Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Advertisements

Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Programovací jazyk Perl
Operační systém UNIX Soubory a adresářová struktura Roman Danel
4IZ110 1.cvičení.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Vytváření, použití dávkových souborů
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Příkazový řádek Windows
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Informatika Internet.
Analýza kvantitativních dat I.
MATLAB LEKCE 1.
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
2.1 Sluchová diferenciace
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Úkol Vytvořit soubor – touch file Zpřístupnit ho ostatním studentům, ale ne mě (uživatel tupost) – lze to? Na čem to závisí? – závisí to na tom, zda jsou.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Název sloupce Datový typ Počet znaků Znaková sada Možnost prázdného pole Typ klíče Automatický přírůstek.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
A a auto ananas autobus anténa ŽIVÁ ABECEDA
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příklady v jazyku C – část 4
Cvičení č. 8 Pokročilé regulární výrazy - na co je třeba dát pozor David Chudán Upravil D. Pejčoch.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Databázové systémy 2 Zkouška – 8:00. Příklad I – Procedura – 5 bodů Vytvořte proceduru P_ZK2(p_table_name VARCHAR2, p_min_nuls NUMBER, p_drop.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
TÉMA: SAMOHLÁSKA A Vytvořila: Mgr. Alena Zicháčková Dne: VY_32_Inovace/9_481.
Úvod do UNIXu (1st round)
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Operační systém GNU Linux
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Úvod do UNIXu (5th round)
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Odpovězte na následující otázky
Pascal – strukturované příkazy
Alexandra Sekničková Tvorba comba v pohledech. Úkol: n Vytvořte pro firmu Hurá, a. s. databázi všech jejich pracovníků.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Úvod do UNIXu (6th round)
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Úvod do UNIXu (6 th round) David Hoksza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,
Operační systém GNU Linux
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Vysoká škola ekonomická v Praze :: Jména a příjmení Datum vyhotovení: Bakalářská práce.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba webových stránek - tabulka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Vzorové řešení zápočtového testu
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
INFORMATIKA – složky a soubory
Linux-příkazový řádek
Databázové systémy a SQL
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Vyhledávání ve WWW Vyhledávání informací v prostředí WWW lze provádět např. pomocí služeb: Altavista - Google -
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –

Úkol 1. Jaký je rozdíl mezi: cat file >log 2>&1 cat file 2>&1 >log Nevíte-li – vyzkoušejte. 2. Vypište do souboru všechny uživatele systému setříděné podle abecedy odzadu a k nim jejich skupiny oddělené od sebe tabulátorem (asi budete potřebovat alespoň jeden mezisoubor) cat /etc/passwd | cut -d: -f1 > ~/p1; cat /etc/passwd | cut -d: -f4 | sort -r > ~/p2; paste ~/p1 ~/p2; rm ~/p1 ~/p2 3. Setřiďte na obrazovku soubory v /etc (ne v podadresářích) od souboru s největším počtem řádku k souboru s nejmenším počtem řádků a na výstup vydejte dvojici s informací o jméně a počtu řádek 4. Viz. předchozí, ale vypište pouze jména souborů 5. Viz. předchozí, ale vypište pouze první tři 1. find /etc –maxdepth 1 –name “*” –type f –exec wc –l {} \; 2>/dev/null | sort –n –r | cut –d\ -f2 | head –n 3 6. Vypište všechny uživatele systému velkými písmeny do souboru a obsahuje-li název písmena, tak je nahraďte za tečky a vypisujte pouze neduplicitní řádky 1. cat /etc/passwd | cut –d: -f1 | tr “[:lower:][:digit:]” “[:upper:].” | sort –u > xxx

Úkol 1. vytvořte textový soubor kde v obsahu bude mimo jiné “x+y=(23*5)” a vytvořte regulární výraz, který najde právě tento výraz 1. x\+y=\(23\*5\) 2. Co je nalezeno výrazem [[]] ? 1. [], ale ne pouze jeden z nich 3. Vyhledejte všechny čísla v textu 1. \b\d+\b 4. Vyhledejte v textu všechna rodná čísla. 1. \d{6}/\d{3,4} 5. Vyhledejte v textu všechny výskyty IP adres. 1. \b\d{1,3}\.\d{1,3}\.\d{1,3}\.\d{1,3}\b

Úkol 1. Nahraďte všechný výskyty slova black za white 1. sed "s/black/white/g" file 2. Smažte první 2 řádky souboru 1. sed “1,2 d" file 3. Smažte jednořádkové C komentáře (začínají // a pokračují do konce řádku) 1. sed "s/\/\/.*//" tests 4. Viz. předchozí, ale pokud komentář začína na začátku řádky, tak také smazat danou řádku (tj. po minulém příkladě můžou zbýt prázdné řádky a tyto odstranit) 1. sed "s/\/\/.*//" tests | sed "/^$/ d" 5. Vypište do souboru even řádky souboru začínající na sudé číslo 1. sed -n "/^[0-9]*[02468][^0-9]/ p" file > even