Procesor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Advertisements

Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
13AMT Procesory I. Lecture 2 Ing. Martin Molhanec, CSc.
Mikroprocesory Procesory. Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Procesory Filip Skulník.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Principy překladačů Architektury procesorů Jakub Yaghob.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výrok „Počítače by jednou mohly vážit méně než 1.5 tuny.“ (časopis Popular Mechanics, 1949)
Vývoj architektury procesoru
PROCESOR Procesor je často charakterizován jako „mozek počítače“. Bez procesoru není počítač schopen vykonávat žádné operace. Počítá prakticky vše, co.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Architektura a vývoj PC 2.
PicoBlaze, MicroBlaze, PowerPC
Základy mikroprocesorové techniky
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Tato prezentace byla vytvořena
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Von Neumannovo schéma.
Tato prezentace byla vytvořena
Procesory tvy procesory.
Začátky mikroprocesorů
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
1 Procesory „Počítače by jednou mohly vážit méně než 1.5 tuny.“ časopis Popular Mechanics, 1949.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
18/07/20151 Intel (1) Vyroben v roce 1989 Prodáván pod oficiálním názvem 80486DX Plně 32bitový procesor Na svém čipu má integrován: -zmodernizovaný.
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Procesory.
Instrukce procesoru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Překladače Optimalizace © Milan Keršláger
Procesor (CPU – Central Processing Unit) Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce.
Rozdělení počítačů. Počítače rozdělujeme podle mnoha kritérií z nichž některé dále probereme. Nejčastější rozdělení je na počítače typu :  CISC (Complex.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Pavel Píša
Operační systémy Mikroprocesory
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Aritmetickologická jednotka
Počítačové systémy 3. Mikroprocesory
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jednočipové počítače – instrukční sada
Mikropočítač Soubor instrukcí
Hardware číslicové techniky
Operační systémy 1. Základní pojmy
Centrální procesorová jednotka
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Hardware číslicové techniky
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Informatika / …o počítači
Intel Pentium D (1) Vyráběn s frekvencemi 2,80 GHz – 3,20 GHz
Transkript prezentace:

Procesor

který může vykonat počítačový program. Co je procesor ? CPU je stroj, který může vykonat počítačový program. Základní pojmy: Instrukce Program Proces Stav procesu

Procesor jako součástka

Fyzické části procesoru Wafer (o průměru 200 mm a 300 mm ) Ukázka tranzistorů procesoru

Úloha procesoru Neumannovo blokové schéma počítače :

Logika procesoru Strojový jazyk Instrukční pole Instrukční sady Základní architektury procesorů Doplňkové instrukční sady

Která se přeloží na strojový kód: Strojový kód (jazyk) Příklad instrukce assembleru: mov al, 61h Která se přeloží na strojový kód: 10110000 01100001

Instrukce procesoru Instrukční pole se skládá: příklad instrukce mov al, 61h Operační kód (operační znak) sčítání, odečítání, skok, přesun atp - mov Operandy To, s čím se bude pracovat - al, 61h Šířka instrukčního pole Velikost instrukce v bitech

je množina instrukcí, kterou je procesor vybaven Instrukční sada je množina instrukcí, kterou je procesor vybaven Ukázka: Instruční sada procesoru Motorola 680 rozdělena do následujících kategorií Načítání a podržení (Move.B, Move.W, Move.L) Aritmetické (Add, Sub, Mul, Div) Bitové operátory (pravé nebo levé, logické nebo aritmetické) Rotace bitů (ROR, ROL, ROXL, ROXR) Logické operace (And, Or, Not, EOr) Typová konverze Podmíněné a nepodmíněné skoky (Bra, BCS, BEq, BNE, BHI, BLO, BMI, BPL, etc.) Funkce vyvolání a navracení (BSR, RTS) Management zásobníků (push, pop) Práce s přerušením Zpracování výjimek Kompatibilita strojového kódu

Základní architektura procesorů Základní dělení : architektury RISC a CISC Complex Instruction Set Computer (CISC) Reduced Instruction Set Computer (RISC)

RISC redukovaná sada instrukcí obsahuje hlavně jednoduché instrukce, délka provádění jedné instrukce je vždy jeden cyklus (tj. délka v bitech všech instrukcí je stejná), mikroinstrukce jsou hardwarově implementovány na procesoru, čímž je velmi výrazně zvýšena rychlost jejich provádění, registry jsou pouze víceúčelové (nezáleží, který z nich instrukce využije, což zjednodušuje návrh překladačů), využívají řetězení instrukcí (pipelining).

= zřetězené zpracování, či překrývání instrukcí. Pipelining = zřetězené zpracování, či překrývání instrukcí. Fáze zpracování instrukce je rozdělena na 2 a více useků. => vytvoření procesoru složeného ze dvou spolupracujících subprocesorů (skalární architektura), kdy každá část realizuje danou fázi zpracování. možno dokončit více, než 1 instrukci za 1 hodinový cyklus Za jakýsi standard je považována pipeline s pěti stupni : Instruction fetch - vyzvednutí instrukce Decode - dekódování instrukce, zároveň se načítají registry Execute - provedení instrukce Access - čtení z paměti Writeback - zápis výsledku do registrů Kromě toho jsou procesory superskalární,které dokážou v jednom stupni pipeline zpracovávat paralelně více instrukcí.

