Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODNÍ DOPRAVA.
Advertisements

Vodní doprava.
VODA & ENERGIE.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Seznam doporučené literatury
DOPRAVA ASIE.
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Krajina a životní prostředí
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Doprava 25. listopadu 2005.
Registrační číslo projektu
Společenské a hospodářské prostředí
Doprava.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Společenské a hospodářské prostředí
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Služby vodní dopravy a ostatní formy dopravy
Společenské a hospodářské prostředí
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Úloha dopravy v hospodářství
Německo Jan Dušek.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Společenské a hospodářské prostředí
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Elektronická učebnice - II
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
osobní doprava patří do sféry služeb
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Krajina České republiky
VY_32_INOVACE_Sib_III_01 Dopravní prostředky
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Systém vodních staveb v Evropě
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Společenské a hospodářské prostředí

Doprava

Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava

Význam a postavení dopravy Doprava slouží k přepravě materiálů, produktů, surovin. Velký podíl na dopravě má i přeprava lidí. Doprava propojuje všechny lidské činnosti. Dobře vybudovaná dopravní infrastruktura je předpokladem dalšího rozvoje. Výkon dopravy se neustále zvyšuje. Doprava zatěžuje životní prostředí. Napadá tě, jak?

Dopravní cesty Dopravní cesty vedou po souši, moři a ve vzduchu. Mezi pevninské cesty patří : silnice, železnice a vnitrozemské vodní cesty.silnice železnicevnitrozemské vodní cesty Dalšími dopravními cestami jsou námořní a letecké linky. Srovnej údaje - hustota dopravní sítě v přepočtu na plochu a v přepočtu na počet obyvatel.

Osobní a nákladní přeprava Kvalitní přeprava osob a nákladů je jeden z pilířů každého hospodářství. Co by jsi zařadil mezi základní předměty přepravy nákladní dopravy? Která doprava dosahuje největšího přepravního výkonu? Přeprava osob se liší, pokud se uskutečňuje v pracovních nebo volných dnech. Napadne Tě, jak?

Otázky a úkoly V čem spočívá význam dopravy? Jak by jsi rozdělil dopravu? Uveď příklady dopravních cest. Co je hlavním předmětem přepravy u nákladní dopravy? Jaké ukazatele nám slouží k charakteristice dopravy?

Silnice Silnice jsou umělé cesty se zpevněným povrchem. Velký rozmach silnic nastal v Římské říši. Kvalita silnic je regionálně odlišná. Nejlepší silniční síť najdeme v Itálii, Německu a v USA.

Železnice Železnice jsou kolejové dráhy První železnice vznikly v Anglii Železnice na světě mají různé rozchody

Vnitrozemské vodní cesty Vnitrozemské vodní cesty najdeme na řekách, jezerech a průplavech. Výškové rozdíly hladin jsou překonávány v plavebních komorách. Mnohdy jsou vnitrozemské vodní cesty využívány i námořní dopravou. Najdeš v atlase příklady vnitrozemských vodních cest?