HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyseliny a zásady.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kyselost, zásaditost, pH
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23 Autor: Lenka Poláková
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Neutralizace Vznik solí
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Názvosloví Hydroxidů.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
HYDROXIDY.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyselost a zásaditost roztoků
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Názvosloví kyselin a hydroxidů
Neutralizace.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_234 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Obecný vzorec: M OH, kde M je kation kovu, H+I je vodíkový kation a O-II je kyslíkový anion. Celkový náboj OH skupiny je -1 (OH)-1. Tvorba vzorce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Jak se tvoří názvy hydroxidů
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
Hydroxidy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Hydroxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.CH17 Vytvořeno:17. 3.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Hydroxidy – zástupci Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Úvod do názvosloví.
Neutralizace Vznik solí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Hydroxidy – názvosloví
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
VY_32_INOVACE_Slo_II_15 Hydroxidy ppt.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

NaOH → Na+ + OH- OH skupina v hydroxidech má vždy ox.číslo –I říkáme jí HYDROXILOVÝ ANIONT (OH)-I HYDROXIDY: jsou 3-prvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidovou skupinu –OH- vázanou na kationt kovů Tohle je otázka, na kterou má experiment dát odpověď. VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

VLASTNOSTI HYDROXIDŮ Jsou „opakem kyselin“ – na pH stupnici OD 7 DO 14 pH Zásaditost roztoku způsobují anionty OH- Jsou to žíraviny, mají leptavé účinky Mají tzv.hydroskopické účinky = nasávají do sebe vodu-ze vzduchu, z kožních buněk (=poleptání) VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

pH-stupnice pH O-14 = záporný logaritmus koncentrace vodíkových iontů Číselná stupnice, která udává kyselost /zásaditost látek pH O-14 = záporný logaritmus koncentrace vodíkových iontů 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 SLÁBNE ← SILNÝ SILNÁ → SLÁBNE KYSELINA (růžové, oranžové odstíny) HYDROXID (modré, zelené odstíny) NEUTRÁLNÍ (ani kys. ani hydr.) (papírek nezmění barvu) VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

Proměnné Řízené proměnné Jsou během experimentů udržovány stejné. Nezávislá proměnná Tuto jedinou proměnnou záměrně měníte a testujete. Závislá proměnná Je měřítkem změny pozorované vlivem nezávislé proměnné. Rozhodněte, jak budete měřit změnu. VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

Názvosloví KOH Zn(OH)2 Al(OH)3 K OH hydroxid draselný 1 1 -I II Zn(OH)2 hydroxid zinečnatý Zn OH 2 III -I hydroxid hlinitý Al OH Al(OH)3 3 OH skupinu dáváme do závorky pouze tehdy, když je za ní číslo, jinak ne! VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY II -I Ca (OH)2 hydroxid vápenatý I -I Na OH hydroxid sodný IV -I Pb (OH)4 hydroxid olovičitý VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY NaOH – hydroxid sodný pevná látka (pecky) hydroskopický (nebrat do rukou, zavírat lahev-pecky by se roztekly, znehodnocení) silný hydroxid, nejvyyšší pH, žíravina jeho vodný roztok se nazývá LOUH Použití - čištění ucpaného odpadu v domácnosti, výroba skla, výroba mýdla (tuk + NaOH → mýdlo) VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY

VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY