Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0049.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Hospodářská politika.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Česká ekonomika v červnu 2009 Vladimír Dlouhý konference Česká energetika na rozcestí zámek Mělník,
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Monetární a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Proč studovat makroekonomii?
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Rozpočtová a fiskální politika
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Úvod, základní principy a cíle
Organizace.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Eurozóna je nefunkční Heterogenita mezi zeměmi (strukturální, reakce na cyklus) Koordinace jednotné měnové politiky (ECB)? Chybí fiskální redistribuce, neochota k ní. Rozpočet EU (cca 1% HND) nemůže plnit stabilizační roli.

Problémy nejen v zemích periferie Eurozóny Mario Draghi (guvernér ECB): „Nikdo ve společnosti není nedotčen situací vysoké nezaměstnanosti. Pro samotné nezaměstnané je to často tragédie, která má trvalé dopady na jejich životní příjem. Pro ty, kteří mají práci, zvyšuje nejistotu a podlamuje sociální soudržnost. Pro vlády je zátěží veřejných financí a poškozuje volební vyhlídky. A je to nezaměstnanost, která je v jádru makroekonomické dynamiky, která utváří krátkodobou a střednědobou inflaci, a tím také ovlivňuje centrální banky. Je tomu tak, i když rizika ohledně cenové stability neexistují, ale nezaměstnanost je vysoká a sociální soudržnost ohrožená, tlak na reakci centrální banky se nutně zvyšuje.“

Nezaměstnanost: USA X Eurozóna

Divergence od jádra: HDP per capita (PPS) vůči průměru EU27 Země Řecko9075 Portugalsko7975 Španělsko10595 Itálie10498

Růstová tempa v EU/Eurozóně ZeměRok Německo 3,3%0,7%0,4% Řecko 3,5%-7,0%-3,9% Portugalsko 2,4%-3,2%-1,4% Španělsko 3,5%-1,6%-1,2% Itálie 1,7%-2,4%-1,9% Eurozóna2,9%-0,7%-0,4%

Nezaměstnanost, aktuální data (září 2014) ZeměMíra nezaměstnanosti (%) Německo5,0% Řecko26,4% (červenec 2014) Portugalsko13,6% Španělsko24,0% Itálie12,6% Eurozóna11,5%

Míra inflace (roční, 2013) ZeměMíra inflace (v%) Německo1,6% Řecko-0,9% Portugalsko0,4% Španělsko1,5% Itálie1,3% Eurozóna1,4%

Deficity vybraných zemí (% HDP), rok 2013 ZeměDeficit (v % HDP) Německo+0,1% Řecko-12,2% Portugalsko-4,9% Španělsko-6,8% Itálie-2,8% Eurozóna-2,9%

Vládní dluhy vybraných zemí (v % HDP), rok 2013 ZeměDluh v % HDP Německo76,9% Řecko174,9% Portugalsko128,0% Španělsko92,1% Itálie127,9% Eurozóna90,9%

Eurozóna je ve stagnační, deflační pasti Klíčový je postoj Německa Orientace na export-led growth Stabilizace na pozici trvalé stagnace? Ukotveno i v rámci smluv (Fiskální kompakt) Rostoucí kritika přístupu (porušení Fiskálního kompaktu: Francie, Itálie)

Politika ECB a kontext Zásadní projev M. Draghiho: Jen uvolněná měnová politika v Eurozóně nestačí. Nedokáže zabránit deflačním tendencím. (roční aktuální 0,4%) Je potřeba vytvořit fiskální prostor pro podporu poptávky (veřejných investic) Střet s německým postojem (i žaloby na akce ECB) Kontext: Japonsko (QE, masivní), USA (ukončení QE, říjen 2014), stále ale nízké úrokové sazby Tlak na celkové deflační prostředí (ropa a primární komodity) Bez navyšování mezd nelze přelomit deflační past (viz i zkušenost ČNB)

Budoucí vývoj? Snaha „vysedět“ problémy. Dílčí opatření, porušování různých paktů, období vyhrocení krize. Přechod k plnohodnotné hospodářské a měnové unii (málo pravděpodobné), viz neochota posílit společný rozpočet EU. Odchod některých zemí z Eurozóny (ale problém jejich suverénního dluhu!), zůstane jen homogennější jádro.

Děkuji za pozornost