1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Konference EQUAL Praha NTS „D“ Adaptabilita a celoživotní učení.
Advertisements

Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Pedagogika I/8 Sociální aspekty učení Vyplývají ze sociálních vztahů v prostředí, v němž se člověk učí. Jsou součástí vnějších podmínek
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Mezinárodní výzkum dospělých Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PIAAC v České republice a jejich implikace pro veřejné politiky Konference,
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Prezentace projektu doktorského studia
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Finanční gramotnost v ZŠ
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Transkript prezentace:

1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007

2 Struktura Výzkumné téma Dosavadní zjištění (populace 15+) PISA a počítačová gramotnost (15) Východiska – koncepty, teoretické přístupy Výzkumná otázka, hypotézy Zjištění Shrnutí a další postup

3 Výzkumné téma Vzdělávací politika Vzdělanostní aspirace žáků středních škol v mezinárodním srovnání Představy o pracovním uplatnění Přechod ze školy na trh práce Celoživotní učení Počítačová gramotnost

4 Dosavadní zjištění – populace 15+ Eurostat – digital literacy, e-skills Práce s internetem Používání počítače Používání počítače v zaměstnání Dostupnost počítače doma

5 PISA a počítačová gramotnost PISA Počítačová gramotnost a výsledky v matematice Přístup a používání doma – pozitivní vliv Účel použití, frekvence

6 Východiska Vzdělanostní nerovnosti, aspirace Počítačová (internetová) gramotnost Klíčové kompetence „Digitální rozdělení“, sociální vyloučení Přechod ze školy na trh práce Alokační a socializační model

7 Výzkumná otázka Jaké socioekonomické aspekty ovlivňují počítačovou gramotnost patnáctiletých žáků v České republice?

8 Výzkumná otázka – dílčí aspekty Rodinné zázemí (rodiče - dosažené vzdělání) Dívky, chlapci Aspirace Velikost obce

9 Hypotézy Dívky používají počítač častěji pro vzdělávací účely než chlapci. Náročnější činnosti na počítači jsou schopni vykonávat častěji žáci vzdělanějších rodičů. Žáci, kteří aspirují na studium vysoké školy, ve větší míře používají internet k vyhledávání informací než žáci s nižšími aspiracemi. Schopnost ovládat činnosti na počítači se zvyšuje s velikostí bydliště. Dovednost pracovat s počítačem je u dívek ve větší míře ovlivněna rodinou (vzděláním rodičů).

10 Data PISA 2003 ČR Dotazník o výpočetní technice

11 Zjištění (1) Možnost používat počítač doma Frekvence používání Kde se nejvíce naučili pracovat s počítačem a internetem (chlapci X dívky)

12 Zjištění (2) Ovládání počítače – typy činností a jejich míra náročnosti Použití počítače při učení do školy Použití počítače k elektronické komunikaci Použití internetu k vyhledávání informací Aspirace na studium na VŠ Velikost bydliště

13 Shrnutí a další postup data z PISA 2006 (počítačová gramotnost, aspirace) Data z TIMSS 2007 Mezinárodní srovnání (ČR, SR, P, M) Klíčové kompetence – vazba na ECDL

14 Děkuji vám za pozornost