Kinematika 15. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ II. Mgr. Jana Oslancová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Pohyb tělesa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Pravoúhlý a obecný trojúhelník řešené příklady
Pohybová (kinetická) energie
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Kinematika 6. ROVNOMĚRNÝ POHYB II. Mgr. Jana Oslancová
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Mechanika tuhého tělesa
7. Mechanika tuhého tělesa
Pohyb rovnoměrný.
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
Mechanika tuhého tělesa
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
C) Slovní úlohy o pohybu
Síla.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Skládání a rozkládání sil
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Kinematika 14. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ I. Mgr. Jana Oslancová
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Řešení domácího úkolu DÚ v 1 = 40 kmh -1 v 2 = 30 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1 Tři rybářské lodě vyrazily na moře. První (červená), vyplula rychlostí 40 km/h.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Skládání sil opačného směru
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Mechanika tuhého tělesa
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Tuhé těleso, moment síly
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Skládání kmitů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnoměrný pohyb příklady
VY_32_INOVACE_10-09 Mechanika I. Skládání pohybů.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
MECHANIKA.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Slovní úlohy o pohybu.
1.6 Přímá a nepřímá úměrnost
Slovní úlohy o pohybu.
Transkript prezentace:

Kinematika 15. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ II. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0215

skládání rychlostí C. V různoběžných směrech: Úkol 1: Kapky deště padají rychlostí 8m/s. Urči směr a velikost jejich rychlosti, pokud dopadnou na okýnko automobilu jedoucího rychlostí 90km/h. Urči, jaký úhel svírají stopy po kapkách se svislým směrem.

skládání rychlostí Řešení 5: vk = 8m/s, va = 90km/h = 25m/s va = 25m/s  v v = 26m/s tg  = va /vk  = 72°

skládání rychlostí Úkol 2: Na obou březích řeky jsou proti sobě dvě mola. Jarka vyrazí z prvního mola ve směru kolmo ke břehu rychlostí 2m/s. Proud vody v řece teče rychlostí 1m/s. Jakou rychlostí poplave a jak ji proud vychýlí z jejího směru?

skládání rychlostí Řešení 2: v = 𝒗 𝑱 𝟐 + 𝒗 𝒑 𝟐 vJ v = 2,236m/s v vp tg  = vp /vJ  = 26,5°

skládání rychlostí Úkol 3: Kolik metrů musí Jarka dojít k protějšímu molu po vystoupení z řeky, jestliže řeka, kterou přeplavala, je široká 100m?

skládání rychlostí Řešení 3: Proud odnese Jarku x metrů vedle mola: Využijeme podobnosti trojúhelníků: poměr (rychlost proudu je poloviční než rychlost Jarky  proud Jarku posunul o 50m) přes úhel  (x = 100tg  = 100vp /vJ = 100/2 = 50m) x vp=1m/s 100m vF=2m/s s v

skládání rychlostí Úkol 4: Za jak dlouho Jarka řeku přeplave (vystoupí z vody)? Porovnej s časem, jak dlouho by jí to trvalo, kdyby ji neunášel proud a plavala by v klidné vodě?

skládání rychlostí Řešení 4: v klidné vodě: v řece: t = s/v 50m s = 111,8m v = 2,236m/s t = s/v t = 111,8/2 = 50s 100m s Zatímco Jarce trvá 50s překonat 100m ve směru svého pohybu, proud ji za těchto 50s posunul o 50m ve svém směru.

Princip nezávislosti pohybů Koná-li hmotný bod současně dva nebo více pohybů, je jeho výsledná poloha taková, jako kdyby konal jednotlivé pohyby po sobě, a to v libovolném pořadí. Výsledná poloha Jarky z příkladu je dána posunem o 100m kolmo k břehu a posunem o 50m ve směru proudu. Výsledná poloha, kde vystoupí z řeky, na pořadí posunů nezávisí.

Princip nezávislosti pohybů Dva pohyby ve vzájemně kolmých směrech si neovlivňují navzájem dobu, za kterou těleso urazí vzdálenosti v daných směrech. Doba pohybu Jarky nezávisí na tom, jestli ji proud odnáší bokem nebo plave v klidné vodě přímo, směr proudu ji v tomto případě nebrzdí, protože nepůsobí proti ní. Pouze ji u toho posune ve svém směru.

Princip nezávislosti pohybů Úkol 5: Vysvětli hráči začátečníkovi, jak na šachovnici táhnout koněm na označené políčko.

Princip nezávislosti pohybů Řešení 5: Vysvětli začátečníkovi, jak na šachovnici táhnout koněm na označené políčko. a) b)

Skládání pohybů ve 3D Např. mostní jeřáb

skládání rychlostí Úkol 6: Jakým směrem by Jarka z předchozí úlohy měla v řece plavat, aby doplavala přímo k molu? Rychlost Jarky je stále 2m/s.

skládání rychlostí Řešení 6: Musí vyrazit částečně proti proudu. Známe velikost i směr proudu, ale u výsledné rychlosti známe pouze směr a u Jarčiny rychlosti pouze velikost. Načrtneme si vyřešenou situaci: v vJ ? vp

skládání rychlostí Řešení 6: Musí vyrazit částečně proti proudu. Známe velikost i směr proudu, ale u výsledné rychlosti známe pouze směr a u Jarčiny rychlosti pouze velikost. Načrtneme si vyřešenou situaci: sin  = vp /vJ  = 30° v výsledná rychlost: v = 𝒗 𝑱 𝟐 − 𝒗 𝒑 𝟐 v = 1,73m/s vJ  vp

skládání rychlostí Úkol 7: Doplave Jarka ke břehu dříve, poplave-li šikmo proti proudu a vyplave přímo u mola?

skládání rychlostí Řešení 7: t = s/v t = 100/1,73 = 57,8s Čas je delší, protože dráha, kterou Jarka plave ve svém směru svou rychlostí, je delší. 100m v = 1,73m/s sp sJ vJ

skládání rychlostí Bonusový domácí úkol: Dva vodáci chtějí táhnout kanoe korytem řeky. Každý stojí na jednom břehu, oba mají 20m dlouhé lano. Adam potáhne rychlostí 4km/h. Jakou rychlostí musí ve stejný okamžik potáhnout Béďa, aby loď vyplula středem řeky? Jakou rychlostí loď vypluje? Řeka je široká 20m.

Odkazy obrázků Mostní jeřáb: http://www.krantechnik.cz/editor/image/stranky3_galerie/tn_zoom_obrazek_43.jpg Šachový kůň: http://stdobry.cz/index/index/sachy/kun.png Ostatní: Klipart Microsoft Office