1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
1 1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „ Zavádění.
Rešerše v oblasti biomedicíny
Projekt EU ve Fakultní nemocnici Olomouc
Univerzita Palackého v Olomouci ZÍSKÁVÁNÍ LITERÁRNÍCH INFORMACÍ
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Odborný poradce: Prof. MUDr.V. Mihál, CSc. Doktorský studijní program 2013/2014 Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PRÁCE S LITERÁRNÍMI DATABÁZEMI.
Univerzita Palackého v Olomouci EVIDENCE BASED MEDICINE
Evidence-Based Medicine Databáze Cochrane Collaboration IMZS FM VŠE 2003.
EconLit with Full Text Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Vzdálený přístup k licencovaným elektronickým informačním zdrojům pomocí terminálového serveru DiS. T. Kopečný, A. Pop, Centrum výpočetní techniky UP v.
Metodologie výzkumu J.Hendl.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Odborný poradce: Prof. MUDr.V. Mihál, CSc. Doktorský studijní program 2014/2015 Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PRÁCE S LITERÁRNÍMI DATABÁZEMI.
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
Univerzita Palackého v Olomouci
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita.
Architektura virtuální dětské kliniky
Jak získat nové informace (nejen !) v hydrobiologii 1.Knihovna (UP, PřF UP) – fyzicky málo dostupných časopisů 2.Odebírané časopisy s on-line přístupem.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku B.Ludíková, V.Mihál Dětská klinika, Lékařská fakulta.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Informační zdroje pro zubní lékařství
Rešerše v oblasti biomedicíny
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Adaptace klinického doporučeného postupu prevence rotavirových infekcí Případová studie Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika LFUP a FN Olomouc
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
MEFANET Brno 2008 Vy hledávání informací pro pro podporu praxe založené na důkazu „Evidence-based practice“ Mgr. Jarmila Potomková Vedoucí Knihovny Lékařské.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 1 Předmět DET/VC061, 2014/2015 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
MEFANET Brno Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 5. října 2016, 13, ,00 hod. Seminární místnost,
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Univerzita Palackého v Olomouci
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
#.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Inovované podklady ke cvičením ze ZK1
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 4. října 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Prevence a léčba VAP – od dojmů k důkazům ?
Transkript prezentace:

1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění principů medicíny založené na důkazu do výuky na vysokých školách“ Řešitelské pracoviště: Lékařská fakulta UP v Olomouci Garant: Prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc. URL: Gruppen LD et al., A Controlled Comparison Study of the Efficacy of Training Medical Students in Evidence-Based Medicine Literature Searching Skills. Acad Med 80(10), 2005:

2 Informační zdroje pro medicínu založenou na důkazu DynaMed Mezinárodní informační databáze pro medicínu založenou na důkazu. Pohled informatika a lékaře J. Potomková Informační středisko LF UP V. Mihál Dětská klinika LF UP a FNO

3 Internetové zdroje pro medicínu založenou na důkazu  Knihovna Univerzity Britské Kolumbie (Vancouver, Kanada) zpracovala přehled 20 nejpoužívanějších zdrojů pro EBM na Internetu  Volně dostupné Licencované (za poplatky)

4 Se svolením EBSCO Publishing Office, Praha Září

5 DynaMed – EBSCO Publishing Syntetický produkt je k okamžitému použití pro klinickou praxi, výuku na lékařských fakultách a celoživotní vzdělávání  2000 témat dle MKN-9  Průběžná aktualizace  500 časopisů (přes databázové služby)  150 časopisů (ruční vyhledávání)  Bohatý odkazový aparát do databáze PubMed resp. plných textů článků  Přidaná hodnota: označení úrovně důkazu (1.2.3)  Vyhledávání (klíčová slova v textu)

6 Standardní struktura zpracovaných témat v databázi DynaMed – Popis nemoci (včetně kódu MKN-9) – Příčiny a rizikové faktory – Komplikace – Fyzikální nález – Anamnéza – Diagnóza – Prognóza – Terapie – Prevence & Skrínink – Použitá literatura (včetně přehledových článků a praktických postupů - guidelines) – Pacientské informace

7 Výsledky vyhledávání Fever without localizing signs  Treatment Strukturovaný text Hypertextové odkazy s možností přístupu do plných textů „Síla důkazu“ (evidence level 1-3: vysoká – střední – slabá)  Strength Of Recommendation Taxonomy (SORT) Am Fam Physician 2004; 69(3): Příklady: Level 2 – střední úroveň důkazu JAMA 2004; 291(10):1203 – kohortová studie Level 1 – vysoká úroveň důkazu Arch Pediatr Adolesc Med 2004;158(6):521 – systematický přehled + meta-analýza RCT

8 Clinical Question Best Level of Evidence Type of Clinical Question Suggested Level of Evidence  Therapy RCT > cohort > case control > case series  Diagnosis Prospective, blind comparison to a gold standard  Etiology/Harm RCT > cohort > case control > case series  Prognosis Cohort study > case control > case series  Prevention RCT > cohort study > case control > case series  Clinical Exam Prospective, blind comparison to gold standard  Cost economic analysis Questions of THERAPY, ETIOLOGY, and PREVENTION, which can best be answered by a RCT, can also be answered by a meta-analysis or systematic review.

9 Levels of Evidence for Primary Research Question  Úroveň 1 – 5 dle typologie studií Terapie Prognóza Diagnóza Ekonomické analýzy a rozhodovací procesy  Modifikace provedená North American Spine Society (2005)

10 Přístup do databáze  Zkušební bezplatný přístup byl vyjednán s kanceláří EBSO Publishing v Praze na 1 rok. Kontakt pro instruktáže: Mgr. J. Potomková Knihovna LF UP v Olomouci