CISC velká sadou procesorových instrukcí (řádově stovky) malým počtem registrů (jejich počet obvykle nepřesahuje 30) instrukce trvají různý počet taktů

CISC / RISC Příklad vykonání stejné operace :

„Nové“ architektury post-RISC EPIC Další architektury Explicitly Parallel Instruction Computing

Instrukční sady a technologie MMX (MultiMedia eXtensions ) 3DNow! SSE,SSE2,SSE3 AMD64 EMT64 …

Součásti procesoru řadič sada registrů (v řadiči) k uchování operandů a mezivýsledků jedna nebo více aritmeticko logických jednotek některé procesory obsahují jednu nebo několik jednotek plovoucí čárky (FPU-koprocesor)

Dělení procesorů Podle uplatnění Dělení podle délky operandu v bitech Dělení podle počtu jader Podle patic

Podle uplatnění MCU (Micro Controller Unit) CPU (Central Processor Unit) DSP (Digital Signal Processor)

Dělení podle délky operandu v bitech Architektury procesorů: x86 (16bitovou, registrovou, s CISCovou instrukční sadou) IA-32 (Intel Architecture, 32-bit) IA-64 (Intel Architecture, 64-bit) AMD64 (dříve x86-64) je 64bitová architektura procesoru od firmy AMD

Ukázka registrů x86 aritmetické segmentové AX - akumulátor (řada instrukcí ho má jako implicitní operand) BX - bázový registr (tj. určený pro adresaci) CX - čítač (tj. určený pro počítání cyklů) DX - rozšíření akumulátoru SI - source index - index pro zdroj (tj. pro čtení) DI - destination index - index pro cíl (tj. pro zápis) BP - base pointer - určen jako ukazatel na záznam aktivní procedury na zásobníku (tím, že se implicitně spojoval s SS) SP - stack pointer - ukazatel vrcholu zásobníku segmentové CS - segment kódu DS - datový segment ES - extra segment SS - zásobníkový (stack) segment registr IP (instrukční pointer neboli čítač instrukcí), vždy odkazovaný implicitně registr FLAGS (příznaky)

Patice Procesoru Dělení podle patic Socket 462 (Socket A, AMD Athlon, Duron, výběhový) Socket 478 (Intel Pentium III, Pentium 4 (Northwood), Celeron Pentium 4, výběhový) Socket 479 (Intel, původně pro mobily, výběhový) Socket 604 (Intel pro servery, výběhový) Socket 754 (AMD, výběhový) Socket 771 (Intel pro servery) Socket 775 (Intel) Socket 939 (AMD, výběhový) Socket 940 (AMD pro servery, výběhový) Socket AM2 (AMD) Socket F (AMD pro servery)

Základní parametry procesorů Pojmy: Core clock (externí takt procesoru – generátor taktu ) Násobič(multiplier) procesoru Parametry: takt procesoru Ext.takt + multiplier = výsledný takt

Základní parametry procesorů Velikost hardwarové paměti cache : Level : Cache L1 (zásobování procesoru daty, které přichází po sběrnici) Cache L2 (zrychlení komunikace mezi procesorem a pamětí ) Cache L3 (využívána prosnížení latence samotných )

Další uváděné parametry frekvence sběrnice FSB nebo HT FSB(externí takt) x násobič HT = frekvence HT napětí a TDP procesoru TDP (Thermal Design Power )označuje maximální možný příkon (spotřebu), kterého mohou čipy dosáhnout při maximálním vytížení.

Identifikace procesoru Zjištění informací a různých nastavení procesoru lze provést dvěma způsoby. 1) softwarově pomocí CPUID instrukce například programy CPU-Z nebo Everest. 2) "mechanicky" - resp. pohledem na samotný procesor a jeho identifikační znaky.

CPU-Z

Štítek procesoru - AMD Socket AM2 Pro socket A

Oficiálních materiály AMD

Štítek procesoru - INTEL identifikace procesorů společnosti Intel není za pomoci P/N, ale za pomoci kódu sSpec Number

Sběrnice procesoru Dělení: Datová Adresová Řídící

Významné architektury procesorů shrnutí Architektury mikropočítačů a osobních počítačů Intel: x86 AMD: x86-64 Motorola: 6800, 6809 a 68000 MOS Technology 6502 Zilog Z80 IBM a později AIM alliance: PowerPC Architektury mikročipů PowerPC 440 firmy IBM 8051 Atmel AVR PIC firmy Microchip ARM

Významné architektury procesorů shrnutí Architektury procesorů pracovních stanic a serverů SPARC firmy Sun Microsystems POWER firmy IBM Architektura MIPS od MIPS Computer Systems Inc. a její instrukční sada je nosnou částí knihy Davida A. Pattersona a Johna L. Hennessyho Computer Organization and Design ISBN 1-55860-428-6 1998 (2. vydání) PA-RISC od HP Alpha od DEC Advanced RISC Machines (původně Acorn) architektury ARM a StrongARM/XScale Procesor LEON2 Malé/střední/velké architektury procesorů System/360 od IBM PDP-11 od DEC a jeho následníci, architektura VAX SuperH od SuperH UNIVAC série 1100/2200 (momentálně používaná v počítačích ClearPath IX od Unisysu) AP-101 – počítač raketoplánu Nadcházející architektury procesorů Cell od IBM (Sony/IBM/Toshiba)

Historicky významné procesory EDSAC – první praktický počítač s uloženým programem Navigační počítač Apollo použitý při letech na měsíc MIPS R4000 – první 64-bitový mikroprocesor Intel 4004 – první mikroprocesor

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/CPU http://en.wikipedia.org/wiki/Central_processing_unit http://www.svethardware.cz/art_doc-67186A42FE81D194C12571DF0040BFB6.html Scripta Teorie počítačů