Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Laboratoř biokybernetiky a počítačové podpory výuky Nové pracovní postupy I. Petr Stodulka Představení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
ŘEŠENÍ PRO TÝMOVOU INFRASTRUKTURU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Ing. Jan Mittner MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Ing. Jan Mittner Rozšíření modelu 2. Vazba 1:n 3. Vazba m:n 2.
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Modelování procesů pomocí workflow
IES – jak na to *** Základní ovládání U stránek s nadpisy různé úrovně se automaticky vytváří obsah Toto je klíčové tlačítko. Klepněte a můžete ihned.
Funkce programu Microsoft Word 2003 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Týmová spolupráce s využitím Google Code
ICT – Informační a komunikační technologie
Představujeme službu Samepage
M-Cloud.cz Groupwarové řešení pro malé a střední podniky.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Operating Systems Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
© 2009 IBM Corporation Lotus SW Přehled produktů Petr Kunc,
Ant Připravil: Ing. Jan Kolomazník. strana 2 Proč vznikl Potřeba sestavovat komplexní Nezávisle na platformě Popis založený na xml Spouštění různých úloh.
Tvo ř te historii. CAD a Data Management VIII. ročník konference Autodesk Academia FÓRUM listopad 2008 Ing.Radomír Žvak DAGIS a.s.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Katedra elektrotechniky a automatizace Technická fakulta, ČZU Praha Roboty a manipulátory - - přednášky.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Dokumentace informačního systému
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2OP381 Manažerská informatika 1
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Srovnání systémů řízení projektů Vypracovala: Jitka Procházková.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Ivana Topolová VŠE v Praze
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
GORDIC ® spol. s r. o. Prvotní spuštění aplikace Gordic DSO - ISDSlite Nástroje pro snadnou správu Datových zpráv z Informačního systému Datových schránek.
ORSOFT RADNICE OPEN – ÚVODNÍ SEZNÁMENÍ Petra Hoffmanová.
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
SYNTACTIC SUGAR Pokročilé využití a zkušenosti se systémem TRAC.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Instalace Javy ( pro Windows )
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Laboratoř biokybernetiky a počítačové podpory výuky Nové pracovní postupy I. Petr Stodulka Představení nástrojů zvyšujících efektivitu práce na softwarových projektech Kofrlab,

Nové pracovní postupy I. 6 nástrojů pro úspěšně fungující vývoj 12 Steps to Better Code Představení nástrojů – Subversion – Bugzilla – Wiki Založení uživatelských účtů na SVN

6 nástrojů pro úspěšně fungující vývoj 1. Verzování kódu Centrální úložiště 2. Checkout kódu a knihoven, Kompilace, Deployment, Dokumentace 3.  Build  test  report 4. Správa bugů 5. Code coverage, Code convention, Coding style 5. Snadné, otevřené, verzované

12 Steps to Better Code 1.Do you use source control? 2.Can you make a build in one step? 3.Do you make daily builds? 4.Do you have a bug database? 5.Do you fix bugs before writing new code? 6.Do you have an up-to-date schedule? 7.Do you have a spec? 8.Do programmers have quiet working conditions? 9.Do you use the best tools money can buy? 10.Do you have testers? 11.Do new candidates write code during their interview? 12.Do you do hallway usability testing? A score of 12 is perfect, 11 is tolerable, but 10 or lower and you've got serious problems. The truth is that most software organizations are running with a score of 2 or 3, and they need serious help, because companies like Microsoft run at 12 full- time.

Kofrlab Chlubíme se interdisciplinárním týmem ‼Každý pracuje sám ‼Komunikace vázne – Požadavky, specifikace, dokumentace, bugy – Sdílení výsledků práce mezi členy týmu ≈ CHAOS

Verzování kódu - motivace 1 Stáhnu si zdrojáky Wizarda, používám je, najdu chybu Chybu opravím a chci ji nahrát na server – Nezměnil mezitím Palo něco? (diff) – Potom taky ne? Musím mu to oznámit, jinak ho dostanu do stejné situace. Dříve nebo později KONFLIKT!

Verzování kódu - motivace 2 Používám počítač v práci, doma a ještě notebook Práci průběžně nahrávám na FTP – Zapomínám – Existují 4 kopie kódu – která je aktuální?! Dříve nebo později BORDEL!

Verzování kódu - motivace 3 Dělám na větším projektu – Kód, dokumentace, knihovny, resourcy Průběžně kopíruju zálohy – ZALOHA\WIZARD_ apod. – Válí se všude po disku a jsou obludně velké – Nikdy se k nim nevrátím Jedním slovem DĚS BĚS

SVN – principy 1 Aktuální verze kódu je na serveru (repository) – K práci si kód vždy „půjčuju“, potom ho vrátím Kód si může stáhnout každý (working copy) Problémy se řeší před uploadem změn

SVN – principy 2 Checkout – Založí working copy Update – Aktualizuje w.c. – Nezničí práci! –  Konflikty Commit – Uploaduje práci do repository Práce Kód stojí Konflikty update commit

SVN – konflikt

SVN – zamykání Prevence konfliktů Zámek = vzkaz Nekomfortní – Před prací nutné zamknout Problémy – když zapomene odemknout Jak vlastně poznám, že je soubor zamčený? – read-only – záleží na aplikaci

SVN – merging Merging na úrovni řádků – tedy pouze textové soubory Nemusí dojít ke konfliktu – Změny na různých řádcích  Nelze zaručit, že kód půjde přeložit!

