Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Advertisements

VY_32_INOVACE_410, 21. sada, Přírodověda
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Zákon zachování energie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
Cizokrajné ekosystémy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 10.
NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST.  Při budování bazénu bylo vykopáno 10 t zeminy. Do jednoho vozíku se vejde 200 kg zeminy. Kolikrát by musel zeminu vyvážet jeden.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 26.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 11.
Úvodní problém – nakreslete graf znázorňující
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Sloni.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 18.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 12.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 09.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 11.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Krychle Síť, povrch, objem
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 27.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 01.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výpočty s hustotou
Správná odpověď ► klik na obrázek
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VY_32_INOVACE_M7.10 Autor: Mgr. Jaroslav Korb
- Objem a povrch tělesa – rozšiřující příklady
Značky a měřidla fyzikálních veličin:
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Fyzika 2.E 12. hodina.
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 20

© Petr Špína, 2013 VY_32_INOVACE_D2 – 20 Velikost savce

Jak se změní těleso, když se jeho rozměry zvětší dvakrát? Povrch tělesa se zvětší Objem tělesa se zvětší 2x4x8x2x4x8x  

Jak se změní povrch tělesa, když se jeho rozměry zvětší dvakrát? S 1 = 6∙a 2 S 2 = 6∙(2a) 2 = 24∙a 2 a → 2a

Jak se změní objem tělesa, když se jeho rozměry zvětší dvakrát? V 1 = a 3 V 2 = (2a) 3 = 8∙a 3 a → 2a

Když se rozměry zvětší 2x, pak se povrch zvětší 4x se objem zvětší 8x Když se rozměry zvětší n-krát, pak se povrch zvětší n 2 -krát povrch zvětší n 3 -krát

Když se rozměry zmenší 2x, pak se povrch zmenší 4x se objem zmenší 8x Když se rozměry zmenší n-krát, pak se povrch zmenší n 2 -krát povrch zmenší n 3 -krát

Která veličina způsobí nárůst hmotnosti zvířete? Délka, povrch, nebo objem? odpověď Objem. Kolikrát vzroste hmotnost zvířete, zvětší-li se všechny jeho rozměry dvakrát? odpověď Osmkrát.

Když se rozměr zvířete zvětší 2x a hmotnost 8x, kolikrát se zvětší plocha kloubů? odpověď 4x. Jak se změní zatížení kloubů tlakem u dvakrát většího zvířete? odpověď Bude 2x větší.

Jaký je důsledek vyššího zatížení kloubů u větších zvířat? odpověď Nemohou tolik skákat. Například slon neskáče nikdy.

Když se rozměr zvířete zvětší 2x a hmotnost 8x, kolikrát se zvětší plocha plic? odpověď 4x. Co to znamená pro život zvířete? odpověď Větší zvíře není tak hbité. Žije pomaleji, nemá tolik kyslíku.

Když se rozměr zvířete zvětší 2x a hmotnost 8x, kolikrát se zvětší únik tepla? odpověď Jen 4x, teplo uniká povrchem těla. Co to znamená pro život zvířete? odpověď Větší zvíře lépe snáší zimu.

Trpaslík: malý hbitý dobře skáče špatně snáší zimu Obr: velký těžkopádný neskáče dobře snáší zimu

Tygr ussurijský jižní Sibiř až 300 kg Tygr sumaterský rovníkový pás 115 – 180 kg

Levhart mandžuský severní Čína, Mongolsko až 75 kg Levhart obláčkový rovníkový pás 16 – 23 kg

Domácí úkol: Za největšího suchozemského savce, jehož klouby byly ještě schopny unést hmotnost vlastního těla, se považuje největší známý savec – vyhynulé Paraceratherium. Vyhledejte o tomto savci další informace!

Zdroje a citace: [ cit ] pod licencí Creative Commons na www: vels.jpg _Clouded_Leopard.JPG %29.jpg