PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Čas Ing. Radek Pavela.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Jak si ulehčit představu o kmitání
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Vzájemné působení těles
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_680.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Čas na Zemi Jan Dušek.
Měření času Projekt z fyziky.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Zdánlivé pohyby nebeských těles na obloze a čas
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Sci-fi a fyzika. Nadsvětelné rychlosti Černé díry Cestování v čase (a prostoru) Červí díry.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 7  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Relativita U3V Jan Obdržálek T19:30  U3Vidoskop
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Michelsonův interferometr
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Otáčení Země kolem své osy
MECHANIKA.
4. a II Čas a datum.
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ ČAS VE FYZICE PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ

ČAS VE FYZICE Měření času-historie Sluneční hodiny a jejich typy Atomové hodiny Vysílač DCF77 Šíření časových signálů v ČR, OMA 50 Čas v „klasické“ fyzice / čas a STR Časové paradoxy vyplývající z teorie relativity – princip kauzality, paradox dvojčat Tachyony Možnosti cestování v čase Otázky

SLUNEČNÍ HODINY I PRINCIP HODINOVÉHO ÚHLU VODOROVNÉ HODINY

SLUNEČNÍ HODINY II POLÁRNÍ HODINY ROVNÍKOVÉ HODINY

ATOMOVÉ HODINY O pec vyzařující atomy Q mikrovlnný oscilátor M třídící magnety A detektor H dutinový rezonátor R regulátor

Kontrolní panely DCF77

Seznam použitých zkratek PTB - Fyzikální a technický spolkový úřad se sídlem v Braunschweigu. SNTP, NTP - (Simple) Network Time Protocol. Protokoly pro synchronizaci času. GMT - Greenwich Mean Time, čas na poledníku v Greenwich SEČ - středoevropský čas SEČ = UTC + 1 h. V německy mluvících zemích označován jako MEZ, v anglofonních zemích CET. SELČ - středoevropský letní čas SEČ = UTC + 2 h, byl poprvé použit roku 1918, pravidelně je používán od roku 1979. V německy mluvících zemích je označován jako MESZ, v anglofonních zemích CEST. TAI - mezinárodní atomový čas, je definován pomocí atomové sekundy, je nezávislý na rotaci Země, bez korekcí, rozdíl TAI - UTC je nyní +32 s. Tento čas představuje v současné době nejpřesnější dosažitelnou časovou stupnici. Stupnice je oficiálně platná od 1.1.1972. TT - terestrický čas, je dán vztahem TT = TAI + 32,184 s, dále platí vztah TT = UTC + dT. Přičemž dT je oprava na nerovnoměrnost rotace Země. Hodnota opravy se určuje na základě měření. Bývají v něm udávány efemeridy těles sluneční soustavy. UT neboli UT1 - světový astronomický čas na poledníku v Greenwich (je nehomogenní, závislý na úhlu otočení země kolem osy). UTC - koordinovaný světový čas (Universal Time Coordinated) je úzce vztažen ke světovému času UT1. Z UTC vychází světový systém občanského času. Světový koordinovaný čas UTC se liší od TAI vždy o celý počet sekund, tak aby se UTC co nejvíce blížil času UT1. Přestupná sekunda se vkládá jestliže se rozdíl mezi UT1 - UTC blíží hodnotě 0,9 s. UT2 - je vlastně UT1 bez ročních výkyvů (homogenní čas, definován podle otáčení Země)

Klasická fyzika – ABSOLUTNÍ ČAS ABSOLUTNÍ SOUČASNOST Speciální teorie relativity – Albert Einstein 1) Princip relativity Ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné fyzikální zákony,tj. neexistuje žádná „absolutní“ vztažná soustava, a proto není možné žádnými fyzikálními pokusy prováděnými uvnitř soustavy zjistit, zda je tato soustava vzhledem k jiné soustavě v klidu nebo se k ní pohybuje rovnoměrně přímočaře. 2) Princip konstantní rychlosti světla Ve všech inerciálních vztažných soustavách má rychlost světla ve vakuu ve všech směrech stejnou velikost, nezávislou na vzájemném pohybu světelného zdroje a pozorovatele.

Časové důsledky STR 1) RELATIVNOST SOUČASNOSTI Dvě nesoumístné události současné v inerciální soustavě K‘ nejsou současné vzhledem k soustavě K, tzn. současnost nesoumístných událostí je relativní. 2) DILATACE ČASU Hodiny, které se pohybují vzhledem k soustavě K jdou pomaleji než hodiny, které jsou v soustavě K v klidu.

Časové paradoxy vyplývající ze STR Paradox dvojčat Princip kauzality

„Teorie plynutí“