Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav
Metody a postupy v poradnách podpory zdraví Metodická pomůcka pro pracovníky víceoborových týmů – lékař, sestra, psycholog, sociální pracovník Individuální komplexní intervence rizikových faktorů životního stylu k jejich omezení a posílení ochranných faktorů s doporučením změn ve způsobu života Vycházejí z doporučených postupů CINDI WHO, odborných společností
Typy poraden Pro individuální poradenství v oblasti jednotlivých rizik životního stylu: - výživa a s ní spojená rizika vzniku chronických neinfekčních onemocnění ( nadváha, obezita, poruchy příjmu potravin) - kouření - pohybová aktivita - stres - komplexní poradenství - skupinová intervence
Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část : zjištění rizikového profilu klienta zjištění stravovacích zvyklostí a chyb zjištění pohybového režimu klienta zjištění stupně kuřácké závislosti zjištění typu chování
Metodika práce poradny 2. Analytická část : zpracování údajů komplexním počítačovým programem porovnání s optimálními ukazateli ve vztahu k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi a způsobu života navržení individuální změny podle potřeb klienta
Metodika práce poradny Intervenční část I. výběr klientů do poradny Na doporučení ošetřujícího lékaře Bez doporučení – vlastní iniciativa II. návštěvy klientů v poradně III. kontrolní návštěvy IV. hodnocení intervence
Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: motivace, nezbytné vysvětlit výhody doporučených změn ( zdravotní, estetické, společenské, finanční) změny musí být postupné a systematické nejprve změny úpravy spektra spotřebovaných potravin a úpravy technologie přípravy stravy
Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: vyvarovat se kategorických příkazů a zákazů rady musí být důsledné srozumitelný způsob podání rady musí být reálné vzhledem k možnostem klienta
Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: argumentace by měla pozitivně motivovat doporučení alternativní výživy do poraden nepatří, ale je nutné vysvětlit jejich nevhodnost pro běžnou populaci součástí doporučení ke snížení energetického příjmu je vždy analýza pohybových zvyklostí
Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: pozitivní hodnocení efektu změn je i formou motivace pro důsledné dodržování režimu doplnění vhodnými tiskovými nebo audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře
Anamnestické vyšetření Zaměřeno na zjištění zátěže rizikovými faktory chronických neinfekčních onemocnění Zařazení klienta na základě vyhodnocení rodinné anamnézy, osobní anamnézy a pracovní anamnézy
Nezbytná vyšetření Antropometrické vyšetření I. BMI – body mass index ( index tělesné hmotnosti) BMI = hmotnost v kg/ výška v m² II. WHR – waist hip ratio = index centrální obezity III. Obvod pasu
Nezbytná vyšetření Somatická vyšetření – TK krve, Omron Biochemická vyšetření – hladiny sérového cholesterolu, HDL cholesterol, triacylglyceroly, glukóza v krvi, kyselina močová Hodnocení psychosociálních faktorů – Bortnerův dotazník, škála zátěž a stres Hodnocení nutriční spotřeby – jednodenní nebo třídenní záznam o spotřebě potravin, dotazník stravovacích zvyklostí
Nezbytná vyšetření Hodnocení pohybové aktivity – záznam, frekvence, doba trvání a intenzita zátěže Hodnocení tabakismu – stanovení závislosti na nikotinu, smokerlyser