Anémie Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
JÁTRA Trávicí soustava.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Metabolismus železa Alice Skoumalová.
Minerální látky a stopové prvky
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Anémie Hejmalová Michaela.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Specifické deficience
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Choroby jater a žlučových cest
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ellen Dostálová. Nutrienty Základní živiny- makronutrienty SacharidyProteinyLipidy Mikronutrienty Vitaminy Minerální látky Stopové prvky.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Metabolismus hemu a železa
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Oběhová soustava Červené krvinky.
Anémie.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Buňka  organismy Látkové složení.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Porfyriny a žlučová barviva
= přeměna látek a energií
Stopové prvky ŽELEZO ZINEK MĚĎ Mgr. Filip Martiník.
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Anémie Hejmalová Michaela

Definice chudokrevnost snížená koncentrace hemoglobinu pokles objemového podílu červených krvinek ve vztahu k plazmě (hematokrit) popřípadě kombinace obou, a to pod normu stanovenou podle věku a pohlaví

Referenční hodnoty erytrocyty hemoglobin muž 4,3 – 5,3 . 1012/l 16 g/ 100 ml žena 3,8 – 4,8 . 1012/l 14,5 – 15,5 g /100 ml

Červené krvinky bezjaderné buňky erytropoetin 100 - 120 dní obsahují Hb

Hemoglobin (Hb) chromoprotein (hemoprotein) - globin (bílkovina), hem (prostetická skupina) transport dýchacích plynů (oxyhemoglobin, karboxyhemoglobin) bilirubin

Hem

Příznaky anémie nespecifické specifické (obecné) ikterus (hemolytická anémie) Hunterova glositida (vitamin B12) bledost kůže a sliznic bolest hlavy únava, nevýkonnost pískání a hučení v uších palpitace poruchy spánku dušnost při námaze změny na nehtech

Klasifikace anémií anémie z poruchy krvetvorby nedostatek živin (stavebních látek) útlum krvetvorby (kvantitativní, kvalitativní) anémie ze zvýšených ztrát krvácení (akutní, chronické) zvýšený rozpad erytrocytů (vrozené, získané)

Anémie z nedostatku živin železo vitamin B12 (kobalamin) měď vitamin C vitamin B6 (pyridoxin) vitamin E (tokoferol) vitamin B9 (folacin) proteiny

Anémie z nedostatku železa sideropenická, hemosiderická hypochromní mikrocytární anémie siderochrastická anémie 10 % žen v ČR

Příčiny sideropenické anémie nedostatek železa ve stravě (vegani) porucha resorpce (celiakie) zvýšené ztráty (kolorektální karcinom) zvýšená potřeba (těhotenství, kojící ženy)

Železo stopový prvek (4 g) funkční – hemoglobin, myoglobin, cytochromy zásobní a transportní – ferritin, transferin funkce – transport kyslíku, elektronů 10 – 15 mg

Zdroj železa v potravě Typ Využitelnost Potraviny hemové železo 10 – 30 % výhradně živočišné (červené maso, žloutek) nehemové železo 1 – 5 % potraviny rostlinného původu (luštěniny, mák, kakaový prášek, tmavě zelená zelenina)

Absorpce nehemového železa Podpora absorpce Inhibice absorpce bílkoviny masa vláknina vitamin C vápník, fosfor, hořčík organické kyseliny kyselina šťavelová měď taniny v čaji

Anémie z nedostatku vitaminu B12 ortochromní makrocytární anémie megaloblastická anémie zhoubná perniciózní anémie (CIF) neuroanemický syndrom

Příčiny nedostatku vitaminu B12 nedostatek ve stravě (vegani) nedostatečné vstřebávání (celiakie) nedostatečné využití (onemocnění jater) zvýšené vylučování (onemocnění ledvin)

Vitamin B12 - kobalamin syntéza AMK (včetně hemoglobinu) 2 – 3 µg výhradně živočišné potraviny (játra) zvýšené množství je karcinogenní vegani, gastrektomie, resekce ilea

Anémie z nedostatku kyseliny listové megaloblastická anémie dělení buněk a syntéza histidinu, purinů, cholinu 200 – 400 µg listová zelenina, brokolice, květák, játra, ořechy těhotné a kojící, alkoholici, kuřáci

Anémie z nedostatku jiných živin malnutrice, malignity, sepse, degenerativní onemocnění aminokyseliny sacharidy tuky

Měď krvetvorba, součást enzymů, pigmentace vlasů a nehtů 1 – 2 µg játra, jiné vnitřnosti, vejce, maso, luštěniny poruchy růstu a nehtů, pseudorachitis, osteoporóza jaterní cirhóza, hemolýza

Vitamin B6 - pyridoxin metabolismus AMK, složení krve, nervová činnost 1,4 – 2,0 mg (15 – 20 µg/g bílkovin) obiloviny, maso, játra, kvasnice hypochromní anémie, seboroická dermatitida, záněty rtů, jazyka a dutiny ústní