GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Analytické nástroje GIS
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Databáze Jiří Kalousek.
Digitální model terénu
Informační systémy podnikové systémy CRM
Restrukturalizace a analýzy Restrukturalizace dat a prostorové analýzy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Open source GIS Přehled GIS nástrojů s otevřeným zdrojovým kódem Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Relační databáze.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Zdroje dat, měření, konverze
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Úvod co to je GIS free GIS využití. Úvod co to je GIS free GIS využití.
Databázové modelování
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Diplomová práce Valašské muzeum v přírodě - virtuálně vedoucí: doc. Ing. Petr Rapant CSc. kontakt: konzultant VMP : Jaroslav Polášek.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Geografické informační systémy Cvičení 1
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Vektorová grafika. Vektorové entity Úsečka Kružnice, elipsa, kruhový oblouk,… Složitější křivky, splajny, Bézierovy křivky, … Plochy Tělesa Modely.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Úvod do PostGIS Jan Ježek.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
GIS – základní pojmy. Geomatika aplikace metod pro řešení specifických problémů s důrazem na geografickou polohu objektů někdy je rozšířena na společný.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Typické operace v GIS. Manipulace s daty Ztotožnění okrajů (angl. edge matching) ztotožnění okrajů (angl. edge matching) spojení oddělených mapových.
Prostorové analýzy Vymezení a rozdělení. Definice prostorových analýz Geoinformace Geodata (prostorová data) Prostorové analýzy jsou souborem technik.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Geografické informační systémy
Dokumentace památkových objektů
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta

Co je to GIS? GIS (Geographic information systém) je na počítačích založený informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci dat, která mají prostorový vztah k povrchu Země. Pracuje s daty, které jsou spjaty s prostorovou informací.

Význam GIS Dokumentace, identifikace a lokalizace objektů, oblastí a vztahů Tématické mapování Podpora plánování a rozhodování Podpora podnikových procesů Prostorová analýza a modelování

Příbuzné obory CAD (Computer Aided Design) – počítačový design CAM (Computer Aided Manufacturing) – automatizovaná výroba od kontrukce, přes výrobní linku až po prodej CAM (Computer Aided Mapping) – počítačová kartografie FM (Facilities Management) – plánování a správa podpůrných činností ve firmě

GIS – proces zpracování Specifikace problému Pořízení dat Správa, manipulace a analýza dat Vizualizace

GIS – řešené úlohy Poloha – kde se co nachází Podmínka – vyhledání místa, splňujícího určitou podmínku Šíření – pohyb po definovaném povrchu Struktura – prostorové uspořádání Modelování – závislosti, predikce, trend

Úrovně GISu GIS jako software- SW „XY“ je/není GIS Konkrétní aplikace GIS - informační systém

Geodata Data, se kterými GIS pracuje se nazývají geodata. Geodata se skládají z jednotlivých geoobjektů. Geoobjekt je část modelované reality, kterou je možno na dané úrovni generalizace v GISu modelovat jako jeden objekt. Geoobjekt obsahuje dva druhy informací: prostorové informace (tvar, poloha, topologie) neprostorové informace (atributy, specifické pro každý typ objektu)

Dimenze geoobjektů 0D geoobjekty - Bezrozměrné objekty, body, definované pouze svou polohou. Příkladem může být například autobusová zastávka v GISu modelujícím dopravu nebo GSM vysílač v GISu mobilního operátora modelující pokrytí signálem. 1D geoobjekty - Objekty jednorozměrné, úseky čar, s konečnou délkou a nulovou plochou. Pomocí 1D geoobjektů se nejčastěji modelují silnice, řeky, apod. 2D geoobjekty - Objekty dvojrozměrné, polygony, s konečným obvodem a konečnou plochou. 3D geoobjekty - Objekty trojrozměrné, polyhedrony. V GISech se používají výjimečně, ve specifických případech. Třetí rozměr je v GISech nejčastěji modelován pomocí tzv. Digitálního modelu terénu (DMT, DEM).

