Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Advertisements

„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
Představení Energetické burzy Praha
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
1 Problémy provozovatelů přenosových soustav www. ceps. cz L. Petráňová.
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu střední Evropy a EU
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
ITC mechanismus Praha, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
ČEPS, spolehlivý a bezpečný přenos energie. ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, Praha 10, ČR tel.: , fax:
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bezpečný a spolehlivý partner Výpočet regulační energie a vyhodnocení PpS AEM Zdeněk Fučík
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Implementace Evropské energetické legislativy
Webové portály LDS/MDS
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2) Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky.
Transkript prezentace:

Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007 ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, ČR tel.: + 420 21104 4783 , fax: + 420 21104 4401 Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007 Ing. David Myška ČEPS, a.s. ČEPS, spolehlivý a bezpečný přenos energie. www.ceps.cz

Historie alokace přeshraničních přenosových kapacit na hranicích ČEPS 2001 tranzity  „first come first served“ 2002  proporcionální krácení + jednostranné aukce 2003  bilaterální aukce roční a měsíční 2004  bilaterální aukce roční, měsíční a denní 2005  bilaterální aukce (APG, E.ON, SEPS), multiraterální (PSE-O, VE-T) 2006  bilaterální (APG), multiraterální (E.ON, PSE-O, SEPS, VE-T)

Miniregiony Central Eastern Europe

Koordinace v CEE-Regionu 2004 2005 2006 7 separate auctions and preparation of coordinated auction Coordinated auction and amendment TF SoS CEE Mini-Forum TF CA TF CCF 7 TSOs (without ELES) 8 TSOs 5 TSO

Důvody pro koordinaci Síťové limity jsou vzájemně závislé a spojují dohromady několik přeshraničních přenosových profilů Koordinace Stanovení limitů kapacit Společná procedura alokace Společná administrace práv k přenosovým kapacitám Harmonizace pravidel a časových uzávěrek Jediné IT řešení Flexibilní převody kapacit Společný scheduling

Povinnosti účastníků Aukční kancelář ČEPS (?) Odpovědnost TSO Aukční pravidla Stanovení kapacit Garantování kapacit Odpovědnost Aukční kanceláře Registrace účastníků Vyhodnocení nabídek Finanční zúčtování Risk Management

„Staronová“ terminologie Obchodní profil Definován jako skupina interkonektorů mezi dvěma sousedními přenosovými soustavami – odpovídá v současnosti/minulosti ČEPS používanému termínů „přeshraniční přenosový profil“. Technický profil Definován jako skupina interkonektorů se společným limitem přenosové kapacity – zahrnuje nejméně jeden obchodní profil.

Aukce 2006

Pravidla pro podání nabídky R & M Kapacita požadovaná v nabídce celá čísla minimum 1 MW maximum 50 MW Maximum nabídek podaných účastníkem aukce pro jednotlivý profil a směr - 20. Nabídková cena dvou nabídek podaných jedním účastníkem pro daný profil a směr nesmí být totožná.

Metodika vyhodnocení nabídek BEZ OMEZENÍ/LIMIT NENÍ PŘEKROČEN Všechny nabídky jsou akceptovány Aukční cena = 0 EUR/MW OMEZENÍ/LIMIT PŘEKROČEN Nabídky akceptovány do vyčerpání limitu Aukční cena je stanovena na všech obchodních profilech omezovaných překročeným limitem - je rovna nabídkové ceně poslední akceptované nabídky Pokud jsou ve vztahu k jednomu profilu překročeny postupně dva limity aukční cena je definována dříve překročeným limitem

Risk management rating “BBB-” (S&P) nebo “Baa3” (Moody’s) nebo “BBB-” (Fitch/IBCA) = 5 000 000,- EUR bankovní záruka - banky s ratingem “BBB-” (S&P) nebo “Baa3” (Moody’s) nebo “BBB-” (Fitch/IBCA) depozit na účtu ČEPS depozit na vázaném účtu vlastní směnka avalovaná bankou nebo společností s ratingem “BBB-” (S&P) nebo “Baa3” (Moody’s) nebo “BBB-” (Fitch/IBCA)

Princip „1:1“ Splnění podmínek: jedním subjektem – subjekt splňuje obchodní podmínky ČEPS a současně splňuje podmínky sousedního TSO na příslušném profilu, společně dvěma subjekty – každý z obou subjektů splňuje podmínky jednoho ze sousedících TSO na příslušném profilu a vzájemně se zastupují při sjednávání přeshraničních přenosů na příslušném profilu. To znamená, že např. subjekt A splňuje obchodní podmínky ČEPS a subjekt B splňuje podmínky sousedního TSO na příslušném profilu. Po registraci těchto dvou subjektů jako výhradních partnerů je splněna podmínka „1:1“. Tuto registraci je možno provádět pouze pro celé kalendářní měsíce. Vazba na EIC kód!

Zavedeno v roce 2006 „Linked Bids“ Převod kapacit možnost vytvořit „tranzitní nabídku“ v roční/měsíční aukci možnost vytvořit „tranzitní“ nebo „blokovou“ nabídku v denní aukci Převod kapacit flexibilní elektronický samoobslužný jako doplněk opět zaveden převod oznamovaný faxem

Co nás čeká v roce 2007? (či spíše 2008) Kompletní změna metodiky alokace kapacit flow based / load flow based alokace Založení samostatné aukční kanceláře lokalita, právní forma, rozsah činností Nové Congestion Management guidelines zveřejňování informací, miniregiony, intraday

Pro rok 2007 - velmi pravděpodobné netting sjednaných přenosů D-1 po ranním schedulingu posílení vlivu regulátorů možnost reklamací řešených regulátory a změna výsledku aukce úpravy pravidel monitoring dominantních hráčů na trhu s kapacitami

Pro rok 2007 - možné sekundární trh s kapacitami možnost „přeprodeje“ kapacit prostřednictvím znovualokace, tj. prostřednictvím aukční kanceláře spuštění „nástěnky“ umožňující kontakt mezi držiteli kapacit a zájemci o jejich koupi

Rok 2007, pravděpodobně 2008 Nová metodika alokace TSO odsouhlasí společný model sítě pro region na společném modelu proběhne výpočet „botleneck capacity“ a PTDF koeficientů Příklad distribučních koeficientů Směr PSE SEPS APG E.ON VE-T ČEPS-E-ON 12 10 16 31 ČEPS-VE-T 18 7 11 20 44

Co přináší nová metodiky Důvody pro důkladnou analýzu! přiblížení obchodních a fyzických toků elektřiny může přinést zvýšení množství uspokojených požadavků na přenos na některých profilech může přinést snížení množství uspokojených požadavků na přenos na jiných profilech ztráta transparentnosti – účastník aukce prakticky nemá možnost zkontrolovat výsledek vyhodnocení každý TSO ovlivní svým chováním obchodování v celém regionu