Autor: Mgr. Helena Koždoňová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

VY_32_INOVACE_20_32_POUŠTĚ
Neživá příroda – Slunce
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
POUŠTĚ.
Neživá příroda - vzduch
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Člověk – Svalová soustava
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Savci – řád: chobotnatci
Pří_085_Rozmanitost přírody_Dvoukřídlí Autor: Mgr. Marie Boučková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Př_136_Geologie_Petrologie
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Přezimující živočichové
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_225_Savany AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Savci – pouště a polopouště
Savci – řád hlodavci (méně známé druhy)
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
Biosféra.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Tropický pás savana a poušť
Počítačová prezentace
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Mírný pás - Jehličnatý les, tajga
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Pří_083_Rozmanitost přírody_Brouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
VY_32_INOVACE_11_Z4 14. POUŠTĚ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Jméno autora výukového materiálu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Koždoňová Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tropický pás - Poušť Pří_131_Rozmanitost přírody_Tropický pás – Poušť Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s učivem o poušti. Materiál vysvětluje, kde se pouště nacházejí, jaké je jejich podnebí, seznamuje s živočichy a rostlinami, kteří zde žijí. Je určen pro předmět přírodověda, ročník 5. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289- 313-3.

Tropický pás rozprostírá se po obou stranách rovníku nejteplejší oblast na Zemi EVROPA ASIE AMERIKA AFRIKA AMERIKA AUSTRÁLIE - tropický pás

Tropický pás SAVANA TROPICKÝ DEŠTNÝ LES POUŠŤ

Poušť Pouště se nacházejí na severních a jižních okrajích tropického pásu. Vyskytují se však i v jiných částech Země. Mohou být písčité nebo kamenité. Jsou to oblasti s velmi vysokými teplotami a jen nepatrným množstvím srážek. Všechny pouštní organismy dovedou velmi šetřit vodou a některé mohou přežít i při naprostém nedostatku vláhy. Vítr vytváří písečné přesypy – duny.

Oáza Oáza je místo v poušti, které má zdroj podzemní vody, a proto je zde možný běžný život. Ve větších oázách se pěstují zemědělské plodiny (obilniny, ovoce). Lidé chovají velbloudy, kozy.

Živočichové Žijí tu živočichové, kteří jsou schopni vyrovnat se s obrovskými výkyvy teplot (ve dne až 58°C, v noci téměř k bodu mrazu) a přitom mohou žít a pohybovat se na povrchu půdy pokryté pískem nebo ostrým štěrkem. Mnoho malých živočichů jsou noční tvorové, případně unikají dennímu vedru zahrabáváním. Velká zvířata dokážou vodu velmi efektivně využívat.

Živočichové Velbloudi jsou schopni uchovat v těle zásobu vody a vydrží jít bez napití i několik dní. Vlněná srst je ochlazuje a hrb tvoří zásobárnu energie. Široké nohy jim umožňují snadný pohyb v písku. Někteří plazi dovedou v písku přímo „plavat“ a bleskurychle se zahrabávat. Nejbohatší je v pouštích společenstvo bezobratlých – pavouků, štírů, sarančat a dalšího hmyzu, který je základem potravy dalších obyvatel pouště.

Živočichové surikata velbloud fenek

Živočichové stepokur adax štír zmije zakrslá

Rostliny Pouštní rostlinstvo vyniká schopností hospodařit s vodou. Mnohé rostliny mají tělo přeměněné v jedinou zásobárnu vody a nemají žádné listy, což výrazně snižuje odpařování vody. Pouštní keře mívají kořeny, které zasahují do veliké hloubky, odkud čerpají spodní vodu. Drobné rostliny mají v půdě cibulky nebo hlízy, které jsou zásobárnou vody. Sotva spadne pár kapek vody, pouštní rostliny ve velmi krátké době vyrůstají, vykvétají a vytvářejí plody se semeny.

Rostliny welwitschie podivná stromovitá aloe „živé kameny“ (lithops)

Kaktusy Zdužnatělý stonek slouží jako zásobárna vody. Nemají listy, neodpařuje se z nich zbytečně voda. Většina kaktusů má trny, které zastrašující zvířata, aby je nepojídala. kaktus saguaro

Baobaby Baobaby mají malou korunu a tlustý kmen, který jim složí jako zásobárna vody pro přežití suchých období.

Užitkové rostliny Na uměle zavlažovaných pozemcích obyvatelé pouští pěstují datlovníky (palmy) s plody datlí, ovoce a zeleninu.

Jedno z nejsušších míst světa Údolí smrti Jedno z nejsušších míst světa

Zajímavosti původní obyvatelé - Tuaregové největší poušť – Sahara v Africe pouště se stále rozrůstají karavana – skupina lidí a velbloudů, kteří jsou naloženi různým zbožím, putují v řadě za sebou za obchodem

Otázky k opakování Pouště jsou: oblasti s velmi vysokými teplotami a jen nepatrným množstvím srážek. obrovské travnaté pláně, místy porostlé keři a stromy. oblasti s velmi vysokými teplotami a dostatečným množstvím srážek.

Otázky k opakování Oáza: je místo v poušti, kde se pro nedostatek vody nedá žít běžným životem. je místo v poušti, kde ve volné přírodě žijí zebry, pakoně, lvi a další živočichové. je místo v poušti, které má zdroj podzemní vody.

Otázky k opakování Kaktusy: mají v půdě cibulky, které slouží jako zásobárna vody. mají malou korunu a tlustý kmen, který slouží jako zásobárna vody. mají zdužnatělý stonek, který slouží jako zásobárna vody.

