Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Advertisements

Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil. 2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu.
Zadlužení, inflace, demografie
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Fiskální a monetární politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Inflace.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Trendy na světových trzích Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Velká hospodářská krize
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Mikroekonomie I Měnová politika Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomické ukazatele
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Krátkodobé kolísání ekonomiky
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
5. Dluhopisový trh. Tematické okruhy  Organizace dluhopisového trhu  Segmenty dluhopisového trhu  Základní typy instrumentů  Referenční výnosové míry.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Monetární (měnová) politika
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Finanční trhy Globální ekonomika Dluhopisy Forex Akcie Komodity Deriváty.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
DUM - Digitální Učební Materiál
Část VI: Hypoteční úvěry
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life

 Americká hypotéční krize zřejmě způsobí recesi v roce 2008  Důsledky budou patrné i v západní Evropě  Nižší úrokové sazby v USA, UK, v eurozóně  Česká republika je v jiné situaci: (1) míra delikvence je nízká; (2) fáze hospodářského cyklu je odlišná; (3) vyspělost hypotéčního trhu je nižší

 Objem „subprime loans“ se odhaduje na mld. USD  Působí ovšem pákový efekt, který hrozí omezením tvorby úvěrů v rozsahu o desítkový řád výše  Zároveň rostou rizikové prémie…  … a to navzdory nové „sezóně zkracování“ úrokových sazeb  Krize se nyní netýká jen USA  Stále nejde o bankovní krizi, nýbrž jen zpomalení tvorby úvěrů

1. Velmi nízké úrokové sazby po r Velmi nízké standardy pro kreditní kvalitu 3. První problémy pozorovány již v letech Březen 2007: o krizi se píše v novinách 5. Duben: debata utichá 6. Červenec: nová vlna publicity… atd. 7. Prosinec: centrální banky snižují sazby, čeká se recese 8. Závěr: odborníci zaspali, lidé v terénu věděli o průšvihu už dlouho.

 Patrně první zmínka:  Pravidelné informačně-analytické pokrytí: zpravodaj Realitní trh v ČR (Property Index)  Zpravodaj jako první předpověděl snižování úrokových sazeb v USA

„Příčina problému: predatory lending. Řešení bude vyžadovat masivní zásah vlády.“ Joseph Stiglitz

 Bublina „dot.com“ a telekomunikačních technologií byla rovněž zčásti způsobena informační asymetrií  Dynamika tvorby úvěrů i rizikové prémie připomínají rok 2000  Totéž platí pro trend snižování úrokových sazeb (nyní zejména USA, UK)

 Dynamika tvorby úvěrů i rizikové prémie připomínají rok 2000  Totéž platí pro trend snižování úrokových sazeb (nyní zejména USA, UK)

 Nyní jsou ceny nemovitostí fundamentálně velmi vysoké  Hrozí mnohem silnější inflační tlaky – potraviny, ropa  Rozdíl: snad nenastane další 11. září 2001

 Úvěrová krize = nízké sazby  Nízké sazby = nízká atraktivita pevně úročených nástrojů  Nízké sazby = nové kolo úvěrového boomu  Inflace likvidity = paušální nárůst cen (akcií, potravin,…)  Úvěrový boom se přesune do „bezpečných oblastí“: Čína, Rusko, Česká republika, Srbsko,…

 Recese v USA je vysoce pravděpodobná, zpomalení v EU rovněž  Úvěrová krize bude řešena další lavinou levných peněz  To znamená pokles sazeb v USA, EU  Růst HDP středoevropského regionu bude pokračovat, protože prostor pro úvěrovou expanzi je stále velký a setrvale nízké úrokové sazby ji budou podporovat

 Inflace likvidity bude zdražovat akcie (a potraviny), naopak bude snižovat výnosy pevně úročených cenných papírů  Yieldy komerčních nemovitostí v ČR možná mírně vzrostou  Ceny rezidenčních nemovitostí mají největší éru růstu za sebou, ale propad cen zřejmě nehrozí  Koruna bude posilovat (růst sazeb ČNB, pokles USA, UK, stagnace ECB)