Disperze: šíření x rozšiřování? x rozptyl? x migrace? - roztočů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠTÍŘI ŠTÍRCI ROZTOČI.
Advertisements

Hmyz užitečný pro rostliny – OPAKOVACÍ TEST
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Lvíček zlatý.
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
KIN RECOGNITION Lucie Reichová.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Podkmen: Chelicerata (klepítkatci) Třída: Arachnida (pavoukovci)
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Rozšiřování semen a plodů
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
Abiotické faktory prostředí
Pohyby rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUCI.
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Název Vodní režim rostlin 1 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
Prostorová distribuce predace Lenka Čápová. -Shlukují se na místech s velkou hustotou kořisti -navzájem si konkurují a překážejí si; snižují rychlost.
Brouci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Dohromady 30 druhů. DOSPĚLÁ SAMIČKA DOSPĚLÉ SAMIČKY S NĚKOLIKA VAJÍČKY VPRAVO DOLE.
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
Počasí 5. ledna Cíl hodiny pracovat s porozuměním s pojmy počasí, meteorolog, tlak vzduchu, teplota vzduchu, proudění vzduchu, vítr pracovat s porozuměním.
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pavouci a Štíři.
Populační dynamiky a kompetice u hmyzu obývajícího dočasný mikrohabitat František Sládeček.
Termiti (všekazi) - společnský hmyz - pohlavní a nepohlavní kasty
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Hmyz s proměnou dokonalou
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
KORÝŠI.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
VODA Vodní režim rostlin.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Název prezentace (DUMu):
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Etologie.
Členovci Pavouci.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Ekologie živočichů
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
ROHÁČ OBECNÝ Největší brouk Evropy Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. U nás se vyskytuje na Jižní Moravě.
Kmen: Členovci.
Etologie.
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Disperze: šíření x rozšiřování? x rozptyl? x migrace? - roztočů FORESIE ANEMOCHORIE František Reindl

Zoochorie (Zoohoria) FORÉSIE (phoresy) fenomén v kterém jeden org. aktivně hledá cestu pryč připojením k vnějšímu povrchu dalšího zvířete po omezenou dobu za účelem rozšiřování z oblastí nevhodných pro další vývoj, a to ať jednotlivce nebo jeho potomstva.

FORÉSIE (phoresy) hlavně u roztočů z oddělených lokalit (hnízda, nakupená org. hmota, …) oddělení (od transportního org.) je cílené – na specifický stimul (zdroj E.) nejvíce druhů praktikující phoresii jsou r- stratégové rychlý vývoj – namnožení – kolonizace a využití dočasných zdrojů hlavní strukturální přizpůsobení pro phoresii: Tarsonemina: zvětšení „klepet“ (claws) prvního páru nohou Astigmata: v opisthogastric regionu vytvoření „přísavky“ (sockers) Uropodina: řitní kotvící stopky u deuteronymph …

FORÉSIE (phoresy) „Dělení“ phoresie: - v přísném smyslu: Mesostigmata, Astigmata a Tarsonemina JEN TRANSPORT! (většina) - v užším smyslu: kohorta Parasitengona (Acariformes-Prostigmata) deuteronymphy PARAZITUJÍ na tranzitním org. - NESPECIFICKÝ (euryxenous) druh tranzitního org. (hostitele) - SPECIFICKÝ (stenoxenous) (roztoči obývají hnízda svých nosičů) stenoxenic asociace např.: a.) roztoč - obratlovec: endofollicular hypopodes (Ctenoglyphidae a Labidophoridae) u hlodavců a podkožní hypopodes (Hypoderidae) u ptactva. b.) roztoč - hmyz: mezi druhy Dinogamasus a včel z rodu Mesotrichia a mezi Poecilochirus a brouky z rodu Nickrophorus.

stenoxenic asociace: roztoč - obratlovec Čmelík kuří Dermanyssus gallinae nejčastější parazit drůbeže

Varroa jacobsoni parazit včel stenoxenic asociace: roztoč - hmyz

Poecilochirus necrophori stenoxenic asociace: roztoč - hmyz Poecilochirus necrophori x Nicrophorus sp. (Mrchožroutovití)

Roztoči využívající kůrovce k phoresii: The Southern Pine Beetle, Chapter 3: Natural Enemies and Associated Organisms C. Wayne Berisford – Department of Entomology, University of Georgia, Athens, GA Corticeus glaber Roztoči využívající kůrovce k phoresii: Proctolaelaps dendroctoni Longoseius cuniculus Chant Macrocheles boudreauxi Eugamasus lyriformis Trichouropodaaustralis Tarsonemus krantzi Tarsonemus Ips Anoetus varia Histiogaster arborsignis Ereynetoides scutulis

ANEMOCHORIE (Anemohoria) rozšiřování (roztočů, pylu, semen, diaspor, atd.) vzdušnými proudy

ANEMOCHORIE (Anemohoria) 1.) pomocí vlákna: Spider mite (Tetranychidae)   až 3 000 m nad terénem (Fleschner et al., 1956) „hedvábné vlákno“ („snovací žlázky“ na pedipalpách). nesprávně označováno jako „let balónem“ ( ballooning ) časté u dospělých samečků a nedospělých instarů (Kennedy & Smitley, 1985). samičky (nejčastěji) vytvářejí disperzní postavení (dispersal posture)

Tetranychus urticae

Tetranychus sp.

Oligonychus unungius Tetranychus lintearius

ANEMOCHORIE (Anemohoria) 2.) pomocí disperzního postavení těla: Tetranychidae (hlavně samičky) , Eriophydae (Eriophyes tulipae, Aceria carvi, …) Phytoseiidae (Amblyseius fallacis, Phytoseilus persimilis, …) , atd..   Kdy a proč? desikace a stav hostitelské rostliny populační hustota vlastního druhu počet kořisti se stal limitujícím faktorem pro reprodukci dravce (Hoy et al. 1985)

ANEMOCHORIE (Anemohoria) 1.) pomocí disperzního postavení těla: Podporuje: abiotické faktory (nižší teplota, vyšší RVV, proudění vzduchu „min“ 0,45m/ s Změny v chování: lezení směřující do místa s největší rychlostí proudění vzduchu (okraj listu, vrcholek rostliny, …) lokalizace směru proudění vztyčení do dispersního postavení Rozdíly: Tetranychidae, Phytoseiidae x Eriophyidae

Tetranychidae, Phytoseiidae Tetranychus urticae

Eriophyidae Aceria carvi

Děkuji za pozornost.