Mapové vrstvy Geoobjekty popisující stejné téma se sdružují a ukládají do mapových vrstev, někdy také nazývaných tematické mapové vrstvy. Takovým tématem může být např. vodstvo, silnice, typy půd, nadmořská výška, apod. Smyslem dělení geodat do mapových vrstev je usnadnit analýzu dat. Ta je nejčastějším důvodem pro nasazení GISu pro modelování reality.

Data Rastrová Vektorová

Rastrové vrstvy Rastrových mapových vrstev se používá k modelování veličin, které jsou spojitě definovány na celém modelovém prostoru. Příkladem může být mapová vrstva nadmořské výšky, mapa typu půd, vegetace, atmosférického tlaku, teploty, apod. Prostor je v rastrových mapových vrstvách rozdělen na množství malých plošek, jejichž rozměr je dostatečně malý na to, aby bylo možno na jejich povrchu hodnotu dané veličiny považovat za konstantní.

Rastr Jednotka – pixel Informace: poloha a hodnota Pravidelně rozdělená síť

Vektorové mapové vrstvy Ve vektorových mapových vrstvách jsou data uložena pomocí bodů a čar. Bod je základním elementem s definovanou polohou (souřadnicí) a nemá z geometrického hlediska žádný rozměr. Čára je úsečka nebo křivka spojující dva body. V běžných GISech se z důvodů zjednodušení křivka reprezentuje pomocí seřazené sekvence bodů spojených přímou čarou.

Vektorové vrstvy Bod (point), linie (line), polygony, plochy Topologické vztahy Společný vývoj se systémy CAD Nyní orientace na databáze Relační Postrelační

Vektorové modely Špagetový model - Ve špagetovém modelu jsou všechny typy objektů, bez ohledu na počet dimenzí, uloženy v jednom heterogenním seznamu.Tento seznam má pouze 2 položky: typ objektu - bod, čára, polygon parametry objektu - jedna či více souřadnic Ve špagetovém modelu není obsažena žádná informace o topologii (sousednost, orientace, konektivita, obsahování) a proto je tento model pro analýzu geodat obtížně použitelný.Navíc zde dochází k redundanci dat. Příklad: shapefile ESRI Hierarchický model - Hierarchický model ukládá data hierarchicky s ohledem na počet dimenzí. Vychází s faktu, že polygon se skládá z několika linií, linie z několika úseček, úsečky jsou pak spojením dvou bodů. Tyto elementy jsou pak v GISu uloženy samostatně, nejčastěji v geodatabázi. Neredundantní. Příklad: geodatabáze ArcInfo Topologický model - Topologický model je kompromisem mezi špagetovým a hierarchickým modelem. Ukládají se pouze body a čáry, přičemž k čáře lze připojit informaci o její orientovanosti, podle níž lze pak určit sousední polygon vlevo a vpravo. Neredundantní, ale obtížné vyhledávání.

Metadata Doplňkové informace k datům Metadata = data o datech, popis obsahu dat

Prostorový index Pomocí prostorového indexu označujeme (indexujeme) geografické objekty. Z reálného světa je ekvivalencí obsahu v knize. Standardní databáze – pouze jednodimenzionální indexace -> nevyhovující.

Metody indexování v GIS Čtyřstrom (Quad-tree) R-tree

Rasterizace a vektorizace Rasterizace – proces konverze vektorově definované grafiky na rastrový obraz (bitmapu) Vektorizace – odvozování vektorových dat z rastrových (analogových) dat – rastrové plochy se převádějí na polygony

Lokalizace prostorových dat Lokalizace (stanovení polohy v prostoru): využitím prostorových referenčních systémů (souřadnicový systém, georeferencing) nepřímé prostorové referenční systémy (údaje o objektu v prostoru se vztáhnou k prvku, který je přímo prostorově lokalizován; systém geokódů) - bodové, liniové, plošné

Modely terénu Rastrové Polyedrické – terén dělen na nepravidelné plochy (trojúhelníky) Plátové – interpolace uvnitř ploch nelineární

Topologie Topologie je matematická disciplina, která studuje prostorové vztahy geometrických prvků – nepracuje se souřadnicemi. GIS – prostorové vztahy geoprvků, v rovině: bod – 0D objekt – modelujíc se body linie – 1D objekt polygon – 2D objekt – tvoří hranici plochy

