Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo-Buonarroti_crop.jpg?uselang=cs.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Italské sochařství v období renesance
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Galérie UFFIZI Itálie.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Michelangelo Buonarotti
RENESANCE A HUMANISMUS
Michelangelo Buonarroti Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Michelangelo Název školy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Renesance.
Renesance a humanismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Malířství, sochařství GOTIKA
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Renesance a humanismus
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
RENESANCE - pokračování
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_04_B _15 Osobnosti italské renesance Téma: Dějepis 7.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: ZŠ Průhonice
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
Křivonosková Kateřina
Transkript prezentace:

Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo-Buonarroti_crop.jpg?uselang=cs

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni 6. března 1475, Caprese – 18. února 1564, Řím Michelangelo byl jedním z nejznámějších představitelů vrcholné italské renesance a manýrismu proslavil se jako sochař, architekt, malíř a básník jeho otec nechtěl, aby se stal umělcem nadaného mladíka si všiml Lorenzo Nádherný a přivedl ho do medicejského paláce žil ve Florencii, v Římě a zpočátku působil krátce v Bologni. Pracoval pro Medicejské i florentskou republiku, renesanční papeže i nejvýznamnější církevní hodnostáře a stal se velmi zámožným mužem

Charakteristika tvorby Michelangelo byl posedlý hledáním dokonalosti a snahou dokázat, že je nejlepší měl bohatou představivost a fantazii, podobu svých děl měl promyšlenou dříve, než na nich začal pracovat malbu pojímal sochařsky modeluje tvar a klade důraz na anatomii

Michelangelo Buonarotti malíř malířská díla nalezneme jak ve Florencii tak v Římě Stvoření světa (Sixtinská kaple, Vatikán – nástropní freska, 1508–1512) Poslední soud (Sixtinská kaple, Vatikán – freska na oltářní stěně, 1536–1541) Svatá Rodina – Tondo Doni (Galerie Uffizi, Florencie)

Michelangelo Buonarotti malíř Stvoření světa (Sixtinská kaple, Vatikán – nástropní freska, 1508–1512) na příkaz papeže Julia II. roku 1506 Michelangelo začal malovat Sixtinskou kapli (1508–1512) na stropě se nachází scéna Stvoření světa, Prvotní hřích, výjevy ze Starého a Nového zákona, Sibyla (modelem byl muž) ve středu stojí člověk, renesanční ideál osvobozené lidské bytosti

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:First_Day_of_Creation.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Creation_of_the_Sun_and_the_Moon,_Michelangelo_%281508-1512%29.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dividing_water_from_Heaven.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_-_Creation_of_Adam.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Creation_of_Eve_00.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Expulsion_del_para%C3%ADso.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Sacrifice_of_Noah_00.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Diluvio.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Drunkenness_of_Noah_00.jpg

Sixtinská kaple Stvoření světa http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Drunkenness_of_Noah_00.jpg

Michelangelo Buonarotti malíř Poslední soud (Sixtinská kaple, Vatikán – freska na oltářní stěně, 1536–1541) nachází se na čelní stěně na fresce se nachází stovky mohutných postav v horní části je Kristus, Adam a svatí, pod nimi andělé a dole jsou mrtví některé postavy míří k nebi, jiné jsou svrženi do pekla mezi lety 1559–1560 byly postavy přemalovány, aby byly zachráněny před zničením inkvizicí

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_-_Fresco_of_the_Last_Judgement.jpg

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Last_judgement.jpg

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_001.jpg

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_002.jpg

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_004.jpg

Sixtinská kaple Poslední soud http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_010.jpg

Tondo Doni, galerie Uffizi Svatá Rodina Tondo Doni, galerie Uffizi http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_-_Tondo_Doni_-_Google_Art_Project.jpg

Otázky: Na co klade Michelangelo největší důraz v malbě postav? Kde a za jak dlouho vznikla Michelangelova nejznámější malba? Odkud malíř čerpá inspiraci? Proč musel být přemalován Poslední soud?

Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo-Buonarroti_crop.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:First_Day_of_Creation.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Creation_of_the_Sun_and_the_Moon,_Michelangelo_%281508-1512%29.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dividing_water_from_Heaven.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_-_Creation_of_Adam.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Creation_of_Eve_00.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Expulsion_del_para%C3%ADso.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Sacrifice_of_Noah_00.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Diluvio.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo,_Drunkenness_of_Noah_00.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_-_Fresco_of_the_Last_Judgement.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Last_judgement.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_001.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_002.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_004.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_010.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michelangelo_Buonarroti_-_Tondo_Doni_-_Google_Art_Project.jpg Použitá literatura: PROKOP, Vladimír. Kapitoly z dějin výtvarného umění (pro výuku dějin na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 2005