Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
CK Topinka Cestovní kancelář, zabývající se dětskou rekreací již od roku 1991 Vám představuje.
Vytvořila Beata Duchková
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Středočeský kraj.
Jihočeský kraj C.
Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.
byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. Karel IV. považoval.
Klenot Prahy … … Karlův most
území bývalé Velkomoravské říše
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
V L T A V A v obrazech.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Vodní nádrž Orlík.
Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Řeka protékající Prahou
Bechyně …tip na výlet.
NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY.
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Jihočeský kraj Rozloha – km2

Sedlčany Sedlčany a okolí.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Pardubický kraj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Zámek Orlík Adam Novák. Historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na.
Příroda naší republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
V L T A V A Vltava je nejdelší českou řekou (je dlouhá 433 km) a zároveň patří k významným symbolům naší národnosti. Vyjadřuje to množství uměleckých děl.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
MLÝNSKÝ POTOK. PRAMEN, STUDÁNKA Studánka cestou na Hanesmlýn Zdroje Mlýnského potoka - pramení na východní straně Kosovského vrchu Déšť.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_33_Jihočeský kraj_Sluková Téma: Jihočeský kraj Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
Nové mlýny Michal Valentík XI.B 2016/2017.
Baťův kanál Karolína Žujová IX.B 2016/17.
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
Digitální učební materiál
Opakování - přehrady
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Přehled velkých vodních elektráren
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

Zámek Orlík … se představuje

Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na levém břehu Vltavy nad brodem, kde se vybíralo clo z plavby po řece. První zmínka o clu na Vltavě je z r Zprávy z let 1287 – 1288 svědčí o královském držení Orlíka. Tehdy docházelo k ozbrojeným srážkám orlické posádky s lidmi pražského biskupa Tobiáše z Bechyně, kdy kořist a zajatci byli sváženi na Orlík.

Orlí hnízdo nad Vltavou … Zámek Orlík stojí na skalním ostrohu nad řekou Vltavou, který řeka dříve obloukem obtékala. Po vybudování Orlické vodní nádrže v l – 1960 byl zabezpečen betonovými injekcemi a žulovým ochranným pláštěm. Vodní hladina přehrady je o 60 m vyšší, než byla hladina Vltavy, takže Orlík se dnes spíše podobá vodnímu hradu, zatímco dříve připomínal orlí hnízdo.