Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Advertisements

Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Magnetické vlastnosti látek
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Zdroje elektrického napětí
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Opakování – vesmír, sluneční soustava
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autor: Mgr. Lenka Němcová
Př_136_Geologie_Petrologie
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
PČ_040_Knoflíkový obrázek
Autor: Mgr. Helena Nováková
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŽELVY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je.
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Transkript prezentace:

Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KOVY - SLITINY Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Slitina Je směs látek vzniklá tavením, z nichž alespoň jedna je kov. Obvykle se vyskytuje ve formě pevného roztoku. Dělíme je podle počtu složek na: Binární – dvousložkové Ternární – třísložkové Kvartérní – čtyřsložkové

Nejznámější slitiny Bronz Mosaz Ocel Dural Pájka

Bronz Jedná se o směs mědi a cínu. Jako bronz ovšem můžeme označit i jiné slitiny mědi s barevnými kovy (kromě zinku – mosaz). Je velmi starou slitinou, z dějepisu můžeme znát dobu bronzovou v pravěku. Existuje mnoho druhů bronzu, mezi nejznámější patří: cínový bronz, manganový bronz, zvonovina.

Využití bronzu Bronz je vysoce odolný proti korozi, používá se tedy pro výrobu kovových součástek a také velmi často jako součást lodí (je odolný proti slané vodě). Samozřejmostí pak jsou bronzové medaile.

Mosaz Je směs mědi a zinku. Je velmi odolná proti atmosférickému vzduchu, má vysokou hustotu a také velmi vysokou teplotu tání (okolo 900 °C). Používá se při výrobě vodních čerpadel, hudebních nástrojů a je také přísadou v mnoha špercích.

Ocel

Ocel Je slitina železa a uhlíku s dalšími tzv. legujícími prvky (mangan, křemík, hliník…). Zpracovává se v ocelárnách. Je to nejčastěji používaný kovový materiál. Využívá se pro nosné konstrukce staveb, mostů, ale i pro ztužování konstrukcí jiných materiálů.

Dural, Pájka Dural je slitina hliníku a mědi s přísadami hořčíku, manganu… Používá se pro výrobu plechů, drátů… Pájky dělíme na tvrdé a měkké. Tvrdé jsou slitiny mědi, hliníku a stříbra. Měkké jsou obvykle slitiny cínu a olova. Pájka se používá v elektrotechnice.

Úkoly 1: Co je slitina? V jaké formě se slitina nejčastěji vyskytuje? Podle počtu složek slitiny dělíme na?

Odpovědi 1: Slitina je směs látek vzniklá jejich tavením, přičemž alespoň jedna z nich musí být kov. Slitina se nejčastěji vyskytuje ve formě pevného roztoku. Binární, ternární, kvartérní

Úkoly 2: Z čeho se skládá: Bronz? Mosaz? Ocel? Dural? Jak dělíme pájky?

Odpovědi 2: Bronz je slitina mědi a cínu. Mosaz je slitina mědi a zinku. Ocel se skládá z železa, uhlíku a dalších legujících prvků. Dural je slitina hliníku s mědí a dalšími přísadami. Pájky dělíme na měkké a tvrdé.

Úkoly 3: Díky jaké své vlastnosti je bronz tak často využívám jako kovová součástka nebo v lodích? Jak se jmenuje nejčastěji využívaný kovový materiál? Kde například využíváme dural?

Odpovědi 3: Bronz je vysoce odolný proti korozi a to i ve slané vodě. Nejčastější kovový materiál je ocel. Dural se používá pro výrobu nejrůznějších plechů, či drátů.

Použité zdroje Bronz. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2012-11-15 [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bronz Mosaz. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2012-12-30 [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mosaz#Jednoduch.C3.A9_mosazi Ocel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2012-10-17 [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ocel Dural. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2013-01-11 [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dural Pájka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2012-12-22 [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1jka Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online]. 2001 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://www.sxc.hu/