ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jan Mittner MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.
Advertisements

PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
C# - struktury, výčtové typy, pole
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Caché Security. Jak vypadá zabezpečení dnes Jak bude vypadat a co by Caché měla umět v budoucnu Včera, dnes a zítra.
C# - znakové typy a řetězce
C# - Databáze úvod, ADO.NET
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
C# - Exceptions (výjimky)
C# - pointery Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - prvky UI – vlastnosti a události Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
Kontrola otevřených portů
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advanced Technologies 05 Jak zabezpečit váš Web Server Martin Pavlis (MCSE, MCT) Konzultant.
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Základy uživatelských a skupinových účtů
ADO.NET – Objekt Command (online scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
C# - Generic Collections Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO – práce s databázemi
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Internet.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Bezpečnostní technologie I
Intents – Interní Intent demo
Jaroslav Kudr pro OATGM
COM – Práce s objektovým modelem jiné aplikace
Metody OnResume a OnPause
Zásahy do tržního mechanismu
Oncreate, SaveInstancestate - demo
Resources-multijazykové prostředí
Instalace programů do Linuxu
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Resources (úvod, demo vložení obrázku do aktivity)
Transkript prezentace:

ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Connection = připojení pokud chci pracovat s datovým úložištěm, musím se k němu připojit class SqlConnection on MSDNclass SqlConnection

Connection příklady  SqlConnection SqlConnection cnn = new SqlConnection();  OleDBConnection OleDBConnection = new OleDBConnection();

Objekt Connection  Objekt Connection slouží k vytvoření spojení s DB  K vytvoření objektu Connection je nutné znát tzv. connection string (ten určuje jednak popis cesty k datovému úložišti, informace o provideru a popřípadě i jméno a heslo umožňující přístup k DB  U objektu connection jsou důležité dvě metody.Open (otevře připojení) a.Close (uzavře připojení)  U DB aplikací je nutné pečlivě dbát zejména o ukončování připojení v případě, že už není potřebné !!!

Příklady connection strings: connStr1 = "Provider = SQLOLEDB.1; UID=sa; PWD=p;Initial Catalog=src; Data Source=localhost;" connStr2 data source={0}", AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory connStr3 Source=.\sqlexpress; Initial Catalog = northwind; Integrated Security=true“;

Connection String - parametry Connection String Parametr Popis Data Source Identifikuje server, lokální počítač, doménový název počítače, IP adresa Initial CatalogNázev DB Integrated Security Nastavením této hodnoty na TRUE se připojení uskuteční za využití loginu do Windows UserIDJméno uživatele na SQL serveru Password Heslo odpovídající UserID na SQL Serveru

Connection String – další parametry Connection String Parametr Popis Application Name Název aplikace nebo.NET Sql data provideru, pokud tento není uveden AttachDBFilenameNázev souboru s DB Connect Timeout Doba (v sekundách), po kterou aplikace čeká na odezvu DB. Defaultně 15s. Workstation ID Jméno pracovní stanice konektující se na SQL server

Použití Connection Builderu

Kontrola Connection v SQL Server Logu

K zamyšlení  Co vidíte jako nevýhodu na stávajícím řešení navázání spojení s DB ? Konektovací string je přímo ve zdrojovém kódu a nedá se po kompilaci editovat, tzn. Při migraci DB, změně uživatele je nutné změnu provést ve zdrojovém kódu a ten znovu zkompilovat

Application Configuration File  Řeší nevýhodu zápisu Connection stringu přímo do těla programu

Step 1  Vložte do nového projektu konzolové aplikace App.config a opište kód XML konfigurace, connection string napište na jeden řádek

Step 2  Přidejte do projektu referenci na System.Configuration.dll a přidejte using System.Configuration

Step 3  Doplňte kód programu

K zamyšlení  Co vidíte jako nevýhodu řešení navázání spojení s DB přes konfigurační soubor ? Konektovací string je snadno čitelný, je součástí aplikace, tudíž každý si může snadno přečíst přístupová data do DB. Toto je řešeno formou šifrování konektovacího stringu. Toto řešení je jen pro ukázku součástí demo příkladu.

Zadání údajů Connection stringu přes Logon dialog  Co může být problémem pokud máte nešifrovaný Connection string v konfiguračním souboru ?  Uvědomte si z čeho se skládá Může být žádoucí, aby uživatel mohl měnit v konfiguračním souboru pouze jméno uživatele a heslo, ne měnit například název DB nebo serveru na který se hlásí, řešení tohoto problému je ukázáno v demo příkladu a je řešeno přes objekt sqlClientPermission

Extras  Connection Pooling – vytvoření svazku aktivních Connections, které může daná aplikace využívat, tak aby využití spojení s DB bylo co nejefektivnější.  Kontrola Poolu na serveru pomocí procedury sp_who

Sledování činnosti na lokálním počítači Vyzkoušejte prakticky, nastavte čítač podle obrázku a spusťte aplikaci, která otevře spojení s DB

Designer & Toolbox

20 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… Seriály o programování v jazyce C# :