Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stav přípravy – listopad 2013 Mgr. Renata Kořínková vedoucí Oddělení koordinace Strukturálních.
Advertisements

Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PhDr. Ing. Jan Řezáč odbor podpory finančních nástrojů.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného posouzení Druhý workshop k Předběžnému posouzení FN OP PIK 20. března 2015

Zrealizována dvě dotazníková šetření – rozvinuté MSP, start-upy (přes 1100 došlých odpovědí), 35 rozhovorů s asociacemi a experty (ČBA, CVCA, AMSP, SPD, HK, AV ČR, Rada VŠ, APES, ICT unie atd.) První a druhá průběžná zpráva předloženy k připomínkám Do konce března kompletace zprávy, vypořádání připomínek, doplnění struktury dle doporučované metodiky EK Předložení závěrečné zprávy do vnitřního připomínkového řízení Konzultace závěrů s Komisí, MF, MMR Dokončení analýzy do konce března 2015 Současný stav předběžného vyhodnocení – další kroky

Příprava implementace návrhů z Předběžného posouzení Pracovní skupina pro přípravu finančních nástrojů OP PIK: spolupráce na přípravě FN v OP PIK s hlavními stakeholdery Rozdělení pracovní skupiny do týmů k dotvoření souvisejících programů podpory k předložení vládě, přípravě dohod o financování a výzev k předkládání projektů: Expanze – úvěry a záruky pro zlepšení přístupu MSP k financování Energetika – finanční nástroje pro energetickou účinnost Inovace a VaV – inovativní kapitálové finanční nástroje od pre-seed přes seed a startup až po later stage financování Nemovitosti – finanční nástroje pro revitalizaci brownfields Plán dalšího postupu po dokončení Předběžného posouzení FN OP PIK

březen 2015 – dokončení Předběžného posouzení FN OPPIK duben–červenec 2015 – konzultace závěrů Předběžného posouzení FN OPPIK s Komisí, MF, MMR, MV OPPIK atd. srpen-říjen 2015 – dotvoření programů podpory v týmech pracovní skupiny listopad 2015 – předložení programů podpory Expanze, Rizikový kapitál a Proof-of-concept do vlády prosinec 2015 – podepsání první dohody o financování leden 2016 – první výzva OPPIK obsahující finanční nástroje únor 2016 – první převod do finančního nástroje (čerpání) Očekávaný harmonogram

Uvažované typy nástrojů a alokace Specifický cíl/POProgram podporyFN 1. generace FN 2. generace Uvažovaná alokace na FN (€) Uvažované % z alokace SC/PO Předpoklad Komise (podíl FN na TC) Zvýšit inovační výkonnost podniků ???? Zvýšit intenzitu a účinnost spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích Proof of Concept Kapitálové vstupy 20 mil. EUR6 % Prioritní osa 1 celkem20 mil. EUR2%5 % Zvýšit konkurenceschopnost začínajících a rozvojových MSP Expanze Zvýhodněné úvěry a záruky 350 mil. EUR v tom 200 mil. EUR úvěry a 150 mil. EUR záruky 57% Rizikový kapitál Kapitálové vstupy 30 mil. EUR5% Zvýšit využitelnost infrastruktury pro podnikání Zvýhodněné úvěry Kapitálové vstupy 3-20 mil. EUR3 % Prioritní osa 2 celkem383 mil. EUR44 %50 % Zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě ČR Obnovitelné zdroje energie ? ??? Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru Úspory energie Zvýhodněné úvěry20 mil. EUR3% Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem Úspory energie v SZT Zvýhodněné úvěry11 mil. EUR8% Prioritní osa 3 celkem31 mil. EUR3%20 % Zvětšit pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu ?? ?? Prioritní osa 4 celkem??10 %

Očekávaný podíl finančních nástrojů na alokaci OP PIK je 10 %, tedy 434 mil. EUR (cca. 12 mld. Kč), nejvíce v prioritní ose 2, v prioritních osách 1 a 3 pouze doplňkově Implementaci finančních nástrojů by měla zajišťovat především ČMZRB Nástroje „1. generace“: úvěry a záruky v SC 2.1, 2.3, 3.2 a 3.5  Zaběhlé implementační modely, možnost rychlého nastavení Nástroje „2. generace“ – inovativní finanční nástroje v oblasti rizikového kapitálu, proof-of-concept, revitalizace brownfieldů  Pilotní projekty se složitější implementací a menší alokací, po úspěšném zavedení možno rozšířit Plán zavádění finančních nástrojů v OP PIK

Implementační uspořádání dohod s ČMZRB - MPO Ministerstvo průmyslu a obchodu ČMZRB, a.s. in-house správce finančních nástrojů na základě dohod o financování Úvěrový fond OP PIK Dále členěn v systému účtů na finanční nástroje : Expanze - úvěry Nemovitosti - úvěry Úspory energie - úvěry Úspory energie v SZT - úvěry Celková alokace: cca 230 mil. EUR Záruční fond OP PIK Dále členěn v systému účtů na finanční nástroje : Expanze - záruka případně Úspory energie - záruka případně Úspory energie v SZT - záruka Alokace: cca 150 mil. EUR Národní záruční fond Alokace: cca 33 mil. EUR Záruční fond Inostart Alokace: cca 9 mil. EUR (včetně poradenství GrantikaČS)

Děkuji za pozornost