Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skupinové kurzy snižování nadváhy
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
B.Procházka Poděbrady 16. –
Kariérové poradenství
OBEZITA.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
Koncepce péče o staré občany
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poradenství a praktičtí lékaři
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Metodika nutričního poradenství
Tělesné sebepojetí.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Nutriční poradenství.
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Definice, základní pojmy
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Víš co jíš? Web MZe.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Vybrané studie zdravotního stavu
Komplexní testové systémy
5-denní jídelníček.
Malnutrice.
Speciálně pedagogická diagnostika
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
AUTOR: Blanka Petlánová
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Zdravý životní styl + obezita“
Transkript prezentace:

Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav

Metody a postupy v poradnách podpory zdraví Metodická pomůcka pro pracovníky víceoborových týmů – lékař, sestra, psycholog, sociální pracovník Individuální komplexní intervence rizikových faktorů životního stylu k jejich omezení a posílení ochranných faktorů s doporučením změn ve způsobu života Vycházejí z doporučených postupů CINDI WHO, odborných společností

Typy poraden Pro individuální poradenství v oblasti jednotlivých rizik životního stylu: - výživa a s ní spojená rizika vzniku chronických neinfekčních onemocnění ( nadváha, obezita, poruchy příjmu potravin) - kouření - pohybová aktivita - stres - komplexní poradenství - skupinová intervence

Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část :    zjištění rizikového profilu klienta    zjištění stravovacích zvyklostí a chyb    zjištění pohybového režimu klienta    zjištění stupně kuřácké závislosti    zjištění typu chování  

Metodika práce poradny 2. Analytická část :  zpracování údajů komplexním počítačovým programem  porovnání s optimálními ukazateli ve vztahu k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi a způsobu života  navržení individuální změny podle potřeb klienta

Metodika práce poradny Intervenční část I. výběr klientů do poradny Na doporučení ošetřujícího lékaře Bez doporučení – vlastní iniciativa II. návštěvy klientů v poradně III. kontrolní návštěvy IV. hodnocení intervence

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi:  motivace, nezbytné vysvětlit výhody doporučených změn ( zdravotní, estetické, společenské, finanční)  změny musí být postupné a systematické  nejprve změny úpravy spektra spotřebovaných potravin a úpravy technologie přípravy stravy

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi:  vyvarovat se kategorických příkazů a zákazů  rady musí být důsledné  srozumitelný způsob podání  rady musí být reálné vzhledem k možnostem klienta

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi:  argumentace by měla pozitivně motivovat  doporučení alternativní výživy do poraden nepatří, ale je nutné vysvětlit jejich nevhodnost pro běžnou populaci  součástí doporučení ke snížení energetického příjmu je vždy analýza pohybových zvyklostí

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi:  pozitivní hodnocení efektu změn je i formou motivace pro důsledné dodržování režimu doplnění vhodnými tiskovými nebo audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře  

Anamnestické vyšetření Zaměřeno na zjištění zátěže rizikovými faktory chronických neinfekčních onemocnění Zařazení klienta na základě vyhodnocení rodinné anamnézy, osobní anamnézy a pracovní anamnézy

Nezbytná vyšetření Antropometrické vyšetření I. BMI – body mass index ( index tělesné hmotnosti) BMI = hmotnost v kg/ výška v m² II. WHR – waist hip ratio = index centrální obezity III. Obvod pasu

Nezbytná vyšetření Somatická vyšetření – TK krve, Omron Biochemická vyšetření – hladiny sérového cholesterolu, HDL cholesterol, triacylglyceroly, glukóza v krvi, kyselina močová Hodnocení psychosociálních faktorů – Bortnerův dotazník, škála zátěž a stres Hodnocení nutriční spotřeby – jednodenní nebo třídenní záznam o spotřebě potravin, dotazník stravovacích zvyklostí

Nezbytná vyšetření Hodnocení pohybové aktivity – záznam, frekvence, doba trvání a intenzita zátěže Hodnocení tabakismu – stanovení závislosti na nikotinu, smokerlyser