POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika 5. ročník
Autor výukového materiálu:
Česká republika Demokratický stát.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
EVROPSKá UNIE.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
Česká republika: povrch, poloha
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Naše vlast – Česká republika
Moje vlast, moje bydliště Vlajky VY_32_INOVACE_04 Sada 9
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
Česká Republika.
VY_32_INOVACE_23_ Prvouka 3. ročník Jsme Evropané
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Slovenská republika 5. ročník
VLAST 6. ročník.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.5 Slovenská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
VY_32_INOVACE_11_11_domov  1. znamenající nějaké vlastní lidské obydlí místo, kde jsme doma  2. domovina – výraz znamenající vlast nebo rodnou obec.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Sousední státy české republiky
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Česká republika Členění státního území ČR.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_31_SOUSEDNÍ STÁTY ČR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Česká republika - opakování
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Spolková republika Německo
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_09 TÉMA: Vlastivěda4
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO VY_05_Vla4_13p Všeználek Vás seznámí s polohou České republiky POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg.č. CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Poloha České republiky Česká republika leží uprostřed Evropy. Česká republika je vnitrozemský stát. Rozloha : 78 866 kilometrů čtverečních. Počet obyvatel: více než 10 milionů Obrázek 1: poloha ČR [1]

Sousední státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Německo Obrázek 2: sousední státy ČR [2]

Česká republika – součást Evropské unie Členem Evropské unie je ČR od 1. května 2004. Co je Evropská unie (EU)? Jde o seskupení států, které si navzájem pomáhají, usilují o vytvoření jednotné Evropy, spolupracují při ochraně životního prostředí. Členové EU se mohou volně pohybovat po jejím území. Společná měna, která se používá ve většině členských zemí je euro. Vlajka Evropské unie

Území České republiky bylo kdysi rozděleno na tři historické země: Čechy, Moravu, Slezsko. Historické hranice Čech, Moravy a Slezska. Obrázek 3: historické země [3]

Obyvatelé České republiky V České republice žije více než 10 milionů obyvatel. Žijí zde Češi, Moravané a Slezané. Jde o skupinu obyvatel se společným jazykem, historií a kulturou. Společně s nimi žijí v České republice příslušníci národnostních menšin. Jsou to např. Slováci, Poláci, Němci a Romové. Úředním jazykem v České republice je čeština. V některých oblastech se mluví místním nářečím (hanácké nářečí, lašské nářečí). V některých oblastech se dodržují lidové zvyky.

Lidové kroje, zvyky a obyčeje Obrázek 4,5: lidové zvyky [4, 5]

Co si budeme pamatovat! Česká republika je vnitrozemský stát. Rozloha je 78 866 kilometrů čtverečných. Počet obyvatel je více než 10 milionů. Sousední státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Německo. Členem Evropské unie je ČR od 1. května 2004. Území ČR bylo kdysi rozděleno na tři historické země: Čechy, Moravu, Slezsko. Žijí zde Češi, Moravané a Slezané. Společně s nimi žijí v ČR příslušníci národnostních menšin. Úředním jazykem v České republice je čeština.

Použité zdroje: [1] ŠTIKOVÁ, Věra a Jana TABARKOVÁ. Vlastivěda 4: Poznáváme naši vlast. Nový Malín: Nová škola, 2010. ISBN 978-80-7289-170-2, str. 5 [2] CHALUPA, Petr. Vlastivěda: Naše vlast. Pardubice: Alter s. r. o., Všeň, 1995. ISBN 80-85775-31-X, str. 13 [3] ŠTIKOVÁ, Věra a Jana TABARKOVÁ. Vlastivěda 4: Poznáváme naši vlast. Nový Malín: Nová škola, 2010. ISBN 978-80-7289-170-2, str. 15 [4, 5] ŠTIKOVÁ, Věra a Jana TABARKOVÁ. Vlastivěda 4: Poznáváme naši vlast. Nový Malín: Nová škola, 2010. ISBN 978-80-7289-170-2, str. 6 Klipart Office. Com