematiků a přírodovědců dospěla k přesvědčení, že přírodní děje lze popsat jako optimalizační procesy. Euler: „Na světě se nestane nic, v čem by nebylo vidět smysl nějakého maxima nebo minima“. Leibnitz: „Náš svět je nejlepší ze všech možných světů, a proto lze jeho zákony vyjádřit extremálními principy“.

Definice optimalizace II Optimalizaci lze definovat například následovně: Obor zabývající se určením nejlepšího řešení jistého matematicky definovaného problému.

Definice optimalizace III Postup při optimalizaci: Nastudování optimalizačních kritérií problému Nalezení metody řešení problému Matematický popis řešení (pomocí funkce) Nalezení minima funkce

Definice optimalizace IV Předmět PV027 se zabývá matematickou optimalizací, tedy minimalizací reálných funkcí, tj. úlohami typu: kde:

Definice optimalizace V Poznámka: Není nutné zabývat se samostatně také maximalizací, neboť ji lze převést na minimalizaci pomocí vztahu:

Definice optimalizace VI Speciální oblasti optimalizace: Diskrétní optimalizace: Využívají se v případech, kdy mají význam pouze celočíselná řešení. Speciální úlohy: Existuje určitý typ úloh, jejichž řešení nemá příliš smysl popisovat jako . Příklad: problém obchodního cestujícího

Sylabus Úvod Definice optimalizace Informace o předmětu Sylabus předmětu Vstupní požadavky předmětu Požadavky ke zkoušce a k zápočtu Materiály ke studiu Aplikace optimalizačních metod Motivační příklady Matematické základy

Sylabus II Optimalizace bez omezení (unconstrained) Nelder-Meadova metoda spádové metody metody sdruženého gradientu newtonovské metody metody s omezeným krokem úloha nejmenších čtverců

Sylabus III Optimalizace s omezením (constrained) Lineární programování: grafické řešení úloh přímá metoda simplexová metoda Nelineární programování: Obecný přístup kvadratické programování Celočíselné programování metoda větví a mezí

Sylabus IV Globální optimalizace: simulované žíhání genetické algoritmy metoda difuzní rovnice

Vstupní požadavky Znalosti z oblastí: Lineární algebra Matematická analýza

Organizace výuky 2 hodiny přednášek (7:00 - 8:40) 1 hodina cvičení (8:50 - 9:40) Účast na cvičeních je nepovinná.

Požadavky ke zkoušce a hodnocení Požadavky: znalosti v rozsahu přednášek a cvičení :-) Hodnocení: A: 100 - 92 % B: 92 - 84 % C: 84 - 76 % D: 76 - 68 % E: 68 - 50 % F: 49 - 0 %

Požadavky k zápočtu Požadavky: Hodnocení: Poznámka: Vypracovat zápočtový projekt (zadání projektu získá student po domluvě s učitelem). Hodnocení: z projekt splňuje požadavky, domluvené při zadávání n jinak Poznámka: Předmět PV027 nelze ukončit kolokviem.

Konzultační hodiny Kdy: Kde: Čtvrtek: buď 16:00-18:00 nebo 18:00-20:00 Aktuální termín pro daný týden bude uveřejněn na nástěnce před kanceláří. Kde: Kancelář C503.

Domácí úkoly Budu zadávat na některých přednáškách. Jejich řešení budu prezentovat na přednášce za 14 dní a zveřejním je na Internetu. Jsou dobrovolné a jejich řešením lze získat body navíc ke zkoušce (prvních 5 řešitelů) :-). Když si je vyřešíte, pochopíte problematiku lépe.

Materiály ke studiu Slidy: http://ncbr.chemi.muni.cz/~n19n/vyuka/ /optimalizace u Marečka

Materiály ke studiu II Literatura: Fletcher R.: Practical methods of optimization. Wiley (1987) Bazara M.S., Sherali H.D., Shetty C.M.: Nonlinear programming. Theory and algorithms. Wiley (1993) Nemhauser G.L., Rinnooy Kan A.H.G.: Optimization. North-Holland (1989) Moré J.J., Wright S.J.: Optimization software guide. SIAM (1993). Referenční část je dostupná na: http://www.mcs.anl.gov Mathematical Optimization. Kapitola z osvětového projektu Computational science education: http://csep1.phyornl.gov

Aplikace optimalizačních metod Optimalizační úlohy se vyskytují všude tam, kde je možné vybírat si z více možných rozhodnutí a přitom kvalitu jednotlivých rozhodnutí ohodnotit nějakým reálným číslem. Konkrétní oblasti využití optimalizace: Matematika: teorie aproximace, optimalizace numerických procesů atd. Geometrie: geodézie, minimální křivky a plochy, optimální oblasti a tvary, atd. Ekonomické a politologické teorie: využívání zdrojů a zásob, optimální skladba výroby, tvorba cen, rozložení rizika, strategické hry, teorie eskalace konfliktu, atd. Fyzika: mechanika, geometrická optika, teorie pružnosti, hydrodynamika, teorie relativity, atd.

