Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní prostředky vy_32_inovace_MA_15_11 Autor Hajná Lenka Ročník I. Obor L/51 Podnikání Datum Anotace Prezentace se zabývá účtováním stravenek a daňovou problematikou, která s tímto tématem souvisí. Nedílnou součástí je i ukázka účtování pomocí účetních schémat. Použité zdroje a odkazy: ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2011 pro střední školy a pro veřejnost 2. díl. Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.: Nakladatelství Štohl Pavel Ing. - vzdělávací středisko Znojmo, červen 2011, ISBN ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2011 pro střední školy a pro veřejnost 1. díl. Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.: Nakladatelství Štohl Pavel Ing. - vzdělávací středisko Znojmo, 2010, ISBN MRKOSOVÁ, Jitka. Účetnictví I. vydání. Brno: Computer Press, a. s., ISBN MUNZAR, Vladimír, Zdeněk BURDA ST. a Zdeněk BURDA ML. Účetnictví pro 2. ročník obchodních akademií a pro ostatní střední školy. I. vydání. Praha 1: Fortuna, ISBN
Účtování stravenek
Daňové předpisy pro účtování Daňově uznatelným nákladem Daňově uznatelným nákladem je příspěvek na stravování za zaměstnance poskytovaný až do výše 55 % ceny jednoho jídla, maximálně však do výše 70 % stravného vymezeného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin. Další podmínkou je přítomnost zaměstnance v práci během stanovené směny aspoň 3 hodiny.
Stravenky, příspěvek na stravné, stravné Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. 1.Stravenky – neexistuje na ně zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 2.Příspěvek na stravné – neexistuje na něj zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 3.Stravné - poskytuje se na pracovní cestu a závisí na délce pracovní cesty. Zákonný nárok vždy při délce pracovní cesty více jak 5 hodin. Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. 1.Stravenky – neexistuje na ně zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 2.Příspěvek na stravné – neexistuje na něj zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 3.Stravné - poskytuje se na pracovní cestu a závisí na délce pracovní cesty. Zákonný nárok vždy při délce pracovní cesty více jak 5 hodin. ?
Dobrovolné přispívání na závodní stravování Daňově uznatelný příspěvek (dobrovolný) na závodní stravování prostřednictvím jiných subjektů do výše jednoho hlavního jídla. 55 % Do výše 70 % při trvání pracovní cesty 5 – 12 hodin
Účtování částečné úhrady I. 527 – Zákonné sociální náklady (daňový náklad) Úhrada do výše 55 % Ostatní sociální náklady (nedaňový náklad) Úhrada nad 55 %
Účtování částečné úhrady II. Rozdíl mezi cenou stravenky a dobrovolným příspěvkem organizace hradí zaměstnanec. 335 – Pohledávky za zaměstnanci Nezaplacený rozdíl v ceně stravenky
Příklad na účtování stravenek Číslo operace TextMDD 1.Faktura za stravenky Podíl hrazený zaměstnavatelem – daňový náklad do 55 % Podíl hrazený zaměstnavatelem – nedaňový náklad nad 55 % Pohledávka za zaměstnanci Účtový rozvrhrozvrh