SVN – resolve Při konfliktu vzniknou 4 soubory – nástroj diff3 1. Podoba při mém posledním update (poslední společný moment) 3. Moje práce 2. Aktuální podoba v repozitáři 4. Vznikne z předchozích – konfliktní oblasti jsou označeny. Binárky se nemergují. 5. „Merged file“ je potřeba upravit a označit jako Resolved

SVN - revize Revize = podoba repository v konkrétní časový okamžik Každý commit zvýší číslo revize celého repozitáře (global revision numbers) Mixed revisions ve working copy : Commit nastaví číslo poslední revize pouze commitovaným souborům Až update nastaví všem souborům ve working copy číslo poslední revize update a commit jsou oddělené; „push“ nezpůsobí „pull“

SVN – co to ještě umí? Historie – lze si vycheckoutovat podobu projektu k libovolnému datu a dělat diff mezi libovolnými revizemi Metadata (properties) – rozšíření funkcí SVN Vývojové větve – vývoj se rozdělí na dvě nezávislé větve – lze mezi nimi přenášet změny nebo je později zase spojit Wizard Wizard.NET 1.1 Wizard.NET 2.0 opravy bugů

Kofrlab TortoiseSVN – klient integrovaný do shellu windows, ovládaný kompletně z kontextové nabídky – repository browsing, revision graph, pěkný editor mergovaných souborů – samozřejmě je možné používat libovolného klienta Kofrlab repository – – anon/anon pro čtení, vlastní účet pro zápis

Bug Tracking System - motivace Uživatel: Najdu chybu nebo chci navrhnout vylepšení  napíšu mail autorovi – nic ho nenutí se tím zabývat – i když chybu opraví, nemusí mi o tom vůbec dát vědět Všechno je to o komunikaci Programátor: Stoly se plní počmáranými papíry s poznámkami. – Po víkendu si nikdo nepamatuje, kde má „ty aktuální“ Bugy zůstávají, nikdo je není schopen sledovat.

Bugzilla - principy Bugzilla – webová aplikace Submit bugu – uložení do DB – pošle se mail adresátovi bugu Údaje u bugu: – produkt, jeho komponenta, verze, hardware, OS – závažnost, priorita – popis – stav bugu – komentáře uživatelů Databáze je typicky otevřená – bugy mohou reportovat i uživatelé

Bugzilla – stavy bugu Bug je možné kdykoliv delegovat na někoho jiného (reassign) Resolvovaný bug je možné znovuotevřít (reopen) Závislosti bugů NEW RESOLVED FIXED INVALID WONTFIX WORKSFORME Duplicate of bug # ASSIGNED

Bugzilla – jak reportovat bug Vhodný nadpis (pro vyhledávání) – „PCMCIA install fails on Tosh Tecra 780DVD w/ 3c589C “ vs. „install problem“ Jak zopakovat bug Co jsem očekával Co se stalo Závažnost a prioritu už si určí kompetentní osoby

Kofrlab Kofrlab Bugzilla – – Uživatelský účet si zakládá každý sám Bugy nelze mazat – Na vyzkoušení je založený TestProduct

wiki - správa dokumentů Specifikace, dokumentace, návody, tutorialy – Knowledge base Sdílení, verzování Přístup veřejnosti – kontrola pomocí ACL Jednoduchá syntaxe (i oproti HTML)

wiki – syntaxe 1 //kurzíva//kurzíva **tučné**tučné __podtržené__podtržené ‘monospaced’ monospaced smazané (přeškrtnuté) [[ [[wiki:syntax]] {{ obrazek.jpg}}obrázek zarovnaný vpravo ====== Nadpis 1 ====== ===== Nadpis 2 ===== ==== Nadpis 3 ====

wiki – syntaxe 2 není potřeba používat odstavce odděleny prázdným řádkem automaticky se generuje obsah (TOC) seznamy pomocí odrážek ‘*’ , ‘-’  tabulky smajlíci Syntax Highlighting – C#, ActionScript, HTML, XML, Java, … public static void main(String[] args) { javax.swing.SwingUtilities.invokeLater(new Runnable() { public void run() {createAndShowGUI();} }); }

Kofrlab Kofrlab Wiki – – veřejně pro čtení, pro zápis je potřeba registrace DokuWiki – zvýrazňování syntaxe

Nakonec Založíme SVN účty na serveru Příště: metody práce na SW projektech – SW testing (unit, integration) Další nástroje – Build system, continuous integration, code analysis

Odkazy – Joel Spolskyhttp:// - Roman Pichlíkhttp:// - SVN manuálhttp://svnbook.red-bean.com - TortoiseSVNhttp://tortoisesvn.tigris.org/ - Bugzillahttp:// - DokuWikihttp://wiki.splitbrain.org/wiki:dokuwiki - Kofrlab SVN repositoryhttp://patf-biokyb.lf1.cuni.cz/repos/ - Kofrlab Bugzillahttp://patf-biokyb.lf1.cuni.cz/bugzilla/ - Kofrlab Wikihttp://patf-biokyb.lf1.cuni.cz/wiki/

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Laboratoř biokybernetiky a počítačové podpory výuky Děkuji za pozornost Petr