AUTOR: Mgr. Josef Zhorný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

Téma hodiny: Austrálie SG
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AUSTRÁLIE Hospodářství
IRSKO Robin Plch 8.A
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Opakování Austrálie.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo,
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Austrálie.
Austrálie.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
AUSTRÁLIE.
EVROPA Martin VRZALA.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
Austrálie- vzdálený ostrov svobody
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Andské země. Studenti se rozdělí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Elektronická učebnice - I
Téma hodiny: Austrálie – opakování formou kvízu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
KANADA.
Hlavní města Austrálie
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
ZEMĚPIS Téma: Austrálie
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
Hospodářství a obyvatelstvo Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Austrálie (Rudý kontinent)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název učiva: Amerika severní
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Austrálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_09_Z7_Skála
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný AUSTRÁLIE VY-32-INOVACE-ZEM-223 AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace s výkladem, která je doprovodným materiálem při výuce tématu Austrálie. Výklad je doplněn prací s textem s následnou kontrolou správných odpovědí. KLÍČOVÁ SLOVA: Austrálie, základní FG charakteristiky, hospodářství, zemědělství, průmysl a doprava

Austrálie Oceánie http://www.redbubble.com/people/ozczecho/works/84129-uluru-and-a-kangaroo

3. Austrálie

Základní FG charakteristiky zaujímá celou australskou pevninu včetně ostrova Tasmánie Povrch poměrně jednotvárný Australské Kordillery - Australské Alpy (Mt. Kosciusco 2 228 m) Tabulová Austrálie - MacDonnellovo a Musgraveovo pohoří symbolem australského vnitrozemí je „červená skála“ Ayers Rock vnitrozemí pokrývají obrovské pouště - Velká písečná, Gibsonova, Velká Viktoriina nejnižší místo celého kontinentu: proláklina Eyreova jezera (-16 m) Podnebí nejsušší oblast celé zeměkoule převažuje tropické suché klima na S a SV tropické vlhké podnebí, dostatek srážek z monzunů a východních pasátů J pobřeží a Tasmánie: subtropické až mírné podnebí Vodstvo 50% rozlohy zaujímají bezodtoké oblasti říční síť je vlivem sucha málo vyvinutá - tzv. creeky hustší síť pouze na V země - Murray a Darling velké množství jezer, většinou slaných a vysychajících největší Eyreovo jezero

Obr. 1 Povrch Austrálie

Základní FG charakteristiky Rostlinstvo vlivem izolace vyvinutý endemismus nejrozsáhlejší savanové, polopouštní a pouštní formace na S a SV tropický deštný les na JV a Tasmánii subtropické lesy symbolem je blahovičník (eukalyptus) - využití při výrobě olejů a kosmetiky Živočišstvo řada endemitů, malý počet šelem a savců zástupci: klokan, ptakopysk, koala, hadi, pavouci symbolem dovezených a přemnožených živočichů je králík přemnožil se zde také kůň, osel a prase divoké světovou raritou je Velká útesová bariéra - největší soustředění korálů na světě táhne se v délce přes 2 000 km podél SV pobřeží Národní parky ochrana přírody má dlouholetou tradici - asi 545 NP a téměř 3 000 přírodních rezervací NP: Královský NP, Kosciusco, Alpský NP, Mořský park Velká útesová bariéra, Kakadu nejznámější: Uluru (Ayers Rock), Modré hory a písečný ostrov při pobřeží Queenslandu

Obr. 2 Krajiny

Základní SG charakteristiky Obyvatelstvo velmi řídké osídlení, hustota zalidnění 2 obyv./km² rozmístění je velmi nerovnoměrné (většina obyvatel žije na V a JV pobřeží) typická přesídlenecká země, většina přistěhovalců britského a irského původu nyní se ročně přistěhuje okolo 150 tis. lidí - převážně z Asie (Čína) původních obyvatel je asi 300 tis. velmi příznivé demografické charakteristiky: vysoká střední délka života (75 let muži, 80 let ženy) extrémně nízká kojenecká úmrtnost velmi vysoká urbanizace (85%) a gramotnost (téměř 100%) Austrálie se člení do 6 spolkových států a 2 teritorií: Viktorie Nový Jižní Wales Queensland Západní Austrálie Jižní Austrálie Tasmánie Canberra Severní teritorium

Obr. 3 Administrativní členění

Hospodářství ekonomická velmoc Oceánie a „jižních moří“ rozvinuty všechny sféry národního hospodářství velký exportér nerostných surovin a zemědělských produktů zejména: Japonsko, USA, Jižní Korea, Evropa nerovnoměrné rozmístění hospodářských aktivit - dominuje JV země Těžba velmi pestré a bohaté nerostné suroviny černé uhlí (6. místo na světě): Newcastle, Queensland železná ruda (3. místo na světě): Západní Austrálie bauxit (1. místo, 35% světové těžby): Queensland olovo (1. místo), zinek (3. místo), měď (6. místo), stříbro (4. místo) uran (2. místo): Severní teritorium zlato (3. místo) a nikl: Západní Austrálie diamanty (1. místo): Západní Austrálie rozvoj těžby ropy a zemního plynu: J Viktorie

Zemědělství přestože zaměstnává pouze 5% pracujících a trpní nedostatkem vláhy, je na vysoké úrovni díky klimatické pestrosti je značně specializované přes svůj extenzivní charakter patří k nejproduktivnějším na světě symbolem australského zemědělství je chov ovcí (2. místo na světě) zaměřeno na vlnu a maso významný je chov skotu specialitou jsou klokaní farmy pěstování: pšenice, ječmene, bavlny, ovoce