Topologie 3D Složité, komerčně dostupný GIS dosud není Linie nemusí být rovinná a plocha je 3D

Teorie grafů Bod – uzel Spojnice bodů – hrana Pomocí teorie grafů můžeme studovat vztahy mezi objekty. Vlastnosti grafu Orientovaný Ohodnocený (hranově, uzlově) Rovinný Cesta, cyklus, řetěz

Teorie grafů Graf konektivity – topologie prvků reprezentovaných liniemi Graf incidence – topologie plošných prvků, hrany reprezentují hranice mezi polygony Graf přilehlosti – uzly reprezentují polygony, užití např. Při studiu průchodnosti terénem

Speciální typ grafu - síť Souvislý Orientovaný Hranově (nebo uzlově) ohodnocený Nezáporné ohodnocení Dvojice uzlů – vstup do sítě, výstup ze sítě

Příklady sítí Vodovodní Plynovodní Rozvod elektrické energie

Zavedení času do GIS Čas vzniku nějakého údaje Čas zjištění údaje (čas indikace) Čas vložení do databáze Vytvoření a průběžná údržba stavové topologie. Např. evidence parcel – potřebujeme aktuální stav, ale někdy i historii.

Způsoby získávání dat Digitalizace analogových map Digitalizace kartoték a jiných dokumentů Dálkový průzkum země – letecké, družicové snímky Fotogrammetrické vyhodnocení leteckých snímků Vlastní geodetická měření v terénu Převzetím existujících dat

Souřadnicové systémy Volen po projekci na vzniklé rovinné mapě – kartézský, obdélníkový Projekce na myšlené těleso a rozvinutí povrchu tělesa – pak se umístí kartézský souřadný systém s osami a měřítkem

Datový model – logické uspořádání dat Datová struktura - jak jsou data uloženy

Databázové systémy s podporou prostorových dat GIS může data ukládat do souborů nebo do relačních databází. OGC – Open GIS Consortium http://www.opengeospatial.org/ - nezisková organizace definující standardy

Prostorová (spatial) data INFORMIX – modul Datablade ORACLE – Oracle Locator MS SQL Server PostgreSQL PostGIS

Programy umožňující přístup k datům v relačních databázích ArcGIS – firma ESRI, světově jeden z nejrozšířenějších GRASS – free GIS, http://grass.itc.it/, http://grass.osgeo.org/ QGIS (Quantum GIS) open source http://www.osgeo.org/qgis UMN Map Server OpenLayers ILWIS (2007)

Prohlížeče a knihovny Příklady prohlížečů geografických dat: uDig http://udig.refractions.net gvSIG GeoTools Příklady knihoven pro GIS: GDAL (Geospatial Data Abstraction Library) FWTools

Oracle Spatial a Locator Nadstavba nad Oracle, volitelný doplněk k Oracle 11g Enterprise Edition zahrnuje plnou podporu 3D a webových služeb pro správu veškerých územních dat včetně vektorových a rastrových dat, topologie a síťových modelů Oracle Locator funkce a mapování potřebné pro umožnění práce s určenou polohou Součást všech edicí Oracle

Microsoft SQL Server Od verze 2008 nativní datový typ pro prostorová data („geography“) Dva základní typy Geometrická - Umožňuje skladovat geometrické objekty, jednotlivé vrcholy polygonů Geografická - Nad daty lze poté klást dotazy ve stylu „vrať mi všechny řádky/objekty/… které mají od toho a toho místa vzdálenost x“

MS SQL Server - příklad INSERT INTO Obce (Nazev ,Souradnice) VALUES ('Praha', geography::STGeomFromText('POINT(50.0668 14.4662)', 4326))

MS SQL Server - příklad Dotaz select Souradnice from Obce where ObecId = 1 Vrátí 0xE6100000010C58CA32C4B1EE2C40B8AF03E78C084940

MS SQL Server - příklad Ale dotaz select Souradnice.ToString() from Obce where ObecId = 1 Vrátí výsledek: POINT (50.0668 14.4662)