Švýcarsko vlajka a znak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
Rakousko, Švýcarsko III2-Z7-III-17
Švýcarsko, Německo, Francie.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Kamerun.
Š V Ý C A R S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 10
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠVÝCARSKO.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_12.
Alpské země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Evropské regiony – Západní Evropa– Švýcarsko Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Téma hodiny: Švýcarsko
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Oblast: Střední Evropa Švýcarsko
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Předmět a očekávaný výstup
SLOVINSKO.
NĚMECKY MLUVÍCÍ STÁTY ŠVÝCARSKO.
Švýcarsko Lukáš Koucký.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Sweizerische Eidgenossenschaft Confederazione svizzera
RUMUNSKO.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Rakousko, Švýcarsko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kanada.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švýcarsko (EUPŠD16),
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_18.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Alpské země Rakousko Švýcarsko.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
AutorJitka Jerhotová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaSousední státy ČR Název materiáluVY_52_INOVACE_05_RAKOUSKO Sada 2 PředmětVlastivěda Ročník5.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ZEMĚPIS Téma: Alpské země Ročník: 8. Číslo.
Alpské země B. Hofmanová. mapa č. 1 Osobitý region s příznačnými přírodními a hospodářskými rysy. Práce s atlasem: 1.Do kterých zemí zasahují Alpy? 2.Které.
ŠVÝCARSKÁ MOZAIKA 28.5 – ZÁKLADNÍ INFORMACE Termín: – Cena: 9 300,- Kč Pedagogický dozor: R. Chalupová, K. Belzová V ceně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Libanon
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Švýcarsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Švýcarsko Open presentation.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Výlet po ŠVÝCARSKU.
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Andorra Vatikán San Marino
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Střední Evropa ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Švýcarsko Maďarsko
9. c Alpské státy.
Transkript prezentace:

Švýcarsko vlajka a znak

Švýcarská konfederace Švýcarsko je vnitrozemský stát v západní části střední Evropy o rozloze 41 293 km2. Je to federativní republika, administrativně se dělí na 20 kantonů a 6 polokantonů s vysokým stupňem samosprávy. Švýcarsko má významné mezinárodní postavení, které je posilováno jeho neutralitou. Hlavní město Bern je sídlem vlády, parlamentu a prezidenta. Významným sídlem mezinárodních organizací je Ženeva – evropské sídlo OSN a Mezinárodního červeného kříže.

Alpy Přírodní poměry Asi 70% území Švýcarska má horský až velehorský ráz. Jižní až střední část státu vyplňují velehorská pásma Alp. Na hranicích s Itálií jsou Pevninské Alpy s nejvyšší horou Piz Dufour (4 634 m.n.m.).

Alpy

Švýcarský národní park

Vysoké hory Ve Švýcarsku je celkem 74 čtyřtisícovek, z nichž 12 nejvyšších se nachází ve Walliských Alpách se světově známým vrcholem Matterhornu (4.478 m) v lyžařském středisku Zermatt. Z Grindelwaldu se ozubenou dráhou dostanete na Jungfraujoch (3.454 m), nejvyšší lanovku Evropy.

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 7 100 000. Švýcarsko má jazykově i nábožensky rozmanité obyvatelstvo, s vysokým podílem cizinců. Obyvatelstvo tvoří Švýcaři (91%) a cizí státní příslušníci – hlavně z Turecka, Španělska a Portugalska. Ve Švýcarsku jsou 4 úřední jazyky: němčina(64%), francouzština(19%), italština(8%) a rétorománština(0,6%). Střední délka života obyvatel Švýcarska je jedna z nejvyšších na světě. Švýcarsko nemá žádné milionové město.

Sporty Ostatní sporty Golf Paragliding Tenis Jízda na koni Turistika Cyklistika a cykloturistika Vodní sporty Zimní sporty – nejen lyžování Ostatní sporty Golf Paragliding Tenis Jízda na koni (Roger Federer)

Hospodářství Vysoce rozvinutý průmyslově-zemědělský stát, jedno z hlavích bankovních a finančních center světa. Švýcarsko patří k nejbohatším zemím, HDP na obyvatele je zde největší na světě.

měna Švýcarský frank

průmysl Nejvýznamnějším oborem je průmysl strojírenský (hodinky, optika, elektrotechnika). Další průmyslové obory: chemický (barvy, laky, kosmetika), potravinářský – Nestlé (máslo, sýry, čokoláda), textilní a papírenský.

Největsí města Luzern Montreux Neuchatel – Neuenburg Schaffhausen Sion Solothurn St. Gallen St. Moritz Winterthur Zermatt Ženeva (Genf) Appenzell Basilej (Basel) Bellinzona Bern (hlavní) Brig Curych (Zürich) Chur Davos Fribourg Interlaken Lausanne Lugano

Zajímavá místa Regiony Eiger, Mönch a Jungfrau Engadin Jura Luganské jezero (Lago di Lugano) Neuchatelské jezero Bodamské jezero (Bodensee) Region Heidiland Švýcarský národní park Údolí sýru Gruyére Údolí Emmental Údolí řeky Rhone Vierwaldstättské jezero Walliské Alpy Ženevské jezero (Lac Léman)

podnebí Průměrné teploty ve Švýcarsku se pohybují mezi 20 -25 °C v létě, 2 - 6 °C v zimě a 7 - 14 °C na jaře a na podzim.

Díííky za pozornost

Filip Šneider, 5.A