Kompetice rostlin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika výzkumu kořenů: vybrané články Petr Šmilauer.
Advertisements

Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
Metodika výzkumu AM symbiózy vybrané články Petr Šmilauer.
Životní strategie rostlin (life history patterns)
Skupina ekologie populací a společenstev
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení
Ekonomie vědy a výzkumu
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Ekologie živočišných společenstev a populací
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Krajinná struktura.
Rostlinná produkce a prostředí
Krajina a životní prostředí
Konkurenční prostředí a konkurenční strategie
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
PEDOSFÉRA.
..a co jste o nich nevěděli
„Divně“ se živící vyšší rostliny
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
Strategický management
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
and maintenance of species diversity in plant communities
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Dokáže mykorhiza ovlivnit vztahy mezi rostlinami? autor: Tomáš Zíbar.
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Kompetice rostlin.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Populační dynamiky a kompetice u hmyzu obývajícího dočasný mikrohabitat František Sládeček.
Určování hustoty plazmatu rezonanční sondou (z bakalářské práce)
Alokace asimilátů (Source-sink) Základy růstové analýzy
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Modely oligopolu Společné předpoklady modelů oligopolu
Vliv arbuskulární mykorhizní symbiózy (AMS) na složení rostlinného společenstva Kateřina Štajerová.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
VZÁCNÉ A OHROŽENÉ POLNÍ PLEVELE. Vlastnosti rostlin: Morfologická konstituce –délka života –periodicita životních procesů –rychlost klíčení a rychlost.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Název prezentace (DUMu):
Stavba rostlinného těla
Vztahy mezi populacemi - negativní
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekologie živočichů
Číslo v digitálním archivu školy
Ekologie živočišných populací a společenstev
Plant-soil feedback.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Kompetice rostlin

Definice kompetice Důsledky sedentárního způsobu života Typy kompetice Komponenty kompetice o zdroje Modely Grime vs. Tilman Empirické studie - pozorování a manipulativn experimenty

Jak definovat kompetici? Kompetice a konkurence je totéž Grace (1990): “The variety of possible definitions of competition were discussed and it is safe to say that there is no universally accepted definition.” Možnosti: Efektem: - - interakce (velmi široká definice) Mechanismem: např. Grime: Tendence sousedících rostlin užívat stejné zdroje (velmi úzká definice) Další definic mezi shora uvedenými

Rostlinná kompetice: Rostliny jsou sedentární, takže: Konkurují si jen se sousedy - důležitost prostorové structury a horizontální heterogenity Jsou ovlivněny prostorovou heterogenitou (vysoká plasticita jako důsledek) Zůstávají během celého životního cyklu na stejném místě Velikost je důležitější než druhová identita (velký dospělý smrk potlačí dospělou třtinu, ale dospělá třtina udusí semenáč smrku) Kompetice je vysoce asymetrická (zvlášť kompetice o světlo)

Typy kompetice: exploatační a interferenční Obr. Connell

Negativní efekty zprostředkované ohněm (strategie: Ať mě chcípne koza, jen když sousedovi chcípne kráva)

Allelopatie: vypouštění toxických látek do půdy (s cílem zabránit klíčení a růstu jiných rostlin) Problém - jak demonstrovat experimentálně? Podobný efekt má např. produkce těžko rozložitelného opadu

Apparent competition Abisko: Nízké břízy (Betula nana) mohou být pod větším herbivorním tlakem pod stromy patřícími stejnému rodu - Betula tortuosa.

(Resource competition) Kometice o zdroje (Resource competition) Zdroj musí být limtující, v omezeném množství, a být společně užíván

Komponenty kompetice o zdroje

Obě závislosti, tj. efekt ovlivňujícího druhu na zdroj, a zdroje na ovlivňovaný druh, musí být součastně funkční, jinak k ovlivnění jednoho druhu druhým nedojde

Rostliny ovlivňují zdroje, i nezdrojové charakteristiky prostředí (strom stíní a tím ubírá světlo, tj. zdroj, ale zárveň může zabraňovat přehřátí) Efekt není vždy negativní Facilitation (je častější ve “stresových” podmínkách) [Semenáč rostoucí v “gapu” je zvýhodněn ve vlhkých letech, ale může lehce uschnout, když přijde sucho - gap rychleji vysychá.]

Klasický Lotka-Volterra model Stabilní equilibrium když a tj., když negativní efekt každého druhu na vlastní populaci je větší než na populaci konkurenta (vztaženo k hodnotám K) => diferenciace nik = niche differentiation

Tilmanova teorie: druh s nižším R Tilmanova teorie: druh s nižším R* je vítězem (tj druh schopný růst při nižších koncentracích zdroje)

Population Resource

Podle této teorie, počet koexistujících druhů nemůže přesáhnout počet limitujících zdrojů Rostliny si konkurují o světlo a [vodu se živinami] (a často na málém prostoru koexistují desítky rostlinných druhů) Kompetice o opylovače, o rozšiřovače semen, etc. Kompetice o prostor (Competition for space). ALE: Prostor zdaleka není vyplněn rostlinnou biomasou. “Competition for space” - způsob, kterým se rostliy snaží monopolizovat zdroje.

Grime vs. Tilman Co je mírou kompetičního úspěchu Co je charakteristikou úspěšného kometitora (Grime - schopnost čerpa zdroje, tj. vysoké RGR, Tilman schopnost růst při nízkých koncentracích zdroje, i.e. nízké R*) Důležitost časových měřítek

Empirické studie kompetice 1. (Nepřímé) Z rozmístění (spatial pattern) individuí 2. (Přímé) Manipulativní experimenty a) pěstování monokultur a směsí b) vysazování (např. do trsu a do gapu) c) odstraňování (removal) vegetace okolo studovaných individuí d) odstraňování druhů ze společenstva

Pravidelné (uniformní) rozmístění (spatial pattern) je pravděpodobně důsledkem zvýšené mortality způsobené kompeticí sousedů. Shlukovité rozmístění může mít řadu příčin, positivní interakce jsou jednou z méně častých možností. (Nejčastější jsou heterogenita prostředí, a způsob rozšiřovní.) Změny v průběhu času řeknou víc než jedno pozorování.

Porovnání prostoru, který je k dispozici (nebo množství a uspořádán sousedů) s velikostí nebo chováním individuí. [Nebezpečí “confounding factors”, obrácené kauzality, etc.] Příklad: Excentricita kořenového systému

Experimentální přístup

Pěstování rostlin v monokulturách a směsích Dlouhá tradice v zemědělském výzkumu (kompetice plevel - plodina)

Květináčový experiment s Holcus lanatus, Lychnis flos cuculi a jejich směsí při různých hladinách živin

Additive design vs. replacement series

Transplant experiments (vysazování do různých mikrostanovišť) - Prunella vulgaris

Reakce klonální rostliny na kompetici - změna směru a délky stolonů

Lychnis flos cuculi Tradeoff mezi kvetením (v kompetitivním prostředí) a produkcí sekundárních růžic (v gapech)

Odstraňování vegetace kolem cílových individuí Pokusy o separování nadzemní a podzemní kompetice

Odstraňování dominanty ze společenstva

Semenáče Gentiana pneumonanthe Semenáče (a mladé rostliny) jsou citlivější ke kompetici než rostliny dospělé koseno vypáleno gap kontrola