Obr. 4 Hospodářství

Průmysl a doprava Průmysl rozvinuta všechna odvětví s dominujícím těžebním, hutnickým, strojírenským a potravinářským průmyslem hutnictví: dominuje barevná metalurgie - výroba hliníku, olova, zinku černá metalurgie - ocel strojírenství: dopravní prostředky - osobní auta, letadla, lokomotivy, vagóny zemědělské stroje chemie: výroba kyseliny sírové, plastů, hnojiv a pneumatik textilní průmysl: dominující vlnařství - v produkci čisté vlny 1. na světě potravinářství: export - maso, mléko, mouka, pivo, konzervované ovoce, cukr Doprava rozhodující je silniční, námořní a letecká doprava silniční doprava slouží zejména k přepravě nákladů - tzv. autovlaky (tahače s přívěsy) železniční doprava disponuje jedinou transkontinentální tratí Perth - Sydney letecká doprava slouží pro spojení vnitrozemí a s ostatními kontinenty námořní doprava slouží zejména pro export surovin (přístavy Newcastle, Sydney, Melbourne)

Doplň slova do textu: V současné době žije v Austrálii přibližně …… milionů obyvatel převážně britského a irského původu. Rozmístění obyvatelstva je velmi nerovnoměrné. Většina obyvatel žije při …………… a jihovýchodním pobřeží, protože je zde nejpříhodnější podnebí. Městské obyvatelstvo převládá nad venkovským. Největšími australskými městy jsou …………… (4,6 mil. obyvatel) a Melbourne (…… mil. obyvatel). Hlavní město …………… bylo vybudováno v roce 1908 jako zcela nové sídlo vlády, státních institucí a úřadů. Další velká města jsou zároveň významnými přístavy - ……………, …………… a …………… . Úředním jazykem v Austrálii je …………… .

Doplň slova do textu: V současné době žije v Austrálii přibližně 22 milionů obyvatel převážně britského a irského původu. Rozmístění obyvatelstva je velmi nerovnoměrné. Většina obyvatel žije při východním a jihovýchodním pobřeží, protože je zde nejpříhodnější podnebí. Městské obyvatelstvo převládá nad venkovským. Největšími australskými městy jsou Sydney (4,6 mil. obyvatel) a Melbourne (4,1 mil. obyvatel). Hlavní město Canberra bylo vybudováno v roce 1908 jako zcela nové sídlo vlády, státních institucí a úřadů. Další velká města jsou zároveň významnými přístavy - Adelaide, Brisbane a Perth. Úředním jazykem v Austrálii je angličtina.

POUŽITÉ ZDROJE: ANDĚL, J. - MAREŠ, R. "Nový svět" - Amerika, Austrálie a Oceánie : encyklopedický přehled zemí.   1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2000. 283 s. ISBN 80-7182-113-6. BIČÍK, I. a kol. Regionální zeměpis světadílů: učebnice zeměpisu pro střední školy. 1. vyd. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 2000. 135 s. ISBN 80-86034-43-7. VOŽENÍLEK, V. - DEMEK, J. Zeměpis. 2, Zeměpis oceánů a světadílů. 1, Atlantský oceán, Afrika, Indický oceán, Tichý oceán, Austrálie a Oceánie, Severní ledový oceán, Arktida a Antarktida.  Olomouc: Prodos, 2001. 58 s. ISBN 80-7230-099-7. www.glassschool.cz

POUŽITÉ ZDROJE: www.glassschool.cz Titulní strana URL< http://www.redbubble.com/people/ozczecho/works/84129-uluru-and-a-kangaroo>[cit.7.10.2012] Slide č. 2 URL< http://aflags.blogspot.cz/2012/06/australian-flag.html>[cit.7.10.2012] Obr. 1 VOŽENÍLEK, V. - DEMEK, J. Zeměpis. 2, Zeměpis oceánů a světadílů. 1, Atlantský oceán, Afrika, Indický oceán, Tichý oceán, Austrálie a Oceánie, Severní ledový oceán, Arktida a Antarktida.  Olomouc: Prodos, 2001. ISBN 80-7230-099-7. str. 46. Obr. 2 VOŽENÍLEK, V. - DEMEK, J. Zeměpis. 2, Zeměpis oceánů a světadílů. 1, Atlantský oceán, Afrika, Indický oceán, Tichý oceán, Austrálie a Oceánie, Severní ledový oceán, Arktida a Antarktida.  Olomouc: Prodos, 2001. ISBN 80-7230-099-7. str. 47. Obr. 3 URL< http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Australie_politicka_mapa.png>[cit.7.10.2012] Obr. 4 VOŽENÍLEK, V. - DEMEK, J. Zeměpis. 2, Zeměpis oceánů a světadílů. 1, Atlantský oceán, Afrika, Indický oceán, Tichý oceán, Austrálie a Oceánie, Severní ledový oceán, Arktida a Antarktida.  Olomouc: Prodos, 2001. ISBN 80-7230-099-7. str. 50. Slide č. 14, 15 a URL<http://studyabroad.wfu.edu/index.cfm?FuseAction=programs.ViewProgram&Program_ID=1701&Type=O&sType=O>[cit.7.10.2012] Slide č. 14, 15 b URL< http://www.digitalpicturezone.com/digital-pictures/13-most-exhilarating-photography-locations-in-the-world/>[cit.7.10.2012] www.glassschool.cz