Republika Albánie - Shqiperia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úkoly pro práci s mapou Zjisti pro danou oblast: Podnebí Vegetaci
Advertisements

Jihovýchodní Evropa.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Státy bývalé Jugoslávie III2-Z7-III-18
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
Jihovýchodní Evropa.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Téma hodiny: Albánie - opakování Předmět: Zeměpis
Albánie Michaela Gregorová 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Střední Evropa.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Albánská republika Republika e Shqipërise
Finsko Suomen tasavalta.
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Jihoafrická republika
LITVA.
MAKEDONIE.
Švédsko.
RUMUNSKO.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
Černá Hora Téma hodiny: Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Republika Makedonija The Former Yugoslav Republic of Macedonia
Německo.
Bulharsko България / Bălgarija
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Evropa – Jihovýchodní Evropa
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Kanada.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jihovýchodní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/17_Jihovýchodní Evropa Téma: Státy jihovýchodní.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Makedonie. Základní údaje Hlavní město: Skopje Počet obyvatel: Rozloha: km² Měna: Makedonský denár Jazyk: makedonština.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Turecko.
Antonín Košíček Sára Šobková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Republika Albánie - Shqiperia Rozloha: 28 748 km² Počet obyvatel: 3,54 mil. obyvatel (2004) Hlavní město: Tirana (275 000 obyvatel) Úřední řeč: albánština (často užívaná je i řečtina) Státní zřízení: republika s jednokomorovým parlamentem Hlava státu: president Alfred Moisiu ( 2002 ) Měna: lek = 100 quintarů

Přírodní poměry Povrch a členitost: většina země hornatá - Dinárské hory (Korabi – 2 751 m), při pobřeží nížiny Vodstvo: hustá síť krátkých a prudkých řek (Drina – 282 km), při hranicích s Černou Horou leží Skadarské jezero (369 km2) a na hranici s Makedonií jezero Ochridské a Prespanské

Skadarské jez.

Drina

Historie – starověk, středověk, novověk vnitrozemí osídlili nejprve Dórové a Ilyrové, pobřeží Řekové, Řekové byli po své porážce ( 146 p. n . l. ) nahrazeni Římany koncem 6. stol. pronikli do jižních oblastí země Slované, do konce 10. stol. byla značná část Albánie v rukou bulharských a srbských kmenů v 15. stol. se Albánie stala osmanskou provincií národní hnutí se zformovalo až roku 1878, svého vrcholu dosáhlo až roku 1912 vyhlášením nezávislosti

Butrint - amfiteátr

Butrint - chrám

Historie – moderní doba Italové obsadili Albánii roku 1939 a vytvořili s ní personální unii Po vpádu německých vojsk byla země obsazena Němci, do čela odboje se postavil Enver Hodža Po válce ( 1945 ) se moci chopil komunistický režim v čele s Hodžou – kolektivizace, cenzura, zatýkání Od roku 1956 se prohlubovaly rozpory se SSSR, které vyvrcholily vystoupením Albánie s VS ( 1964 ), celá země se pak plně orientovala na ČLR ( až do roku 1978 ) Začala zahraničněpolitická izolace Albánie - v zemi probíhal zostřený boj proti "přežitkům minulosti“, zavírání kostelů a Albánie se prohlásila za ateistický stát, životní úroveň obyvatel byla velmi nízká, armáda se orientovala na partyzánský styl boje Po smrti Hodži ( 1985 ) se Albánie pokoušela otevřít světu, demokracie však byla nadále potírána, komunisté byli poraženi ve volbách až roku 1991

Bunkry

Pomník hrdinů

Obyvatelstvo Složení: 98 % Albánci (původem Ilyrové), 1,8 % Řekové, 0,2 % ostatní Náboženská příslušnost: 70 % ateistů, 21 % muslimů, 8 % křesťanů Naděje dožití při narození: muži 69, 6 roku, ženy 75, 5 roku Albánci v zahraničí: přes 3 mil. v cizině, nejvíce v Jugoslávii (Kosovo), Řecku a Itálii Nezaměstnanost: 28%

Hospodářství Nejzaostalejší země Evropy Venkovské země – katastrofální infrastruktura (nejhorší v Evropě) zemědělství: tabák (export), víno, zelenina, ovce Cestovní ruch – vynikající perspektiva Míra inflace se pohybuje okolo 40% Struktura HDP: zemědělství a rybolov 54 %, těžba a průmysl 26 %, služby 20 % Bohaté nerostné zdroje poskytují chromovou, ferro-niklovou a měděnou rudu, ropu, uhlí a asfalt Slabý průmysl tvoří rafinerie, malé hutě a chemičky 96% energie pochází z hydroelektráren Tirana (strojírenství – traktory, textil), Dures (loděnice), Elbasann (dřevozpracující kombinát)

Saranda

Pobřeží u Sarandy

Infrastruktura - průměrná silnice

Infrastruktura - průměrná silnice

Zdroje encyklopedie Zeměpis světa Kronika lidstva Virtual Globe 1998 Edition