Otázky k opakování Mezi pouštní živočichy patří: velbloud, surikata, štír a anakonda. velbloud, surikata, fenek a adax. velbloud, štír, fenek, surikata a zubr.

Použité zdroje MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-313-3. KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník: Život na Zemi. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1997, 63 s. ISBN 80- 857-7561-1. ČECHUROVÁ, Milana, Jana HAVLÍČKOVÁ a Ladislav PODROUŽEK. Přírodověda 5 pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2011, 111 s. Člověk a jeho svět. ISBN 978-807-2354-689. BENDER, Lionel a Linda GAMLIN. Velká encyklopedie přírody. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001, 160 s. ISBN 15-692-4068-X. ALLABY, Michael. Ottova obrazová encyklopedie - Země. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 608 s. ISBN 978-80-7360-926-9. FOTHERGILL, Alastair a Vanessa BERLOWITZ. Planeta Země: jak jste ji ještě neviděli. Praha: Slovart, c2007, 311 s. ISBN 978-80-7209-924-5. Oáza. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:43, 11 May 2013 [cit. 2013-07-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/O%C3%A1za Taman-Negara.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15. 8. 2009, 19:45 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taman-Negara.jpg?uselang=cs Klimagürtel-der-erde.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:50, 15 October 2007 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimag%C3%BCrtel-der-erde.png Forest on Barro Colorado.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:08, 21 December 2006 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forest_on_Barro_Colorado.png

Tarangire-Natpark800600. jpg Tarangire-Natpark800600.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:46, 29 June 2008 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tarangire-Natpark800600.jpg Desert - Inner Mongolia edit.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 03:41, 21 December 2005 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Desert_-_Inner_Mongolia_edit.jpg DirkvdM red flat epiphyte.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:23, 23 August 2006 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DirkvdM_red_flat_epiphyte.jpg Sahara El Golea 1985..jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sahara_El_Golea_1985..jpg?uselang=en TWENTY MULE TEAM CANYON ROAD, DEATH VALLEY, CA.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:15, 24 February 2013 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TWENTY_MULE_TEAM_CANYON_ROAD,_DEATH_VALLE Y,_CA.jpg Oasis in Libya.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:23, 20 July 2007 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oasis_in_Libya.jpg Oasis Timimoun.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:10, 12 July 2006 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oasis_Timimoun.jpg

Dunes of MHamid (2358322808).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 04:51, 3 February 2013 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dunes_of_MHamid_%282358322808%29.jpg?uselang=en 07. Camel Profile, near Silverton, NSW, 07.07.2007.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:03, 29 September 2007 [cit. 2013-04-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:07._Camel_Profile,_near_Silverton,_NSW,_07.07.2007.jpg Black scorpion.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:42, 18 March 2005 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_scorpion.jpg Uricates, Namibia.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:53, 25 May 2011 [cit. 2013-04-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suricates,_Namibia.jpg TA ZOO orna Pict0224edit2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 01:26, 1 June 2007 [cit. 2013-04-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TA_ZOO_orna_Pict0224edit2.jpg Addax-1-Zachi-Evenor.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:34, 18 January 2013 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Addax-1-Zachi-Evenor.jpg Wachtel by anagoria.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:19, 20 February 2011 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wachtel_by_anagoria.jpg Namibian Sidewinder Bitis peringueyi.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 06:28, 18 May 2012 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Namibian_Sidewinder_Bitis_peringueyi.jpg

Baobab 02. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Baobab 02.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 07:24, 20 November 2011 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baobab_02.jpg Welwitschia mirabilis.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:39, 26 July 2007 [cit. 2013-04-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Welwitschia_mirabilis.jpg Phoenix dactylifera Murcia Spain.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:56, 15 December 2006 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phoenix_dactylifera_Murcia_Spain.jpg Dromedare.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 15:40, 5 February 2005 [cit. 2013-04-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dromedare.jpg Aloe arborescens 01.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:22, 27 November 2011 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aloe_arborescens_01.JPG Lithops lesliei ssp. lesliei v. mariae Cole 141 02.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:09, 4 November 2008 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lithops_lesliei_ssp._lesliei_v._mariae_Cole_141_02.jpg?uselang =en SaguaroCactusAZ.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 03:53, 7 February 2011 [cit. 2013-04-22]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SaguaroCactusAZ.JPG

Dahab Egypt Phoenix dactylifera. JPG Dahab Egypt Phoenix dactylifera.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:19, 30 August 2007 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dahab_Egypt_Phoenix_dactylifera.JPG Phoenix dactylifera Murcia Spain.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:56, 15 December 2006 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phoenix_dactylifera_Murcia_Spain.jpg Valencia market - dates.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11:59, 15 April 2008 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valencia_market_-_dates.jpg DuneBlanche.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:39, 1 February 2005 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DuneBlanche.jpg Death valley sand dunes.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:15, 1 March 2013 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Death_valley_sand_dunes.jpg TWENTY MULE TEAM CANYON ROAD, DEATH VALLEY, CA.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:15, 24 February 2013 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TWENTY_MULE_TEAM_CANYON_ROAD,_DEATH_VALL EY,_CA.jpg Zabriskie Point in Death Valley.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:55, 11 October 2012 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zabriskie_Point_in_Death_Valley.jpg

Mali1974-151 hg. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Mali1974-151 hg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 09:25, 12 February 2011 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mali1974-151_hg.jpg DuneBlanche.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:39, 1 February 2005 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DuneBlanche.jpg Maroc Sahara caravane.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 01:34, 5 August 2008 [cit. 2013-04-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maroc_Sahara_caravane.jpg Uricates, Namibia.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:53, 25 May 2011 [cit. 2013-04-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suricates,_Namibia.jpg