Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Aktuální Státní mapové dílo
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Digitální mapa Prahy.
Mapové zobrazení.
Kartografická generalizace
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Druhy map.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
MAPY.
MAPY (uč.14-15).
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Základní principy geografického výzkumu
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
DRUHY MAP.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Kartografie Láďa Mráz.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE jaro Monika Rusnáková.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
úvod a kartografická zobrazení
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Geografická kartografie
Geografická kartografie
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Geografické informační systémy
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský

Základní pojmy-kartografie Kartografie je nauka o mapách( K.Kuchař, 1953) Kartografie-věda zabývající se znázorněním zemského povrchu a nebeských těles a objektů a jevů na nich a jejich vztahů ve formě kartografického díla a dále soubor činností při zpracování a využívání map(ČSN Názvosloví kartografie, 1984) Kartografie je umění, věda a technologie vytváření map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací(ICA, Multilingual Dictionery of Technical Terms in Cartography,1973)

Nové definice kartografie S využíváním matematické formalizace vědy a aplikace výpočetní techniky nové definice: Kartografie je věda o sdělování informací speciální formou datové komunikace – mapového obrazu. Kartografie je proces přenosu informací, v jehož středu je prostorová datová báze, která sama o sobě může být považována za mnohovrstevný model geografické skutečnosti. Prostorová báze je základnou pro dílčí kartografické procesy, pro něž čerpá z rozmanitých vstupů a na výstupe vytváří různé typy informačních produktů. (J.L.Morrison, president ICA)

Geodézie a geografie Geodézie-nauka o měření Země a jejích částí. Vyšší geodézie-stanovuje velikost, tvar a tíhové pole Země Nižší geodézie = geodézie –vyměřuje zemský povrch za účelem znázornění na mapách. Geografie – mateřský obor kartografie. Zkoumá prostorové rozmístění jevů na zemském povrchu a v jeho blízkém okolí, jejich vzájemné vztahy a zákonitosti rozmístění. S kartografií svázána především v oblasti map středních a malých měřítek a ovlivnila rozvoj kartografických metod presentace dat.

Mapování, DPZ a GIS Mapování-soubor činností zahrnující celý proces tvorby mapy-šetření, měření, výpočty, zobrazování takzvané původní mapy. Dálkový průzkum Země(DPZ)-moderní metoda sběru dat pro tvorbu tematických i obecně zeměpisných map středních a malých měřítek. GIS-aplikovaná informatika zaměřená na sběr, ukládání, aktualizaci a vyhodnocování prostorových informací zpravidla tabulkovou a kartografickou formou.(Cílem je analytické hodnocení pro nejrůznější aplikační účely)

Kartografická díla Kartografická díla-zahrnují plány, mapy, mapové soubory, státní mapová díla, atlasy, globy a jiná mapám příbuzná znázornění( modely reliéfu, blok diagramy, slepecké mapy, fotomapy, obrázkové mapy apod.) Kartografická díla podle předmětu: Země a skutečnosti se Zemí související (topografická i obecně zeměpisná) Planet a jejich souputníků Hvězdné oblohy Vyjádření kartografické-rovinné, sférické(glóbus), trojrozměrné(reliéf, plastické)

Plán Plán - zmenšený pravoúhlý průmět malé části zemského povrchu a s ním spojených objektů do roviny. Typické vlastnosti plánu: Velké měřítko Minimální generalizace obrysu objektů(polohopisu) Vlastní souřadný systém(většinou, pokud ho mají) Rozsah území o ploše do 700km 2 to je území o poloměru kruhu do 15km. Pozor, pro určení výšek je toto zjednodušení již nepřípustné!

Mapa Zmenšené zevšeobecněné zobrazení povrchu Země, ostatních nebeských těles nebo nebeské sféry, sestrojené podle matematického zákona na rovině a vyjadřující pomocí smluvených znaků rozmístění a vlastnosti objektů vázaných na jmenované povrchy. (Mezinárodní kartografická asociace- ICA) Zmenšený generalizovaný konvenční obraz Země, kosmu, či jejich částí, převedený do roviny pomocí matematicky definovaných vztahů(kartografických zobrazení) ukazujících podle zvolených hledisek polohu, stav a vztahy přírodních, socioekonomických a technických objektů a jevů.(ČSN )

Mapový soubor a mapové dílo Mapový soubor - soubor map uspořádaný podle určité koncepce a vyjadřující postupně informace o vymezeném území nebo zájmové problematice (např.edice Poznáváme svět, soubory turistických map,automap, plány měst atd.) Obvykle jednotný klíč, ale často překryty listů apod. Mapové dílo - soubor map pokrývající souvisle celé území, s jednotným měřítkem a kartografickým zobrazením a jednotnou velikostí listů map (např. mezinárodní mapa 1:1mil.) Státní mapové dílo - vyhotovované a udržované ve státním zájmu většinou státními zeměměřičskými institucemi(civilními nebo vojenskými)

1.ÚZEMNÍ ROZSAH  mapy světa  mapy zemských polokoulí  mapy kontinentů  mapy států, jejich skupin či částí  plány měst a mapy menších území  astronomické mapy(hvězdné oblohy nebo vesmírných těles) TŘÍDĚNÍ MAP

