Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Albánie Michaela Gregorová 8.A 3.12.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Albánie Michaela Gregorová 8.A 3.12.2008."— Transkript prezentace:

1 Albánie Michaela Gregorová 8.A

2 Základní údaje oficiální název : Albánská republika
rozloha : km2 (139. na světě) státní zřízení :parlamentní republika hlavní město: Tirana(Tiranë) vlajka: znak:

3 Poloha Albánie Albánie je země ,která leží v jihovýchodní Evropě na Bálkánském poloostrově ze západu omývá Jaderské moře, na severu hraničí s Černou horou,na severovýchodě sousedí s Kosovem, na východě s Makedonií a na jihu s Řeckem,mezi sousedy také patří Chorvatsko,Bosna a Hercegovina kde leží:

4 Řeky: Drin, Shkumbin, Vjosë, Seman.
Přírodní poměry Nejvyšší hora: Maja e Korabit [2753 m.n.m.] Nejnižší bod: Jaderské moře [0 m.n.m.] Nejdelší řeka: Trini [281 km] Klima: subtropický pás Albánie se rozkládá v členitém terénu; sever země je rovinný, jih a východ pak velmi kopcovitý. Značnou část vnitrozemí prostupují horstva Albánsko-řecké soustavy, kde také leží nejvyšší hora Korab, na severu zasahují horstva Dinárských hor. Největší řekou je Drin. Na severu a východě leží hraniční jezera Skadarské, Ohridské a Prespanské. Podnebí je ryze středomořské. Na pobřeží panují suchá horká léta s průměrnou teplotou okolo 25 °C a mírné vlhké zimy s teplotou okolo 7 °C. V hornatém vnitrozemí dosahuje průměrný roční úhrn srážek až 2000 mm. Podnebí: středomořské, teplé, suché, odlišnost mezi pobřežím s mírnou zimou a vnitrozemím, kde v horských oblastech je v zimě sníh a mráz .Země má hlavně kontinentální podnebí s chladnými zimami a teplými léty. Nejznámější města:Durres - přístav (280 tis. obyv.) Škodra (250 tis. obyv.) Vlora - přístav (200 tis. obyv.) Řeky: Drin, Shkumbin, Vjosë, Seman.

5 Hospodářství Pěstují se obiloviny, luskoviny, olejniny, brambory, cukrová řepa, zelenina (v pobřežních nížinách a horských kotlinách), v příhodných podmínkách se vyskytuje vinná réva nebo bavlna. Významné je pěstování tabáku, oliv a ovoce (jablka, hrušky, citrusové plody) při pobřeží.Chovají se ovce,kozy,skot a prasata.Albánie je druhý nejzaostalejší stát Evropy, zemědělská výroba pokrývá pouze 25 % poptávky domácího trhu. 75 % potravinářských a zemědělských výrobků se musí dovážet ze zahraničí, aby byly pokryty základní potřeby obyvatelstva. Mezi nejvýznamnější sektory albánského průmyslu patří především průmysl textilní, kožedělný, papírenský, těžební, chemický, umělých hmot a dále pak zpracování nerostných surovin Těží se ropa, měď , chróm, nikl a dalších nerostných surovin. Albánie má zásoby zemního plynu, uhlí, vápence, kaolínu, stavebních materiálů, říčního štěrku, magnezitu, olivínu a dolomitu. Důležitá pro albánské hospodářství je těžba přírodního asfaltu a potravinářský průmysl.

6 Obyvatelstvo počet obyvatel : 3 600 523 (125.na světě,2008)
národnostní složení:Albánci,malá minorita Řeků ,Arumunů a Makedonců skupiny albánského národa: Ghegové-žijí na severu Toskové-žijí jižně od řeky Skhumbin hustota zalidnění : 125 ob. / km² (82. na světě) hlavní náboženství : islám 70% jazyky : albánština

7 Turistický ruch Klima je příjemné, albánské pobřeží Jaderského a Iónského moře má délku asi 420 km. Mezi nejvýznamnější turistická střediska patří okolí Drače (Jadran) a riviéra mezi Vlorou a Sarandou (Iónské moře). Staví se nové ubytovací kapacity s požadovanou vybaveností (restaurace, pizzerie, kavárny a samoobsluhy . Albánie v posledních letech usiluje o zlepšení kvality pláží, které jsou ve velmi špatném stavu, a jejich okolí a také o vytvoření podmínek pro využívání volného časů turistů ve večerních hodinách. Podle statistiky Ministerstva turistiky Albánské republiky v roce 2004 navštívilo zemi zahraničních turistů. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi je dopravní infrastruktura na velmi nízké úrovni.

8 Zajímavosti Albánský název znamená v překladu „Země orlů“.
Albánie je typická i že je tam hodně bunkrů a hor. Po albánských kolejích jezdí i naše česká lokomotiva T 669. Měna :lek Chod a rozvoj narušily boje v této zemi.Narušilo to nejvíce ekonomickou stránku země. Albánie se dělí na 12 krajů a 36 okresů. Nelíbí se mi že je to zaostalá země proto bych tam ani nechtěla žít.Jsou tam špatné podmínky k bydlení.

9 Obrázky Hrad v Kruji Mauzoleum Envera Hodži Bunkry z dob socialistické
Albánie

10 Shrnutí - hlavní město: Tirana(Tiranë)
- Albánie je země ,která leží v jihovýchodní Evropě na Bálkánském poloostrově - nejvyšší hora: Maja e Korabit [2753 m.n.m.] - nejnižší bod: Jaderské moře [0 m.n.m.] - nejdelší řeka: Trini [281 km] - klima: subtropický pás - nejznámější města:Durres - přístav , Škodra - řeky: Drin, Shkumbin, Vjosë, Seman.   - Pěstují se obiloviny, luskoviny, olejniny, brambory, cukrová řepa, zelenina (v pobřežních nížinách a horských kotlinách), v příhodných podmínkách se vyskytuje vinná réva nebo bavlna. Významné je pěstování tabáku, oliv a ovoce .Chovají se ovce,kozy,skot a prasata. - Albánie je druhý nejzaostalejší stát Evropy, zemědělská výroba pokrývá pouze 25 % poptávky domácího trhu. 75 % potravinářských a zemědělských výrobků se musí dovážet ze zahraničí, aby byly pokryty základní potřeby obyvatelstva - těží se ropa, měď, chróm, nikl   skupiny albánského národa: - Ghegové-žijí na severu - Toskové-žijí jižně od řeky Skhumbin - hlavní náboženství : islám 70% Albánský název znamená v překladu „Země orlů“.

11 Použité zdroje informací
knížka ABC Přírody


Stáhnout ppt "Albánie Michaela Gregorová 8.A 3.12.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google