Kazimierz Nowak (1897-1937) Polski podróżnik, Poský cestovatel,fotograf a spisovatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Advertisements

Evropa-jeden ze světadílů
Itálie Itálie.
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
David Livingstone.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Po modrém Dunaji.
Polsko Eliška Pokorná.
EVROPSKá UNIE.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
Helénistické období.
EDUARD BASS 9. ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk
Makedonská říše (301) BC.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Členské státy a jejich hlavní města
Slovensko, Slovinsko, Maďarsko III2-Z7-III-16
Napoleon Bonaparte Napoleon a jeho doba.
EVROPSKÁ UNIE.
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
Helénistické období.
Geografické údaje Řecka
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Tomáš Garrigue Masaryk
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Nela Sováková, Johana Černá
Vsetín Město ve kterém žiji
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Hlavní města Evropy Poznávej podle panoramatu, typických staveb a památek, uveď zemi, kde město leží.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Do nitra Afriky Barbora Košnerová. - cestovatel, kartograf, etnograf, sběratel a lékař (54) - chytrý - Archaeologický sbor.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ Státy JIŽNÍ EVROPY TEMA: ZEMĚPIS.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Migrace obyvatelstva Migrace = pohyb, stěhování (emigrace, imigrace, reemigrace)
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NEJVYŠŠÍ HORA AFRIKY JE
Petr I. Veliký, Kateřina II.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Obecná charakteristika kontinentu
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Po modrém Dunaji.
Spolková republika Německo
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Co začíná tam, kde končí naše země?
Po modrém Dunaji.
Transkript prezentace:

Kazimierz Nowak ( ) Polski podróżnik, Poský cestovatel,fotograf a spisovatel

Úvod- základní informace Wstęp-podstawowa informacja Polský cestovatel – první člověk na světě přešel Afriku ze severu na jih a zpět pierwszy człowiek na świecie przebył samotnie kontynent afrykański z północy na południe i z powrotem 40 tys. km pieszo, rowerem, konno oraz czółnem).roweremczółnem

Životopis Biografia v Stryju - 13.listopadu 1937 v Poznani -Po I.sv. válce odešel do Poznaně -Pracoval v pojišťovně + ve firmě pořádající cestování na kole – oženil s Marií Gorcik – dcera Elżbieta a syn Romuald odchází z rodného kraje – práce fotografa – zasílá peníze rodině -Podnikl dvě cesty po Evropě. Putoval Maďarskem, Rakouskem, Itálií, Belgií, Holandskem, Rumunskem,Řeckem a Tureckem. -Dne 4.listopadu 1931 se rozhodl přejít Afriku ze severu na jih a tím si splnit svůj velký sen a životní cíl. -Na své cestě Afrikou se seznámil s domorodými kmeny + poznal jejich zvyky a tradice i řadu exotických kultur a míst. -V květnu 1934 Kazimierz Nowak dorazil k jižným hranicím Afriky. -Vydal spoustu knih o Africe, Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd (Na kole i pěšky černým kontinentem). -zemřel 13.října 1937 na zápal plic v důsledku oslabení organismu malárií.

Trasa cesty

Tam i z powrotem, czyli trasa podróży Nejdříve vlakem Říma odtud na kole do Neapole přeplout trajektem Středozemní moře Pouť z města Tripolis několik tisíc kilometrů k vzdálenému Mysu Igielnemu oázy Maradah Změna trasy přes Behghasí v Lybii do Alexandrie v Egyptě. seznámil se s mnoha domorodými kmeny a kulturami V květnu 1934 Kazimierz Nowak splnil sen kino Apollo

Rowerem i pieszo przez czarny Ląd

Závěr – současnost Krakov: 19. května 2008 v sále Biblioteki Jagiellońskiej - přednáška Kazimierzu Nowaku součást,, Afrického Festivalu 08. Varšava Dne 25. dubna 2008 výstava na počest Kazimierza Nowaka nazvaná Rowerem przez Afrykę”.Rowerem przez Afrykę