Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Vazebná energie a energie reakce
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Rozjímání nad základními parametry
Částicová fyzika – kvarkový model
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Biofyzika Petr Wagner.
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Elementární částice 1) Úvod
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Symetrie a jejich narušení ve fyzice elementárních částic
Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Původ hmoty ve Vesmíru Radomír Šmída
Cesta ke sjednocení interakcí
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Ionty.
Částice s nábojem v magnetickém poli
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Ve třicátých letech byla představa o hmotě jednoduchá a přehledná.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
FII Elektřina a magnetismus
Elektromagnetická interakce elektrickámagnetická složka.
Pojem účinného průřezu
BARYONY p, n, Λ, Σ, Ξ, Ω nukleony hyperony nukleony Obecně pro baryon i 1baryony.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Charakteristiky Dolet R
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Elektrický náboj.
Fyzika elementárních částic
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Úvod do subatomové fyziky
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Zákonitosti mikrosvěta
Elektřina a magnetismus. Vše drží pohromadě díky elektrostatické interakci Cu C, Ge.
7 Jaderná a částicová fyzika
7Jaderná a částicová fyzika … 7.2 Radioaktivita 7.3 Interakce jaderného záření s hmotou 7.4 Štěpení a fuze atomových jader 7.5 Subnukleární částice 7.6.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Model atomu.
Kvarky, leptony a Velký třesk
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
Interakce neutrin s hmotou
Hmota Částice Interakce
Elektrické vlastnosti látek
Standardní model.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální proudy) a W +, W - (nabité proudy) Příklady slabé interakce neutrin s hadrony Příklady slabé interakce neutrin s elektrony Základní pravidla pro vrcholy 1) elektrický náboj se zachovává 2) Leptonové číslo se zachovává 3) Počet kvarků zachovává 4) Vůně se nezachovává Náboje, leptonová čísla, vůně kvarku a barva se zachová- vají

Slabá intenzita interakce a její krátký dosah dány velkou hmotností kalibračních bozonů – efektivní intenzita interakce Dosah m Účinný průřez reakce v nízkoenergetické limitě (E ν << M p c 2 ): σ = 5,8∙ fm 2 → 5,8∙ mbarn pro srovnání silná interakce má σ = 3 – 5 fm 2 → 30 – 50 mbarn Chování intenzity interakce s energií pro různé interakce Příklad interakce patřící k neutrálním proudům (anihilace elektronu a elektronového antineutrina) Slabá interakce je v modelu elektroslabé interakce charakterizována vazbovou konstantou g Spojení s Fermiho konstanou G F (E<<M W c 2 ):

Detekční metody 1) Obrácený rozpad beta: 2) Produkce e , μ  a τ  : následná detekce nabitých leptonů a určení jejich energie 3) Rozptyl na elektronech: následná detekce odražených elektronů 4) Rozptyl na jádrech: následná detekce odražených jader E ν = E e + E od + (E n – E p ) Záchyt na těžkých jádrech: Proton se neexcituje → lze určit energii neutrina: Detekce pouze elektronových neutrin nebo antineutrin Detekce všech druhů neutrin a antineutrin Detekce všech druhů neutrin a antineutrin – možnost detekce neutrin i s velmi nízkými energiemi Detekce všech druhů neutrin