Aplikace optimalizačních metod II Přírodní vědy: modely fyzikálních, chemických a biologických procesů, atd. Teorie řízení: optimální řízení, optimální systémy, hierarchické řízení, koordinační strategie, atd. Teorie konstruování: optimalizace konstrukcí, optimalizace tvarů, optimální odhad neznámých parametrů, optimalizace dynamických vlastností mechanických systému, optimalizace spolehlivosti a rizika konstrukcí, atd. Další aplikace: při správě vodních toků (vypouštění a napouštění nádrží), v zemědělství (např. optimální krmná směs pro zvířata), v dopravě a logistice a kdekoliv jinde, kde se nám podaří zformulovat smysluplnou optimalizační úlohu

Typy optimalizací Lokální X globální: Lokální optimalizace: Nalezení jediného minima, nacházejícího se v určitém intervalu f(x) x

Typy optimalizací II Lokální optimalizace – další možný přístup: Nalezení nejbližšího minima do kterého lze sestoupit ze vstupního bodu f(x) x

Typy optimalizací III Globální optimalizace: Hledání nejhlubšího minima v daném intervalu f(x) x

Typy optimalizací IV Bez omezení X s omezeními: Bez omezení (unconstrained) Kromě podmínky minimality funkce f(x) neexistuje žádná jiná podmínka, kterou by měla hledaná optimální hodnota x splňovat. S omezeními (constrained) Vedle podmínky minimality pracujeme ještě s dalšími podmínkami. Lineární X nelineární: Lineární f(x) je lineární funkcí x Nelineární jinak

Motivační příklady Aproximace dat: nelineární model bez omezení Najděte nejlepší aproximaci pomocí součtu čtverců pro funkci: kde c = 96,05 a aproximované body dány tabulkou

Motivační příklady II Plánování výroby: lineární model s omezeními Výrobce používá materiál (m) a práci (l) k výrobě nejvýše čtyř výrobků (a až d). Požadavky na jednotlivé výrobky a zisk z jejich prodeje jsou dány následovně: k výrobě 1 kusu výrobku a je třeba 4m + 2l zdrojů a zisk je 50 Kč/kus k výrobě 1 kusu výrobku b je třeba m + 5l zdrojů a zisk je 80 Kč/kus k výrobě 1 kusu výrobku c je třeba 2m + l zdrojů a zisk je 30 Kč/kus k výrobě 1 kusu výrobku d je třeba 2m + 3l zdrojů a zisk je 40 Kč/kus Během jednoho dne je k dispozici nejvýše 30 jednotek materiálu a 50 jednotek (např. hodin) práce. V jakém počtu mají být produkovány jednotlivé výrobky tak, aby bylo dosaženo maximálního zisku?

Motivační příklady III Konstrukční problém: nelineární model s omezeními Navrhněte válcovitou plechovku o objemu 1 dm3, na kterou se spotřebuje co nejméně kovu.

Motivační příklady IV Aplikace v chemii: nelineární model bez omezení (s více lokálními minimy) Je dána molekula, urči konformace této molekuly, které jsou v definovaném chemickém prostředí nejstabilnější. Konformace = uspořádání atomů v prostoru. Strukturní vzorec: Konformace: Zkřížená židličková Židličková Vaničková Poloviční židličková

Motivační příklady IV b) Čím je konformace stabilnější, tím nižší má potenciální energii. Potenciální energie = energie daného uspořádání atomů v prostoru. Epot = f(souřadnic atomů) kde f je potenciálová funkce f : R3N ® R, kde N je počet atomů v molekule.

Motivační příklady IV c) Vytvoříme model molekuly: Nabité koule, spojené pružinami.

Motivační příklady IV d) Popíšeme vztah mezi souřadnicemi a Epot: Vazebné interakce Nevazebné interakce

Motivační příklady IV e) Grafem potenciálové funkce je potenciálová hyperplocha (PES):

Motivační příklady IV f) Hledáme minima potenciálové funkce.

Matematické základy Vektory: budeme pracovat hlavně se sloupcovými vektory vektor budeme označovat malými tučnými písmeny transpozici vektoru označíme pomocí písmene T v horním indexu a = aT = (a1, a2, ..., an)

Matematické základy II Matice: budou se označovat velkými tučnými písmeny transpozici matice označíme pomocí písmene T v horním indexu B = BT =

Matematické základy III Skalární součin: skalární součin vektorů a a z zapíšeme jako: aTz = zTa = Posloupnost bodů z Rn: jednotlivé body v posloupnosti budeme rozlišovat horním indexem v závorce. Budeme je tedy psát například jako x(1), x(2) ... nebo x(k). speciální význam bude mít hvězdička (například v x*). Budeme tak označovat bod, který je řešením vyšetřovaného problému.

