Vrcholný středověk v Anglii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Přemysl Otakar I..
Jan Lucemburský.
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Soupeření Anglie a Francie
„slepý král“ „král cizinec“
Český stát za vlády lucemburků
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
STOLETÁ VÁLKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Křížové výpravy.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Velká francouzská revoluce
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mgr. Michaela Psíková.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Richard, vévoda z Gloucestru roznesl po městě falešné věštby, které se dostaly až ke králi Edwardovi IV.(jeho bratrovi), že královský rod vyvraždí královská.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Západní Evropa za vrcholného středověku
Středověk Počátky Anglie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0110.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nástup Habsburků na český trůn
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Vznik Svaté říše římské
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii
Denisa Spoustová, Barbora Krejčí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka
Západní Evropa stol..
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Dějiny významných států v evropě
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Náboženské války ve Francii
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Zrození středověké Anglie
Počátky Anglie.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii 2
Nástupnická otázka za vlády Jindřicha II.
Francie v 1. polovině 17. století
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Vrcholný středověk v Anglii Barbora Pešková

Anglická ekonomika -konec 13. stol. – hospodářský rozmach, vývoz vlny -1303 – Charta Mercatoria (Kupecká listina) zajišťovala cizím kupcům právo svobodného obchodu v Anglii -obchod – Flandry a Gaskoňsko Anglický dvůr -centrem zemské správy a základem vojenské organizace -dvorská jízda - profesionální úderná síla -rozvoj byrokracie - 1066 ve Winchesteru stálá královská pokladnice, 1290 přestěhována do Westminsteru

Jindřich II. (1154–1189) -1147 – u moci Štěpán z Blois, Jindřich – snaha získat Anglii pro sebe – neúspěšně, zahnán do Normandie -1150 – titul normandský vévoda -1152 – svatba s Elenorou Akvitánskou – zisk území -1154 – korunovace Jindřicha, Tomáš Becket – kancléřem, 7 let poté arcibiskupem - 1164 - clarendonské konstituce - zrušil daňové a omezil právní svobody duchovenstva – spory s Becketem, 1170 Becket zavražděn (Jindřichem?), svatořečen -Jindřichovo postavení upadá, i synové + manželka proti němu (podpora francouzského krále Filipa II. Augusta) -donucen ustoupit před Filipem, 1189 umírá

Richard Lví Srdce (1189-1199) -1190 – 3. křížová výprava, 1191 – dobyl Kypr -1192 – domluva se Saladinem – Křesťané získali volný přístup do Jeruzaléma -při návratu do Evropy zajat rakouským vévodou Leopoldem -Anglii mezitím spravoval Jan Bezzemek -1194 – propuštěn za velké výkupné -návrat do Anglie, válčení s Francií o udržení anglických lén na území francouzského království -1199 – umírá na zranění utržené při obléhání hradu Châlus

Jan Bezzemek (1199-1216) -Bezzemek - jako nejmladší syn nezdědil žádná významná panství + přišel o anglická území -1202 – 4. křížová výprava -boje o dědictví po synovci Artuši Bretaňském -1212 – spory s církví, dostal se do klatby uvržené Inocencem III. -> nucen uznat lenní svrchovanost Říma, roční poplatky papeži -1214 – porážka u Bouvines, nevýhodné mírové smlouvy s Francií -15.6.1215 donucen podepsat Velkou listinu svobod (Magna charta libertatum) – vláda podle zvykového práva, výběr daní se svolením Velké rady, před vězněním soud -1. válka baronů – snaha dosadit Ludvíka na trůn -1216 – Jan umírá

Jindřich III. (1216 – 1272) -Westminster sídlem královského dvora, obnova Westminsterské opatství v gotickém slohu -antižidovský postoj - nařízení, podle kterého museli Židé nosit speciální odznak hanby -1216 – baroni se od Ludvíka odvrací, přísahají věrnost devítiletému Jindřichovi, regentem Vilém Marshal ( do 1227) -Šimon z Montfortu - vůdcem skupiny, která chtěla obnovit platnost Magny Charty -1258 - 7 významných šlechticů Jindřicha donutilo, aby podepsal Oxfordská ustanovení – moc převedena na radu 15 baronů -1262 – obdržel papežovu bulu, která ho vyvazovala z jeho přísahy -> druhá válka baronů, v čele královského vojska nejstarší syn Eduard -1264 – poražen a uvězněn v bitvě u Lewes -1265 – v bitvě u Eveshamu Montfort poražen

-zabavil korunovační Kámen ze Scone a odvezl jej do Westminsteru Eduard I. (1272-1307) -1270 – 8. křížová výprava -1272 – králem, ale až 2 roky poté korunován; pevná nadvláda nad šlechtou -snaha získat území Walesu, Llywelyn ap Gruffydd odmítá Eduardovi slíbit poslušnost -1282 – povstání Velšanů, v čele Llywelynův bratr Dafydd; Llywelyn zabit u Irfon Bridge, Dafydd popraven -> 1284 připojení Walesu -1290 – smrt manželky Eleonory, nechal postavit Eleonořiny kříže podél cesty pohřebního průvodu -1296 – Jan Skotský odmítá Eduardovu svrchovanost nad Skotskem, válka Anglie x Skotsko, Eduard vyplenil Berwick, porazil Skoty u Dunbaru a obsadil Edinburgh -zabavil korunovační Kámen ze Scone a odvezl jej do Westminsteru -vzpoura vedená Williamem Wallacem, 1297 – vítězství u Stirling Bridge -1298 – Wallace poražen u Falkirku, 1305 - hledá podporu ve Francii, po návratu zajat a popraven -1307 – Robert Bruce se zmocnil skotského trůnu, Eduard umírá

Eduard II. (1307-1327) -1301 – titul princ Walesu -1308 – svatba s Izabelou Francouzskou; pověřil Pierse Gavestona regenstvím + daroval mu Cornwall -> znepřátelil si šlechtu, 1312 Gavestone popraven -Robert I. Skotský – sjednotil Skotsko, získal zpět většinu skotských hradů -1314 - bitva u Bannockburnu – drtivá porážka Anglie -1318 – Hugo Despenser hrabětem Gloucesteru -1321 – Lancaster vyhnal Despensery (otce a syna), 1322 – porážka Lancastera, návrat, vláda Eduarda a Despenserů -1325 –Izabela vyslána do Francie aby uzavřela mír, spojila se s Rogerem Mortimerem – útok na Anglii, podpora šlechty -Despenserovi oběšeni, 1327 – Eduard donucen k abdikaci, později na pokyn Izabely a Mortimera zabit

Zdroje http://www.middle-ages.org.uk http://www.englishmonarchs.co.uk http://cs.wikipedia.org http://www.localhistories.org Kenneth O. Morgan: Dějiny Británie