Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyril a Metoděj 1150 let.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Po stopách slovanských jazyků
RISK Evropa j., jv., vých..
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
REGIONY EVROPY JIHOVÝCHODNÍ EVROPA.
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Jihovýchodní Evropa.
Evropa: jihovýchodní Evropa
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
EVROPSKá UNIE.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Naše vlast – Česká republika
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Jihovýchodní Evropa Z_131_Evropa_Jihovýchodní Evropa
Evropa – Jihovýchodní Evropa
VELKÁ MORAVA.
Obecné výklady o českém jazyce
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Jihovýchodní Evropa.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jihovýchodní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/17_Jihovýchodní Evropa Téma: Státy jihovýchodní.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
INDOEVROPSKÉ JAZYKY 1) CYRIL A METODĚJ soluňští bratři přišli na Velkou Moravu r. 863 prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk Cyril sestavil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Slovanské jazyky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Struktura jazyka.
JV Evropa - opakování.
Jihovýchodní Evropa - přehled
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Strom jazyků slovanských
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu:VY_52_INOVACE_09_Balkánský_poloostrov_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jazykové skupiny (rodiny)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. V ě tev jihoslovanská - č ást 2

Víš, jak se dělí slovanské jazyky? Západoslovanské Čeština, slovenština, polština a kašubština, horní a dolní lužická srbština. Východoslovanské Ruština, běloruština, ukrajinština. Jihoslovanské Slovinština, srbština,chorvatština, makedonština, bulharština.

Ano nebo ne? Bratři ze Srbska. Na Velkou Moravu přišli r.863. Použili staroslověnský jazyk, když přišli hlásat pravoslavnou víru na Velkou Moravu. Vytvořili písmo hlaholici. NE ANO NE ANO

Slovinština Chorvatština Srbština Bosenština Makedonština Bulharština

Historicky-zem ě pisn ě -jazykové medailonky

Jak se jmenuje hlavní město Makedonie? Víš, jak se jmenuje nejznámější makedonské jezero? Makedonština Píše se cyrilicí. Podobá se bulharštině. Některé zdroje uvádějí, že se jedná o bulharské nářečí. Skopje Jezero Ohrid

Píše se cyrilicí. Bulharština má některé rysy, které ji odlišují od ostatních slovanských jazyků: Téměř chybí skloňování podstatných jmen Má člen, který se dává za příslušný výraz. Do češtiny se překládá jako „ten, ta nebo to“. Vyjadřuje konkrétnost. Např. čes. ta žena = bul. ženata čes.ta moje žena = bul. mojata žena

Jak se jmenuje hlavní město Bulharska? Jak se jmenuje moře, které omývá bulharské pobřeží? Bylo Bulharsko dříve součástí Jugoslávie? Sofie s horou Vitoša Sozopol-Černé moře

Víte, že šopský salát pochází z okolí bulharské metropole a je pojmenován podle tamních obyvatel? Víte, že je Bulharsko v Evropské unii? Víte, že Bulhaři jako jediný národ v Evropě při souhlasu kroutí hlavou obráceně? Víte, že je v Bulharsku hodně starých klášterů, které nabízejí turistům ubytování?