2. ÚČEL  mapy pro národní hospodářství  mapy pro vědu, kulturu a osvětu  mapy pro obranu státu  mapy pro výuku  mapy pro orientaci  mapy pro propagační účely  mapy pro sport TŘÍDĚNÍ MAP

3. OBSAH  mapy obecně zeměpisné  mapy topografické  mapy přehledné  mapy tématické TŘÍDĚNÍ MAP

4. MĚŘÍTKO: technické hledisko geografické hledisko velké 1: : : : střední1:5 000 – 1: : – 1: malé 1: a menší 1: a menší TŘÍDĚNÍ MAP

Obecně-kartografické hledisko dělí mapy na:  topometrické (do měřítka 1:5 000): zobrazení prvků je provedeno s minimální generalizací a s maximální mírou podrobnosti  podrobně topografické (1:5 000 – 1:50 000): používá se mírný stupeň kartografické generalizace, zobrazují však ještě mnoho detailních prvků, rozsah území na jednom listu cca. okres  přehledně topografické (měřítko 1: – 1: ): je zde použit vyšší stupeň generalizace a současně je aplikována kartografická abstrakce, přibližný rozsah území na listu je cca. bývalý kraj  Topograficko-chorografické (1: – 1: ) a chorografické (menší než 1: ) mapy obsahují pouze podstatné prvky a jejich zobecněné globální vztahy, zachycují převážně území států, kontinentů a světa TŘÍDĚNÍ MAP

5.FORMA ZÁZNAMU SKUTEČNOSTI  mapy analogové  mapy obrazové  mapy reliéfní  mapy digitální  tyflomapy  fotomapy (klasické ručně kreslené mapy) (získané digitální úpravou) (plastické mapy) (mapové prvky v digitální podobě) (mapy pro slepce) (letecké a družicové, vlastně ne mapy) TŘÍDĚNÍ MAP

1.KONCEPCE VYJÁDŘENÍ SKUTEČNOSTI  mapy analytické  mapy syntetické  mapy komplexní  (vyjadřují přímo pozorovatelné a měřitelné skutečnosti, např. mapa dešťových srážek, topografické mapy)  (vyjadřují údaje odvozené ze vstupních údajů, př. mapa využití půd, mapy členitosti reliéfu, synoptické mapy)  ( kombinují vlastnosti map analytických i syntetických, př. mapa klimatických pásem, mapa zemědělských produkčních oblastí) TŘÍDĚNÍ MAP

7.ZPŮSOB VZNIKU  mapy původní  mapy odvozené  (vzniklé na základě přímého a původního mapování, př. topografické mapy)  (zpracované na podkladě již existujících map nebo digitálních databází) TŘÍDĚNÍ MAP

8. HLEDISKO ČASU  (zobrazují předměty a jevy k určitému datu)  (zachycují vývoj v čase, v časové řadě)  (vznik a vývoj jevu v čase i prostoru za určité období)  (rekonstrukce stavu objektu v minulosti)  (odhad vývoje jevu v budoucnosti)  mapy statické  mapy dynamické  mapy genetické  mapy retrospektivní  mapy prognostické TŘÍDĚNÍ MAP

Třídění map  samostatné mapy  mapová díla  mapové soubory  atlasy  9.Podle počtu mapových listů

Členění kartografie Klasické členění: 1. nauka o mapách-všeobecná kartografie, všeobecné studium, základ užívání, symboliky, třídění a historie 2. matematická kartografie-teorie kartografického zobrazování referenční plochy d o referenční roviny, vlastnosti zobrazení a druhů zobrazení včetně zkreslení 3. kartografická tvorba-sestavování obrazu mapy, výběr prvků zobrazení, otázky obsahu, generalizace obrazu 4. kartografická polygrafie a reprodukce-technické úkony polygrafické tvorby 5. kartometrie a morfometrie-měření na mapách a určování charakteristik reliéfu z map 6. kartografické metody výzkumu-vědecká analýzy a syntéza kartografických informací, problémy matematického a logické zpracování 7. kartografická informatika-nahrazení obrazu matematicko- logickým modelem prostoru, GIS

Členění kartografie Podle přívlastků: 1. Praktická(užitá, aplikovaná)-zabývá se výrobními technologiemi map t.z. specifikuje výrobní povahu 2. Teoretická – nadstavba praktické kartografie. Zabývá se obecnými teoretickými a metodologickými otázkami-problémy generalizace, teorie jazyka, tvorba prostorových databází a programů a počítačového zpracování, postavení kartografie mezi vědami atd.

Členění kartografie Podle obsahu produkovaných děl: 1, velkoměřítková (do 1:5000) 2,topografická (topografické mapy 1:10000 až 1:200000) 3,tématická(zaměření na tematické mapy) 4,námořní 5,městská(plány, mapy, atlasy sídel) 6,obyvatelstva(demografické mapy) 7,atlasová(tvorba atlasů)

Členění kartografie Podle vzniku mapy: 1,klasická kartografie 2,počítačová-digitální kartografie Podle zaměření: 1,Geodetická(technická)-tvorba státních mapových děl všech měřítek a rezortních děl(silniční, vodohos- podářská) a i jejich digitální tvorba(ZABAGED). 2,Geografická-odvozené obecně geografické mapy malých měřítek a tematické mapy.