Matematické základy IV Přímka v Rn: je definována jako množina bodů: x = f(a) = x´ + a.s pro všechna a Î R, kde x´ je jistý bod, ležící na přímce a s Î Rn je směr přímky. kvůli jednoznačnosti je někdy vhodné směr normalizovat, takže například při euklidovské normě platí: sTs = = 1

Matematické základy V Funkce, kterými se budeme zabývat, budou mít spojité derivace až do druhého řádu. Gradient: Vektor prvních parciálních derivací funkce f v bodě x = (x1, x2, …, xn) Označujeme ho Ñf(x):

Matematické základy VI Hessova matice (hessián): Matice druhých parciálních derivací funkce f v bodě x = (x1, x2, …, xn) Označujeme ho Ñ2f(x) Je zřejmé, že Hessova matice je symetrická

Matematické základy VII Gradient a hessián jako zobrazení: Operátor Ñ je zobrazením, které každé diferencovatlené funkci f přiřazuje jinou funkci Ñf. Tedy výrazy Ñf(x) a Ñ2f(x) lze psát také jako (Ñf)(x) a (Ñ2f)(x)

Matematické základy VIII Gradient a hessián Rosenbrockovy funkce: Rosenbrockova funkce: f(x) = 100(x2 – x12)2 + (1 – x1)2 Graf má tvar banánovitého údolí se strmými srázy v jednom směru a s plochým dnem ve druhém směru.

Matematické základy IX Poznámka: Globálním minimem Rosenbrockovy funkce je bod (1, 1) a leží na dlouhé pomalu se svažující oblasti, obklopené prudkými srázy. Je velmi obtížné ji optimalizovat => používá se k testování optimalizačních metod.

Matematické základy X Gradient a hessián Rosenbrockovy funkce:

Cvičení Definice extrému funkce: Minimum: $W "xÎW(x*): f(x) ³ f(x*) Maximum: $W "xÎW(x*): f(x) £ f(x*) kde W(x*) je (vícerozměrné) okolí bodu x*.

Cvičení II Podmínky pro extrémy funkce jedné proměnné: Podmínka pro první derivaci (nutná podmínka pro extrém): Pokud má funkce f: R ® R (se spojitou první derivací) v bodě x extrém, pak platí: f¢(x) = 0 Podmínka pro druhou derivaci (postačující podmínka pro extrém): Funkce f: R ® R má spojitou první a druhou derivaci. Platí: f¢¢(x) > 0 * => x je minimum f¢¢(x) < 0 * => x je maximum f¢¢(x) = 0 * => vypočítáme další derivace, předpokládejme, že první nenulovou z nich je n-tá derivace. Pokud je n liché, pak se jedná o inflexní bod, jinak platí pro n-tou derivaci totéž, co pro druhou derivaci. *A zároveň samozřejmě podmínka pro první derivaci.

Cvičení III Podmínky pro extrémy funkce více proměnných: Podmínka pro první derivaci (nutná podmínka pro extrém): Pokud má funkce f: Rn ® R (se spojitou první derivací) v bodě x extrém, pak platí: Ñf(x) = 0 Podmínka pro druhou derivaci (postačující podmínka pro extrém): Funkce f: Rn ® R má spojitou první a druhou derivaci. Platí: x je minimum Û vlastní hodnoty Ñ2f(x) jsou kladné * x je maximum Û vlastní hodnoty Ñ2f(x) jsou záporné * x je sedlový bod Û vlastní hodnoty Ñ2f(x) jsou kladné s vyjímkou jedné, která je záporná* *A zároveň samozřejmě podmínka pro první derivaci.

Cvičení IV Příklad 1: Najděte největší obdélník, který lze vepsat do prostoru mezi přímkou y = 0 a elipsou: . Příklad 2: Proud v řece teče rychlostí u proti proudu táhnou ryby. Jak rychle mají plavat vzhledem k proudící vodě, aby na 1 km spotřebovaly co nejméně energie?

Domácí úkol Mějme M atomů plutónia. Poločas rozpadu plutonia je 14,6 let a produktem rozpadu 1 atomu plutonia je 1 atom americia. Americium má poločas rozpadu 400 let. Za jak dlouho (od okamžiku, kdy jsme měli M atomů plutónia) bude množství americia největší? Radioaktivní rozpad je popsán rovnicí: kde: T je poločas rozpadu N0 je vstupní počet atomů t je čas od započetí rozpadu N je počet zbývajících atomů v čase t