Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE _17 Klasicistní umění
Advertisements

Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ
KLASICISMUS.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Klasicismus a romantismus
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. B. Molièra…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Slovenský romantismus
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Molière Anna Coufalová C1B.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Klasicismus a osvícenství
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Kultura 1. poloviny 19. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: od klasicismu k romantismu Klíčová slova: klasicismus, trojí jednota, komedie, tragédie Forma: výklad Datum vytvoření: 1. 11. 2012

Klasicismus v literatuře

Klasicismus v literatuře vzniká ve Francii v 17. století inspirace antickým uměním důraz na rozum, kázeň, pravidla umění vázáno přesně stanovenými pravidly, omezována fantazie a originalita autora

Jaké společenské vrstvě bylo umění asi určeno?

Literatura literatura dělena na styl vysoký a nízký styl vysoký – eposy, ódy, tragédie, náměty z minulosti, život vyšších vrstev styl nízký – bajka, satira, komedie, náměty ze současnosti, život neurozených vrstev přísná pravidla především pro vyšší styl – trojí jednota (místa, času, děje)

Vysvětlete tyto pojmy: óda, epos, bajka, satira.

Další druhy umění i zde projev přísných pravidel inspirace opět antikou malý zájem o nové proudy a originalitu architektura – hlavní rys trojúhelníkové štíty a antické sloupy, medailony a vavřínové věnce parky a zahrady – keře stříhané do geometrických tvarů, altány, aleje… malířství – výjevy z každodenního života a krajinářství

Vítězný oblouk v Paříži… Obrázek č. 1 Obrázek č. 2 Vítězný oblouk v Paříži… Zámek Dobříš – zámecká zahrada…

Zámecké parky jsou označovány podle druhu úpravy jako francouzské a anglické. Čím se od sebe odlišují? Který z těchto typů patří do doby klasicismu?

Moliére (1622-1673) (Jean – Baptiste Poquelin) Obrázek č. 3 od mládí působil v kočovné společnosti úspěch, stal se ředitelem královského divadla autor divadelních komedií zájem o morálku nadčasová témata – lakota, náboženské pokrytectví, přetvářka…

Koho můžeme označit za pokrytce? Uveďte příklad takového chování.

Tartuffe kritika církve hlavní postava chce lstí a podvodem získat majetek bohatého měšťana, svádí mu ženu a chce se oženit s jeho dcerou hra vyvolala odmítavou reakci církve

Hra kritizuje náboženský fanatismus Hra kritizuje náboženský fanatismus. Co si pod tímto pojmem představujete?

Lakomec nejznámější divadelní hra hlavní postava lichvář Harpagon jediný smysl jeho života jsou peníze, které preferuje i před svými dětmi

Kdo je to lichvář?

Ukázka… Chyťte zloděje! „Harpagon: Chyťte zloděje! Chyťte zloděje! Chyťte zloděje! Chyťte vraha! Stráž! Panebože na nebi! Je po mně! Zabili mě! Podřezali mě! Ukradli mi moje peníze! Kdo to mohl být? Kam se propad? Kde se skrývá? Kam se vrtnout, abych ho našel? Kam běžet? Kam neběžet? Není tamhle? Nebo tady? Kdo je to? Stůj! Vrať mi mé peníze, padouchu!“ (M. Sochrová, Čítanka I. k Literatuře v kostce pro SŠ, str. 113)

V čem je tragikomičnost této ukázky?

Zdravý nemocný typ hypochondra domnívá se, že za peníze si může koupit vše, i zdraví tyranizuje své okolí, je potřeba využít lest

Koho považujeme za hypochondra Koho považujeme za hypochondra? Může být takový člověk pro své okolí nejen tyranem, ale i tím, komu se lze vysmívat?

Další představitelé klasicismu Pierre Corneille (1606 – 1684) Cid – tragédie – střet citů a morálky (milenci stojí před volbou mezi láskou a povinností) Jean Racine (1639 – 1699) Faidra – tragédie – opět střet morálky a lásky (Faidra se zamiluje do nevlastního syna, oba hlavní hrdinové předčasně tragicky zemřou)

Interpretace textu Moliére: Tartuffe (M. Sochrová, Čítanka I. k Literatuře v kostce, str. 111) Moliére: Lakomec (M. Sochrová, Čítanka I. k Literatuře v kostce, str. 113) P. Corneille: Cid (M. Sochrová, Čítanka I. k Literatuře v kostce, str. 110)

Shrnutí klasicismus vzniká v 17. století ve Francii vychází z přísných pravidel, inspiruje se antickým uměním v literární tvorbě se rozvíjí hlavně divadlo komedie – Moliére tragédie – P. Corneile, J. Racine

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 176-523-95. POLÁŠKOVÁ, Taťána, Kateřina SRNSKÁ, Alena ŠTĚPÁNKOVÁ a Vlasta TOBOLÍKOVÁ. Literatura pro 2. ročník středních škol: Učebnice. Brno: Didaktis, 2009. ISBN 978-80-7358-129-9. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0187-6.

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 1 Letenky do Paříže: tipy, rady, osobní zkušenosti. [online]. [cit. 2012-11-01]. Dostupné z: http://www.letenky- pariz.cz/pamatky-pariz/arc-de-triomphe-vitezny-oblouk/ Obrázek č. 2 Žena.cz. [online]. [cit. 2012-11-01]. Dostupné z: http://zena.centrum.cz/bydleni/grafika/2012/01/30/naucime-vas- rychle-slohy-architektury-zvladnete-to/ Obrázek č. 3 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moli%C3%A8re